Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A Fidesz és a Jobbik nem ment el a paksi vitára

Szeged – A jó fideszes együtt ingadozik a pártjával és annak vezetőjével – mondta Dombi Gábor azon a kerekasztal-beszélgetésen, amit az LMP szervezett a paksi atomerőmű bővítéséről a Millenniumi Kávéházban.
Környezetvédőket, civileket, egyetemi oktatókat és pártokat hívott az LMP a paksi bővítésről szóló fórumra. A Fideszt és a Jobbikot senki sem képviselte az esten. Málovics György elmondta, a két párt nem is reagált az LMP megkeresésére. Perger András, az Energiaklub szakértője skype-on jelentkezett be. Elmondta, 2008 óta kezdeményeznek szakmai, társadalmi vitát a kérdésben, de nem jutottak egyről a kettőre. Nem értik, miért kellett ilyen sürgősen határozni az ügyben. A kormányzati kommunikációt zavarosnak, a döntést szakmailag indokolatlannak tartják.

– Ha korrekten álltak volna a bővítéshez, akkor nem lennénk itt – mondta Vörös Sándor. Az egyetemi Zöld Kör vezetője beszélt a dunai hőszennyezésről és az atomhulladékról, ami húsz év után a nyakunkon marad. Hangsúlyozta, nem szabad felhagyni az alternatív energiák fejlesztésével, mert azoké a jövő. Bajnóczi Zoltán, az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatója szerint amikor nem demokratikus úton hozzák meg a döntéseket, akkor közlik, hogy a szakértők mondták. Úgy vélte, népszavazást csak egyszerű kérdésekről lehet és kell rendezni. Erről nem lenne jó ötlet referendumot tartani, mert ez komplex kérdés, még a szakértőknek is.

– Nem nyitok vitát – idézett Kozma József, az MSZP városi elnöke Bacsó Péter A tanu című filmjéből. Szerinte ez történt most is, úgy hoztak döntést a paksi bővítésről, hogy nem nyitottak vitát. Ki tudja, ötven-hetven év múlva milyen és mennyi energiát használunk, honnan szerezzük be az energiát, milyen környezetben képzeljük el a jövőnket – ezeket kellett volna megvitatni a kormánydöntés előtt. Dombi Gábor, az E14 szegedi választókerületi elnöke szerint maffia-jellegű dolgok lehetnek a háttérben. Ezzel magyarázta a gyors döntést. – A jó fideszes együtt ingadozik a pártjával és annak vezetőjével, hiszen ismert, milyen véleménye volt néhány éve a Fidesznek Paksról és az oroszokról – mondta Dombi Gábor, hozzátéve, az E14 népszavazást kezdeményezett az atomerőmű bővítésének ügyében. Sarlós Ferenc, az LMP szakértője szerint Magyarország nem tudja elhelyezni az atomhulladékot, pedig azt több száz évig őrizni kell. Nem tudni, mennyi ennek a költsége. Hangsúlyozta, az LMP a zöldenergia-mixet támogatja, a nap- és szélenergiát, valamint a biomasszát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente: Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni

A Nemzet Színésze most is olyan izgalommal készül a pénteki premierre, mint amikor 2010-ben, betegségéből felépülve a Mikszáth különös házasságát próbálta Fekete Gizivel. Tovább olvasom