Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A forgalmi vizsga buktatói

Csongrád megyében az országos átlagnál jobban teljesítenek az autósiskolák tanulói, de ez csak annyit jelent: alig több mint 40 százalékuk bizonyít sikerrel a forgalomban. A szakma képviselői szerint a bonyolultabbá vált közlekedés, a jelöltek rosszabb képességei és pénztelensége, valamint a piaci verseny hat kedvezőtlenül a színvonalra.
Szinte minden családban eljön az idő, amikor a felcseperedő gyerek jogosítványt akar szerezni. Az autózni vágyók egyre több iskola közül válogathatnak. Mivel a képzés színvonaláról senki nem adhat közre információkat, általában a tanfolyamok ára befolyásolja a választást.
– A 16-18 éves korosztály 85 százaléka vesz részt a képzéseken. Az aktív oktatók száma az elmúlt évben 280-ról 320-ra nőtt. – mondta Balló Zoltán, a Csongrád Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója, aki szerint ma már több az eszkimó, mint a fóka. Az iskolák piaci tolongásából fakadó árverseny a színvonal romlásához vezet, az eredményes forgalmi vizsgák száma 1990-től egyre kisebb: 2005-ben megyénkben négy százalékkal csökkent. – Néhány oktató lezserebbül veszi a vezetést, óra közben családi ügyeket is intéz, de az is előfordul, hogy valamelyik fél elkésik – mondta az igazgató.

A tanulók nagy része elsősorban az oktatás árát nézi. Illusztráció: Gyenes Kálmán
A bonyolultabbá váló forgalmi körülmények is nehezítik a tanulást. Balló Zoltán szerint Szeged kemény vizsgaterep, egyre kisebb a vizsga alatt bejárható útszakasz, így nehezebben ítélhető meg a felkészültség. Ezért az életben adódó szituációkhoz alkalmazkodó útvonalak kijelölésével próbálják segíteni az igényesebb oktatást.

A szegedi Jakab Csaba autósiskola vezetője úgy látja, tény, hogy az oktatók is felelősek a romló eredményekért, bár reméli, iskolája az igényes helyek közé tartozik. – A nehezedő forgalmi helyzet ellenére nálunk nem csökkent feltűnő mértékben az eredményes vizsgák száma – mondta Jakab Csaba, aki szerint a piaci versengés valóban kedvezőtlenül hat a színvonalra. Egyes iskolák sokszor az autó fogyasztásán és a tanításra fordított időn spórolnak, hogy olcsóbban tudják kínálni a szolgáltatást.

Titok vagy közérdek?

Az autósiskolákban nem értik, a törvény miért nem engedi meg, hogy nyilvánosságra hozzák az eredményességi mutatókat. Így sokan jóval a piaci ár alá ígérve hirdethetik meg óráikat, a jelentkezők számára viszont nem nyilvánvaló, hogy milyen színvonalú oktatást kapnak a pénzükért. Orosz József kikérte az ombudsman véleményét az ügyben, aki megállapította, hasonlóan a gimnáziumok, egyetemek rangsorához, közérdek lenne írásban közzétenni az autósiskolák sikeres vizsgázóinak arányát is.

– Egy kezemen meg tudnám számolni, a megyében működő 46 autósiskola közül hányan értenek igazán a szakmához – mondta Orosz József, az Autósiskolák Szövetségének Csongrád megyei elnöke. A tapasztalt szakember szerint a tanulók felkészültsége, képességei is sokat romlottak az utóbbi húsz évben. – Sok jelentkezőnél nem az az elsődleges szempont, hogy megtanuljon vezetni, hanem hogy minél kevesebb pénzből, minél rövidebb idő alatt jogosítványhoz jusson – mondta az elnök. – Ami pedig a terep nehézségét illeti: a nagy árvíz óta nem változott a városszerkezet, ugyanazok az utcák szolgálnak a megnövekedett autóforgalomban, amelyeken egykor a konflisok jártak. Vakon elindulhat Pesten bárhová, aki Szegeden szerzett jogosítványt.

Olvasóink írták

 • 2. mgabca 2011. szeptember 18. 16:47
  „Kedves Péter! 21 éve vagyok - 3. megyém szeged 11 éve...- a szamában. Többszáz tanulónak segítettem a vezetés rejtelmeit elsajátítani, de még SOHA nem kellett a becsületes oktatáson, a tudáson és a tiszta vizsgán kívül máshoz folyamodnom. És nem is jutott soha eszembe.
  Ha megtanulja a tanuló,ami a követelmény, és tartja magát ahhoz, amit az oktatója tanított, akkor a vizsgája sikeres lesz.
  Nekem az elmúlt 21 évben egyetlen egy vizsgázóm sem bukott meg ok nélkül, minden sikertelen vizsgázó tisztában volt, hogy amit elkövetett, az bukási ok.

  Kérlek, ne általánosíts, főleg ha nem vagy közelében ennek a szakmának, ami már nemcsak szakma, hanem hivatás!

  Üdvözlettel: Majoros Gabriella oktató”
 • 1. Halász Péter 2008. július 14. 01:52
  „Az én tapasztalataim szerint, ha nincs a vizsgádra elég kenőpénzed akkor nagyon nehezen csinálod meg! Ha akar akkor úgyis megbuktat. Sok pénz kell a jogsihoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes diploma

Nyugat-Európában és az USA-ban rohamosan fejlődik a távoktatás. A közlekedési, kollégiumi és egyéb… Tovább olvasom