Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

A főnök dönt a borravalóról

Szeged - Egyre kevesebb borravaló üti a pincérek, taxisok vagy benzinkutasok markát, de még a kicsi jatt is motiválja a munkavállalót. Fizetésük egy része is ebből származik – a legtöbb munkáltató ezért vasárnaptól is engedélyezi dolgozóinak a borravaló elfogadását, amit főnöki hozzájáruláshoz köt az új munka törvénykönyve.
Az új munka törvénykönyve vasárnap lép hatályba. Egyik passzusa szerint a munkavállaló munkaviszonya teljesítése kapcsán csak akkor fogadhat el díjazást – például borravalót vagy a társaság anyavállalata által biztosított juttatást – a munkáltatón kívüli harmadik féltől, ha ehhez a munkáltató hozzájárul.

– Biztatok mindenkit, hogy adjon borravalót, de csak akkor, ha elégedett a szolgáltatás színvonalával. Én is mindig adok: úgy 15–20 százalékot. Ha elégedetlen vagyok, nem rejtem véka alá a véleményemet, és többet nem megyek arra a helyre – magyarázta Kovács Zsolt.

A Vendéglő a Régi Hídhoz étterem tulajdonosa elmondta: pincéreik jövedelmének nagyjából felét a borravaló teszi ki. – Természetes, hogy nem fogom megtiltani nekik az elfogadását. A vendég is jobban jár, máskülönben 5–7 százalékkal emelni kellene az ételek árát. A borravalónak Magyarországon van létjogosultsága, de csak a jobb vendéglőkben. Ezeken a helyeken intelligensebb és kommunikatívabb pincérek dolgoznak, és csak az ilyen éttermeknek vannak törzsvendégeik. A jatt főleg tőlük származik, mert a turisták nem nagyon adnak. A készpénzzel fizető vendégek szívesebben adnak borravalót, mértéke a hosszú ideig tartó 10 százalékról 5–7 százalékra esett vissza – mondta Kovács Zsolt.

Az elégedett vendég ad botrravalót. Fotó: Karnok Csaba
Az elégedett vendég ad borravalót.
Fotó: Karnok Csaba

A vendéglőben ottjártunkkor az egyik törzsvendégnek 2 személyre 5100 forintot kellett fizetnie – 5800 forintot adott. – Legalább 10 százalék borravalót mindig adok – mondta a fiatalember.

Mindenütt divat

Külföldön is divat a borravaló, Ausztriában az idegenvezetőnek is illik adni. Horvátországban és Görögországban 10 százalék az elfogadott mérték a bárokban és az éttermekben: az összeget távozáskor illik az asztalon hagyni. Olaszországban az árak tartalmazzák a borravalót, az éttermekben és a taxisofőröknek mégis illik adni. Portugáliában és Spanyolországban még a liftesfiú is tartja a markát az apróért. Kínában, Koreában és Japánban viszont sértésnek találják a borravalót. 

 
Az egyik szegedi fodrászüzletben nem okoz nagy fejtörést a borravaló tiltása. – Eddig is íratlan szabály volt nálunk, hogy borravalót nem fogadunk el: mindössze néhány esetben volt erre precedens. Ez csak az első alkalmakkor furcsa a vendégeknek, akik közül a legtöbben már eleve leszoktak az elmúlt években a borravaló adásáról. Persze örülünk, ha akarnak adni, hiszen az elégedettségüket tükrözi: de ez nem fér bele az üzletpolitikánkba. Gondolom, a jövőben ellenőrizni is fogják majd az illetékesek az új törvény betartását: mivel nálunk a borravaló eleve nem volt divat, így könnyen le tudunk róla mondani – mondta a szalonvezető, aki kérte, nevét ne írjuk le.

A Tompai kapu úti benzinkútnál dolgozókat motiválja a borravaló: nem szeretnék a megszűnését, hiszen olykor fizetésük egyharmadát teszi ki. Azt mondták: sima tankolásért általában nem adnak jattot az ügyfelek, de nyomásmérésnél és ablakmosásnál érzik a figyelmet, és szívesen fizetnek többet. – A törzsvendégek közül többen 200 forintot is adnak borravalóként – mondták büszkén.

– A taxisok mind egyéni vállalkozók, így saját maguk főnökei. Az adóbevallásukban eddig is benne volt a kérdés: mennyi jövedelemre tettek szert borravalóból. Az emberek általában 50, 100 forintra kerekítik fel a fuvardíjat: az a borravaló – mondta Sárkány Lukács, a Rádió Taxi ügyvezetője.

Olvasóink írták

 • 19. ossian33 2012. július 01. 18:33
  „11. morci 2012.06.29. 10:20
  Nem lehet, h 20ezerből adott vissza a pincér, ezért van 16ezer az asztalon?”
 • 18. MrYoda1900 2012. július 01. 17:40
  „Volt szerencsém pár évvel ezelőtt vendéglátásban dolgozni de sajnos egy életre el ment a kedvem tőle! H miért? öten -hatan dolgoztunk a pultba egy nap és a főnök minden záráskor bele kalkulálta a 10% -ot a napi bevételbe és ha nem volt meg akkor ő azt hiányként számolta el! Ugyanis nem a pultosoké volt a borravaló hanem a főnöké ő szerinte nincs olyan h a vendég nem ad borravalót! ha az egyik pultosnak volt annyi sőt még több is akkor mindenkinek kell h legyen ő szerinte . Volt olyan kolléganőm aki havi szinten 200-250 órát dolgozott 57-ezerért mert a főnök úgy gondolta h neki ennyi jár mert nem kapott elég borravaló (vagyis nem dolgozott jól) Ez a vendéglátói üzlet még ma is üzemel. Több kolléganő azóta külföldön dolgozik !”
 • 17. spiler 2012. július 01. 14:34
  „RENDŐR ELFOGAD AZ KORRUPCIÓ,,,,,orvos az hála pénz--------ház milyen országban élünk?kik tették élhetetlenné? nem a 8 év HANEM A FIDESZ!!!!!!!”
 • 16. NP1 2012. június 30. 18:16
  „Segítsetek!
  Ki kellene dolgozni egy szakmákra lebontott "Paraszolvencia Szabályzatot", mert bennem sok kétely merült föl, Pld.:
  - mennyi jár a pedagógusnak?
  - közvetlenül a felelet/dolgozat után kell adni?
  - félévkor?
  - ballagáskor?
  - aki másodszor járja azt az osztályt az kaphat kedvezményt?
  és még sorolhatnám......
  Ami iránt viszont nincsenek kétségeim: meg fog jelenni az általános borravaló járulék... (ami persze nem lesz megszorítás...)”
 • 15. spiler 2012. június 29. 17:50
  „mivel én nem kapok ezért nem is adok.....”
 • 14. Linka11 2012. június 29. 14:23
  „Én anno 6 évig voltam benzinkutas az egyik előd olaj társaságnál de a mi fizetésünket szigorúan a borravalóra alapozták .Ha nem kaptunk borravalót gyakorlatilag nem tudtunk megélni .-Persze ez ma már nincs így és mások a
  munkakörülmények is. Mi is akkor kaptunk borravalót mikor plusz szolgáltatásokat igyekeztünk udvarias kiszolgálással nyújtani. Az a baj mikor még az elvárható minimum kiszolgálásért is jattot várnak el az embertől.”
 • 13. maci53 2012. június 29. 14:09
  „Oké dokik mehet a borravaló-fifti-fifti!!!”
 • 12. ajhossi 2012. június 29. 11:24
  „Elenne vagyok a borravalo fizetesenek. Szerencsere olyan helyen elek ahol senki nem varja el es senki nem is fizet.
  Mi az hogy ha jo a kiszolgalas? Annak mindig jonak kell lenni.”
 • 11. morci 2012. június 29. 10:20
  „csóri fickó 16ezret hagy ott az étteremben?? (a képen van) ...jó drága ebéd volt..:)”
 • 10. istvang58 2012. június 29. 09:19
  „Senkinek nem adok borravalót, vegyen mindenki bort a fizetéséből, ha nem telik igyon kannásat.”
 • 9. Moon 2012. június 29. 09:15
  „A borravalót ki kell érdemelni és nem elvárni!
  Nagy külömbség! Ott ahol már eleve be kalkulálják az árba az már egyenesen pofátlanság!
  Én például nem adok borra valót azon egyszerűokból mert nem kívánok külöbséget tenni munkavállaló és munkavállaló között.
  Tisztességes bért biztosítson a munkáltató és ne a borravalóra apelláljon.”
 • 8. butagyerek 2012. június 29. 06:14
  „Szerintem a vendég dönt a borravalóról. Ha a kiszolgálással elégedett vagyok akkor adok. De nem kötelező. Ha úgy érzem hogy valahol nagyon elvárják - mert ott illik - oda inkább nem megyek.”
 • 7. SP 2012. június 28. 21:12
  „Akkor a koldusra sem kell fintorogni.
  Bárkire, aki tartja a markát. Borravaló kicsalogató helyzetet teremt. Megvezeti a jóhiszemű laikust stb.

  A nevelés iránya:
  pénzért bármit, bárkinek, bárki ellen, vagy mellett. Van az összeg amiért....stb.”
 • 6. ascendum 2012. június 28. 21:10
  „Éttermekben, kávézókban szoktam adni, nagyjából úgy, hogy kikerekedjen az összeg (nem kérem el a visszajárót.) Benzinkúton csak kivételes esetben, sima tankolásért nem (sőt azt is jobb szeretem magam csinálni, úgyis annyi az egész, hogy beteszem, kiakasztom a kis pöcköt és várok.)
  A fodrászomnak meg az egész összeg borravaló... Ha érthető így...”
 • 5. bertife 2012. június 28. 18:59
  „15-20 % borravaló -NOOOOOORMÁLIS?
  Vagy miért adjak annak a benzinkutasnak,aki télen a fűtött, nyáron a légkondis helységben csücsül és én magamnak tankolok?”
 • 4. pistimolnar 2012. június 28. 17:33
  „Ime a mocskos, szemét, megosztó politika egyik példája! Nem én tiltom, nem én engedem...”
 • 3. uborka 2012. június 28. 16:33
  „ÉN MINDÉG ADOK ENGEM NEM ÉRDEKEL KI MIT MOND, NE EZZEL TOMPITSUK AZ EMBEREK FEJÉT, UGYAN EGY KÉPVISELŐ POFÁTLANUL MENNYIT TESZ EL???BORRA VALÓRA,HOGY AKADNA MEG A TORKÁN....”
 • 2. rózsakert 2012. június 28. 15:58
  „húha már kétszer próbálkoztam ide írni...nem bántók szerintem....hagyjuk....”
 • 1. rózsakert 2012. június 28. 15:48
  „A Tompai kapu úti benzinkútnál dolgozókat motiválja a borravaló: nem szeretnék a megszűnését, hiszen olykor fizetésük egyharmadát teszi ki. Azt mondták: sima tankolásért általában nem adnak jattot az ügyfelek, de nyomásmérésnél és ablakmosásnál érzik a figyelmet, és szívesen fizetnek többet. - A törzsvendégek közül többen 200 forintot is adnak borravalóként - mondták büszkén.

  KIA NAÍVAK...MEGY A NAV!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év börtönt kapott a felsült rabló

Ez egy rablás, csak a nagy címleteket kérem! – ezzel lépett oda egy műanyag játékfegyverrel a kezében egy szegedi élelmiszerbolt pénztárához Csiszár Imre. Tovább olvasom