Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A forráskútiak nem esznek szőlőt, inkább megisszák később

Forráskút - Bordaltól és vidám ugratásoktól volt hangos a hétvégén a szőlőtőkék környéke Zákányszéken és Forráskúton. A szüreti mulatság még azt is érdekelte a faluban, aki „inkább sörös".

„Utcára nyílik a kocsmaajtó" – húzta stílszerűen a banda a hatodik forráskúti hagyományőrző szüreti mulatság előtt. A szép muzsikaszó már a 24 díszes fogat egyikéről szólt: a lovas kocsik tegnap délután vonultak fel a településen.

A csilingelő fogatok és a prüszkölő lovak végigkocogtak a falun, sokan a kapuban állva – a felkészültebbek kisszéken ülve – figyelték az eseményeket. – A szüreti buli nagy szokott lenni – tudatta alkalmi kalauzunk, a 49 éves Maróti Mihály. Az „inkább sörös", bort csak ilyenkor kóstoló férfi egyik fogatra sem fért már fel – az integető, csivitelő kisgyerekek és a halkan nótázó idősebbek közé –, ezért magunk vittük el a szüret helyére, a Molnár-tanyára.

A lányok népviseletben dolgoztak a szőlőben: Kondász Andrea is vígan szüretelt. Fotó: Segesvári Csaba
A lányok népviseletben dolgoztak a szőlőben: Kondász Andrea is vígan szüretelt.
Fotó: Segesvári Csaba

– Finom a szőlő, megérett a szüretre – mondta a tőkék közé érve Csomorné Sándor Éva, a tavalyi év borkirálynője. Kovács István pedig – akin rajta maradt a hegybíró elnevezés annak ellenére, hogy már megszűnt a hegyközség – becslésre vállalkozott: „17-18-as lehet a cukorfoka".

Mint a seregélyek, úgy lepték el a fogatokról leszállók a szőlőt, édes szemek után kutatva.

– Kérsz szőlőt?

– Most nem, majd inkább később megiszom – hangzott a párbeszéd, s erre rímelt, hogy a gazda, Molnár Mihály éppen ekkor tűnt fel demizsonjával – ebből még a tavalyi bor kotyogott. Hoztak ásványvizet is, de ennek nem volt akkora sikere: „ezt az üveget csak nyáron szokás megfogni errefelé".

Díszes fogatok felvonulásával kezdődött a mulatság Forráskúton. Fotó: Segesvári Csaba
Díszes fogatok felvonulásával kezdődött a mulatság Forráskúton.
Fotó: Segesvári Csaba

A lányok kék szoknyában, fehér blúzban, a fiúk fekete kalapban és csizmában érkeztek a szüretre. – Adunk kötényt neked is – hallottuk a serénykedő Kecskeméti Esztertől, Kondász Andreától és Császár Nikolettől. Meghagytuk azonban nekik a munkát, a hagyományőrző darálással, préseléssel együtt. A víg tömeg azután visszakocsizott a kiindulóponthoz, a művelődési házhoz, ahol már zenghetett a bor-, sőt a „mustdal" az Őszirózsa Népdalkör jóvoltából. 2008 borkirálynőjévé Figura Ildikót, bortábornokká Sándor Alajost választották, majd kezdődhetett a szüreti bál, ahol jóféle vacsorával ágyaztak meg a továbbra is remekül csúszó borocskáknak.

Zákányszéken is mulattak

Boszorkányégetést is láthatott az, aki szombaton a zákányszéki szüreti mulatságot választotta. A falu kemencéjében kalács sült, a villányi Fritsch pincészet borászati kiállítást rendezett, a szüreti bálon pedig lacikonyha és gyümölcs svédasztal gondoskodott az érdeklődőkről.

Olvasóink írták

  • 2. LukSzusz 2008. szeptember 30. 06:53
    „Mióta árul Szögi valódi bort???”
  • 1. exe 2008. szeptember 29. 18:47
    „Helyes..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi kari dékán pecabottal

Szeged - Mezőtárkányban horgásztunk Szabó Imrével, aki azonkívül, hogy az SZTE jogi karának dékánja, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke is. Tovább olvasom