Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

A fitness még mindig női sport

Szeged - A szokásosnál jóval kevesebb résztvevővel, de idén is sikerrel zajlott a Nivea Fitness Tour. 25 oktató tartott szombaton több mint egy tucatnyi fajta ingyenes aerobik órát a Sportcsarnokban. A legnépszerűbb órákon egyszerre több mint kétszázan vettek részt.

Már a parkolóban tátongó üres helyeket látva kiderült: idén nem mozgatott meg akkora tömeget a Nivea Fitness Tour, mint az előző években. Pedig ennél ideálisabb időjárás nem is kell a beltéri sportoláshoz: a kicsit hűvös időben még jól is esett a mozgás. Mindenesetre ez csak jó hír volt azoknak, akik előzetesen regisztráltak és így részt vehettek a rendezvényen: nem kellett sem mások szájában tornázni, sem közelharcot vívni a parketten néhány törölközőnyi szabad helyért.

Míg az épület előtt egész nap lelkesen tekertek a spinning órákon részt vevők, a Sportcsarnokban egymást váltották a különböző típusú aerobik órák. Mi az egyik leglátványosabba kapcsolódtunk be: a Kangoo-n, nagyjából 150-en dübörögtek egyszerre rugós cipőkben a parketten.

Nivea sportnap az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Csak ajánlani tudom, hogy közel egy évtizedes kihagyás után senki ne ezzel az órával kezdjen visszatérni a mozgáshoz: 10 perc után már fejben végrendeletet kezdtem fogalmazni. Kissé önbizalom romboló volt, hogy a két edző nikkelbolha-szerűen ugrált folyamatosan, mint akik sosem képesek elfáradni, de szétnézve azért megnyugodtam: nem biztos, hogy ez a normális állóképesség. A 8 éves forma kislányra pedig tüntetőleg nem figyeltem egy idő után, ő is remekül bírta ugyanis a folyamatos ugrálást.

- Eddig három órán vettünk részt, valószínűleg még ugyanennyin fogunk – mesélte pihenés közben Farkas Ildikó. Barátnőjével érkezett a rendezvényre, és gyorsan hozzátették: nem az űrből. – Általában a felénél mindegyiket feladjuk, így lehet bírni – nevettek. Arra a kérdésre, hogy kedvet kaptak-e már valamelyik órához, hogy rendszeresítsék az életükben, csak a fejüket rázták. – Egy évben egyszer elég az ilyen típusú mozgás - mondta Vízhányó Kitti.

Nivea sportnap az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A szervezők a rendezvényt családi programként hirdették meg, így gondoltak a legkisebbekre is. A nekik szóló órák mellett a játszósarokba is várták őket, hogy amíg szüleik tornáznak, ők se unatkozzanak. Szülőkön persze leginkább anyukákat kell érteni: férfi résztvevőt alig láttunk. És valószínűleg ők sem érezték túl jól magukat, amikor az edzők úgy lelkesítették az elcsigázott résztvevőket: „gyerünk lányok, nincs már sok hátra".

Pedig például a spartan tréninget kifejezetten nekik találták ki. Átlagos nő legalábbis biztosan nem emelget a feje fölé 12 kilós vasgolyót úgy, mintha csak valami kézi súlyzó volna. Ehhez a sportághoz a nők kedvét úgy próbálják meghozni, hogy a 8 kilós darabok rózsaszínűek.

A box órára is beállt néhány férfi – talán azt érezték legkevésbé cikinek. Az meg, hogy közel kétszáz nő ütött és rúgott csillogó szemmel, talán nem véletlen: a három izmos férfi edző, Barta Peti, Vér Tomi és Lőrincz Ernő igazán inspiráló volt. Még akkor is, ha a kemény edzés közben arra buzdítottak, hogy mindenki mosolyogjon.

Nivea sportnap az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

- Valószínűleg nem az időjárás miatt izzadtam meg. Kellemes volt, de fárasztó – összegezte a tapasztalatait Péter, aki azért állt be boxolni, mert látta, hogy nem ő az egyedüli férfi. Sokat azonban nem pihenhetett utána sem: négy lányával és feleségével érkezett, akik már kinézték a következő órát.

- A rendezvénynek az a célja, hogy minél több sportot megismertessünk a résztvevőkkel – mondta el Poroszkai Éva projektmenedzser. – Sokan nem mernek elmenni fitnesstermekbe, vagy anyagilag nem tudják vállalni, hogy többféle óratípust kipróbáljanak. Itt erre van lehetőség. Ráadásul sok helyi oktató dolgozik ezen a napon, így ők is be tudnak mutatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este: Dömötör-gála

A Szegedi Nemzeti Színházban ma 19 órakor kezdődő gálaesten 16. alkalommal adják át a Dömötör-díjakat. Tovább olvasom