Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A főkapitány is elbúcsúzott az Illés-együttestől

Lukács János, Csongrád megye rendőrfőkapitánya is ott volt a Sziget fesztivál nulladik napján megrendezett Illés-búcsúkoncerten. Az együttes csíkszeredai fellépéséről pedig dedikált lemezgyűjteménnyel tért haza.
Több tízezer ember előtt búcsúzott az Illés-együttes Fotó: MTI
Csíkszeredán, majd az óbudai szigeten lezárult a magyar poptörténet legfontosabb zenekarának története. A magyar nyelvű pop-rock zenét megteremtő Illés-együttes 1965–1973 között egy nemzedék életét határozta meg dalainak mondanivalójával. Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is ekkor kedvelte meg a zenekart. A rendőrfőkapitány az Illés-együttes rajongójaként mindkét koncerten részt vett.

– Egyedülálló, semmi mással össze nem hasonlítható érzés volt a csíkszeredai koncert. Így ötvenen túl emberpróbáló volt az özönvízként lezúduló eső. Ám a mostoha időjárás ellenére sem hagyta ott senki a főteret. Kitartottak az emberek, pedig sokaknak esernyője sem volt – mesélte a főkapitány.

A fellépés után a zenekar tagjai mindannyian aláírták a főkapitány Illés gyűjteményes lemezét. – Így még értékesebb a gyűjtemény. Hihetetlen közvetlenek voltak a fiúk! Birtokomban van a koncert eredeti plakátja is, aminek már folyamatban van a bekereteztetése. Ez is az életmű része – fogalmazott Lukács János.

A főkapitányság első embere a Sziget nulladik napján megrendezett Illés-búcsúkoncerten is részt vett feleségével és barátaival. Bár a be- és kijutás körülményei a főkapitány szerint méltatlanok voltak, amit nehéz volt tolerálni, mindannyian türelemmel viselték a megpróbáltatásokat.

Illés Lajos, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Szörényi Örs és Bródy János több tízezer ember előtt kétórás válogatást adott az együttes legfontosabb dalaiból. A koncert kezdése előtt vetített képeket mutattak az együttes történetéből, valamint a zenekar múlt heti erdélyi útjáról. Ezután felvételről lejátszották a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt még a nemrégiben elhunyt dobos, Pásztory Zoltán közreműködésével. Összesen huszonkilenc dal került elő az együttes repertoárjából a búcsúfellépésen.

– Ötven fölött az ember már legyen megfontolt. Hagyjuk meg a Szigetet azoknak, akik jobban élvezik. Ez már nem az én közegem – válaszolta a dandártábornok a kérdésre: elmegy a többi Sziget-programra is?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező víz miatt pusztulnak a madarak

Tömegesen hullanak el a madarak Csongrád megyében az úgynevezett tavi bénulás miatt. Az állatok egy… Tovább olvasom