Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A földhivatalban előre kell fizetni

A földhivatalban kell befizetni január 2-ától azokat az eljárási díjakat – a korábbi bejegyzési illetékeket –, amelyeket mindeddig az illetékhivatal rótt ki. Az eljárási díjat az okiratok benyújtásakor kérik el az ügyintézők.
Új eljárási szabályok lépnek életbe 2006. január 2-ától, jövőre ugyanis már nem az illetékhivatal kér bejegyzési illetéket az ügyfelektől egy ingatlannal kapcsolatos ügyintézéskor, hanem a földhivatal szed be eljárási díjat – tudtuk meg Micsik Zoltántól, a Csongrád Megyei Földhivatal vezetőjétől. Nem kell többet fizetni, mint eddig, nem volt áremelés – hangsúlyozta a hivatalvezető – csak az elnevezés és az eljárás változik.

Az első fokú eljárás, vagyis a tulajdonjog bejegyzésének díja például 5 ezer forint ingatlanonként. (A további részletek táblázatunkban olvashatók). Az is a változások közé tartozik, hogy a díjat az eljárás megindításával egyidejűleg kell leróni, s nem utólag.

Az új rend bevezetésének egyik oka, hogy a szolgáltató földhivatalok már csak minimális költségvetési támogatást kapnak, működésüket saját bevételeik fedezik – mondta Micsik Zoltán. A januári startra különben már jó ideje készülnek az ügyintézők, hogy ne legyen fennakadás a korábban bevezetett egyablakos ügyfélfogadási rendben: így a jövőben sem kell majd a díjfizetés miatt külön az ügyintézőnél, s külön a pénztárban sorban állni. Az eljárási díjakat a földhivatalban a kérelem beadásával egyidejűleg kell leróni készpénzben, vagy postai úton – földhivatali csekken, rózsaszín postai készpénz-befizetési bizonylaton –, avagy banki átutalással. A befizetés igazolását a kérelem beadásakor várják az ügyféltől a földhivatal munkatársai.

Ha valaki nem fizetett, a hivatal a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül hiánypótlási felhívást bocsát ki. A kérelmező e levél kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles megfizetni a díjat, illetve igazolni annak teljesítését. Amennyiben egy földhivatalnál egyazon ingatlanra a kérelmező többféle bejegyzést kíván rávezetni, akkor a díjfizetés alapjául azt az értéket veszik, amelyik a legmagasabb. Nem árt tudni azt sem, hogy a tulajdonilap-másolatot csak személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával adják ki az ügyintézők.

A földhivatal minden esetben öt napon belül értesíti azon ügyfelét, akinek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjogát törölték, vagy akivel szemben vételi jog bejegyzését kérték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal… Tovább olvasom