Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A föld napja - mindenféle értelemben

Csongrád megye – Merthogy Vásárhelyen állattenyésztési és mezőgazdasági napok, Szeged Föld napi rendezvények várnak mindenkit. Meg még mennyi minden más...
XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár
Hódmezővásárhely, a Hód-Mezőgazda Kiállítási Centruma, péntek–vasárnap, 9.00–18.00

Ízelítő a programokból: a háromnapos rendezvény résztvevői láthatnak állattenyésztéssel kapcsolatos és vadászati kiállítást, különböző fajtabemutatókat, pásztorkutya- és lovasbemutatókat, terelési bemutatót. Lesz tenyészállat-bírálat, állati jó játszóház, és természetesen ismét megrendezik a Szent György-napi Juhásztalálkozót is. A hétvége részletes programja: www.allattenyesztesinapok.hu.

Programok az IH-ban

Pénteken 19 órakor Tom Lumen gitárkoncertjét hallhatja a közönség. Szombaton 14 órakor meditációs program kezdődik indiai bőségszertartással, 19 órától a Molnár Dixieland Band jubileumi koncertjére várják a közönséget. Vasárnap 13.00–17.00-ig ingyenes gyermek elsősegélynyújtó tanfolyamot tartanak a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szervezésében.

Tájházak Napja
Szeged, alsóvárosi Napsugaras Tájház, péntek–szombat

Gyékényes hagyományok és Tájházak Napja. Pénteken 16.30-tól a Hagyományos mesterségek című foglalkozássorozat keretében Török Gizella tart foglalkozást a tápéi gyékényes hagyományokról. Szombaton 10.00–18.00-ig a Tájházak Napja keretében tartanak népi játszóházat (nemezelés, szövés, gyöngyfűzés és -szövés, sárkányvarrás, papírsárkány-készítés), lesz báb- és gyermekszínjátszás, előadás a parasztház szakrális tereiről, sárkányviadal és Szent György-napi kincskeresés. Mindkét program ingyenes, információ: 30/501-2822, www.napsugarashaz.hu.

Zene – Világ – Zene
Szentes, Hangversenyközpont, péntek, 19.00

Orszáczky-, eMeRTon-, Artisjus-, International Songwriting Competition díjas, legendás világsztárok Szentesen: Berki Tamás (ének) és Sárik Péter (zongora) koncertje.

A Föld napja
Szeged, Füvészkert, vadaspark, szombat–vasárnap
Szombaton 10 és 16 óra között a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje szervez a Föld napjához kapcsolódó programot, amelyen a környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel, járműbemutatóval és színes programokkal várják a vendégeket. Belépő: 18 éven aluliaknak diákigazolvánnyal ingyenes, felnőtteknek kedvezményesen 600 forint. Infó: www.szkht.hu.


Vasárnap a CSMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a Szegedi Vadaspark rendez családi napot a vadasparkban 10 és 15 óra között. A játékos, környezetvédelemmel kapcsolatos foglalkozás célja ráirányítani a gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy a hétköznapokban mit tehetnek a környezet védelmében.

Palotaséta: Magyar Ede nyomában
Szeged, REÖK, szombat, 11.00

Szegedi palota- és városséta. A REÖK állandó kiállítása maga az épület. A 2013 októbere óta havi rendszerességgel, Csikós Ildikó (Budapest Beyond Sightseeing) vezetésével megrendezett palotasétákon a résztvevők betekinthettek a szecessziós csodapalota titkaiba. Most újabb épületekkel bővülnek ki a séták: Magyar Ede a Reök Iván vízimérnök családja számára épített szecessziós palota mellett kisebb bérházakat és tucatnyi másik, a szegedi városképet meghatározó palotát is épített. Előzetes regisztráció ajánlott a korlátozott látogatószám miatt a peter.teszary@szegediszabadteri.hu e-mail címen. Gyülekező: a REÖK előtt 10.45–11.00 között, a kb. 1,5-2 órás séta a Református palotánál (Tisza Lajos krt. 27.) fejeződik be. A programot rossz idő esetén is megtartják.



Színpadon

Szegedi Nemzeti Színház
Péntek, 19.00:
Simon Boccanegra
Szombat, 19.00: Napfényes gyermekarcok

Kisszínház
Péntek–szombat, 19.00:
A hülyéje
vasárnap, 15.00: A hülyéje

Pinceszínház
Péntek, 19.30:
Vámos Miklós estje
Szombat–vasárnap, 19.30: Hatan pizsamában

Kövér Béla Bábszínház
Péntek, 10.00:
Di-dá-dú
Péntek, 14.30: Rév Fülöp
Vasárnap, 11.00: A Háromágú Tölgyfa tündére
Bababörze
Szeged, Máltai játszóház, szombat, 9.00–12.00

Baba- és gyerekholmik tavaszi börzéje. A program szabadtéri, rossz idő esetén elmarad.

Műemléki világnap
Szentes, Koszta József Múzeum, szombat, 10.00–18.00

12 óráig ingyen látogatható a Péter Pál Polgárház és a Fridrich Fényírda, a Koszta József Múzeumban kézműves-foglalkozásokat tartanak (részvétel: 200 forint). A múzeum kiállításai 16 óráig ingyenesen látogathatók, 17 órától „Erődített templomok a Dél-Alföldön – Óföldeák" címmel tart előadást Béres Mária ásatásvezető.

Cosí fan tutte
Szeged, Belvárosi Mozi, szombat, 18:55
Rendező:
Lesley Koenig, vezényel: James Levine, szereposztás: Susanna Phillips (Fiordiligi), Isabel Leonard (Dorabella), Danielle de Niese (Despina), Matthew Polenzani (Ferrando), Rogyion Pogosszov (Guglielmo), Maurizio Muraro (Don Alfonso)

A librettóíró, Lorenzo Da Ponte a rokokó Bécs botránykrónikájának egyik aktuális eseményét veszi tollhegyre. A szövegíró – anélkül, hogy ez valóban szándékában lett volna – korának erkölcseiről rajzolt sivár képet. A történet szerint az asszonyok hűsége semmit sem ér, pár ügyes bók, szenvelgő sóhaj, a komorna tenyerébe csúsztatott ajándék – és máris megnyílnak az asszonyszívek, hűség, eskü, percek, órák alatt feledve. Mintha Da Ponte a Don Juan-történet másik oldalát mutatná meg: e könnyűvérű társadalomban nincsen szükség szívrabló lovagra, a női szívek fellegvára könnyedén megnyílik.

A produkció először 1996-ban került színre a zseniális rendezőnő, Lesley Koenig elképzelései szerint. A Fiordiligi szerepét alakító Susanna Phillips hatodik évadát tölti New York-i operaháznál, az előző esztendőben is egy Mozart-operában, a Don Giovanniban remekelt Donna Annaként. Isabel Leonard szintén Dorabellaként lépett fel nagy sikerrel 2009-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Fischer Ádám vezényletével. A Ferrandót megformáló Matthew Polenzanit úgy jellemezte a New York Times, hogy hangjában még fellelhető a fiatalkor frissessége, de az utóbbi időben orgánuma teltebb, gazdagabb és erőteljesebb lett.

Michael Bártek orgonál
Szeged, dóm, szombat, 19.00
A koncert ingyenes.

Pankráció sztárokkal
Szeged, műjégpálya, 19.00–22.00

HCW Pankráció Szupershow. A HCW pankráció és a Viasat6 ismét visszatér Szegedre, hogy megrendezze a már méltán híres szupershow-t lélegzetelállító akciókkal, magyar és külföldi pankrátor sztárokkal, beltéri tűzijátékkal és még sok meglepetéssel. Kapunyitás: 18.00. Jegyárak: felnőtt: 2200 forint (Délmagyarország Hűségkártyával 1950 forint), gyerek: 1800 forint. További információ kérhető a 70/604-8528-as telefonszámon.



Rongyokban

Pénteken 21 órától a Szegeden a Rongy kocsmában játszik a Bálnalovas, a Sonic Temple és az Everflow, szombaton 21 órától All In Project funky disco.
Kiscsillag-koncert
Hódmezővásárhely, BMK szombaton 19.00

Kórusok a templomban
Szentes, evangélikus templom, vasárnap, 17.00

A Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa és a Szent Anna-templom Szkólája ökumenikus kórus ingyenes hangversenye az evangélikus templomban, amely pályázat keretében újult meg.

* * *

Állandó és időszakos kiállítások Csongrád megyében

Szeged

Az EDF DÉMÁSZ székházában (Klauzál tér 9.) a naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége tagjainak képeiből készült tárlat és Csala Zsuzsanna üvegtervező művész Kristálymetszetek című kiállítása látható.
A Tömörkény István Művelődési Házban (Magyar u. 14.) május 9-éig látható a Varázslatos Kiskunság című fotó- és gyermekrajz-kiállítás.
A Kass galériában (Vár u. 7.) december 16-áig: A fáraók Egyiptoma – Egyiptomi sírkamra és a Kass – Ókor című kiállítás.
A Kőrösy Galériában (Stefánia 14.) XIV. fotó- és képzőművészeti kiállítás.
Az SZTE Klebelsberg könyvtárban május 7-éig látható A 28-as nemzedéktől a Z generációig című kiállítás.
A Lépcső galériában (SZTE Mérnöki kar D épület, Moszkvai krt. 9.) április 30-áig Barczi Attila természetfotóiból rendezett kiállítás látható.
A Móra Ferenc múzeumban április 27-éig: Paluch Tibor Egy régész Afganisztánban – 14 hónap Belső-Ázsiában című kiállítása.
A Somogyi-könyvtárban április 26-áig: Mindent Egyiptomról – képzeletbeli utazás a fáraók birodalmába a könyvtár dokumentumainak segítségével, április 26-áig: Egyiptomi tájak, egyiptomi emberek – Karancsi Zoltán fotókiállítása, május 1-jéig: 130 éve alakult meg a Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. – kamarakiállítás, május 5-éig: 450 éve született William Shakespeare – kamarakiállítás, május 7-éig: 120 éve született Bohuniczky Szefi írónő, emlékiratíró – emlékkiállítás, május 7-éig: Színházünnep: amiről a színlapok mesélnek – képes szegedi színháztörténet a Somogyi-könyvtárban című kiállítás, május 7-éig: A lóvasúttól napjainkig – Szegeden 130 éves a kötöttpályás közlekedés és 35 éve indult el a trolibusz-közlekedés – dokumentumkiállítás, május 7-éig: életképek a kötöttpályás közlekedés történetéből – kamarakiállítás.
A Csillag téri fiókkönyvtárban április 30-áig: Őrizem!... gyermekkorom virágzó rétjeit címmel Kuklis Katalin festményei.
A Dorozsmai fiókkönyvtárban április 30-áig: Pillanatok a Szegedi Vadaspark életéből.
Az Északvárosi fiókkönyvtárban április 30-áig: Szeged szecessziós épületei – kiállítás Illés Tibor városfotóiból.
A Francia utcai fiókkönyvtárban április 30-áig: Arcképek női szemmel – női fotósok munkái.
A Hangoskönyvtárban május 9-éig: a Nap-Fény Fotókör fotókiállítása, Tavaszváró virágok címmel.
Az Odesszai fiókkönyvtárban április 30-áig: A Nemzet Színészei – Kovzsi, Kovács Zsigmond portrékarikatúrái.
A Petőfitelepi fiókkönyvtárban április 30-áig: Miklosovits László grafikusművész Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához készített képregénye.
A Rókusi fiókkönyvtárban április 30-áig: Magyar vasúti életképek címmel Papdi Balázs alkotásaiból rendezett fotókiállítás.
A Szőregi fiókkönyvtárban április 30-áig: 200 éve született Egressy Béni zeneszerző, író, színész – könyvkiállítás.
A Tápai fiókkönyvtárban április 30-áig: fúrt és csipkés húsvéti tojások – Nagy Jenő munkái.
A Móra Ferenc múzeumban (Roosevelt tér 1–3.) állandó kiállítások: díszterem, Lucs-gyűjtemény, „Csak egy Földünk van..." – természettudományi kiállítás, Patikatörténeti kiállítás, Móra-emlékszoba, „Szöged hírös város" – néprajzi tárlat.
A Polgári szalonban (Victor Hugo u. 5.) Erdélyi impressziók – Balló Andrea és Simon Miklós kiállítása.
A Szent-Györgyi Albert Agórában (Kálvária sgt. 23.) állandó kiállítás: a Fábián Tamás Érték Alapítvány ásványgyűjteménye.
Az Alsóvárosi Ferences látogatóközpontban (Mátyás tér 26.) Szögedön két abszolút van: az alsóvárosi templom és a Tisza – kiállítás, amely kizárólag tárlatvezetés keretében tekinthető meg, előzetes foglalás alapján (telefon: 20/502-1953, e-mail: info@latogatobarat.hu, weboldal: www.latogatobarat.hu).
A Bokor u. 14. szám alatt Farkas Gyula festőművész olajfestményeinek kiállítása, megtekinthető telefonon történő bejelentkezés után: 30/286-7061.
A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban (Felső Tisza-part 10.) pénteken és szombaton 15–18 óráig várja látogatóit. Állandó kiállítások: A Pick szalámi története, A szegedi paprika története.

Hódmezővásárhely
A Tornyai János Múzeumban (Dr. Rapcsák András út 16–18.) május 18-áig: Kincsek a szántásból – A szikáncsi aranylelet című kiállítás, június 29-éig: Koszta József festményei.
A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megnyílt a halasi csipke történetét bemutató, tíz tablóból álló és 28 csipkét tartalmazó kiállítás.

Szentes
A Tokácsli Galériában április 26-áig: „Rejtelmek ha zengenek..." – alkotó pedagógusok régiós, XVII. képzőművészeti tárlata.
A Koszta József Múzeumban (Kossuth tér 1.) június 29-éig: Tornyai színről színre című kiállítás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béke van, csak pénteken esik!

Napozni nem (nagyon) lehet, de legalább nem ázunk meg a hétvégén. Tovább olvasom