Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A Francesca da Riminivel indul az Armel operafesztivál

Szeged - Negyedszer ad otthont a Szegedi Nemzeti Színház a nemzetközi operaverseny döntőjének: az idei Armel-fesztivál ma 19 órakor a helyi produkcióval, a Francesca da Riminivel kezdődik.
Az idei Armel Operaverseny és Fesztivál – ami a szegedi Zandonai-bemutatóval ma 19 órakor kezdődik és az október 15-i díjátadó gálával zárul – több változást is hoz. Kompaktabbá vált a rendezvény azzal, hogy az első három év gyakorlatával szemben idén az öt versenyprodukciót csak egyszer adják elő a partnerteátrumok. Logisztikai kihívás ez a házigazdának, a Szegedi Nemzeti Színháznak, ahol másnaponként új produkciót láthat a publikum. Több feladat hárul a szimfonikusokra is: Pécs kiválásával a Pannon Filharmonikusok már nem vesznek részt a fesztiválon, így a krakkói produkció kivételével az összes darabot és a gálát is a szegedi zenekar játssza. Újdonság, hogy ingyenes kísérőprogramok egészítik ki az előadásokat. Jakupcsek Gabriella népszerű művészekkel beszélget a műfajról a Korzó Zeneházban, ahol a partnerszínházak minikoncerteken is bemutatkoznak.

– Riccardo Zandonai operája annak ellenére, hogy nem lett olyan ismert, mint sok slágerdarab, nagyszerű zene. Nem véletlenül játszotta szép kiállításban a New York-i Metropolitantől a párizsi operaházig sok rangos dalszínház világszerte. A 13. századi Ravennában és Riminiben játszódó darab cselekménye olyan emblematikus történet, amit el kell játszani ahhoz, hogy a morális és egyéb kérdései megfogalmazhatók legyenek. A szegedi operajátszás hagyományaira is igyekeztünk reflektálni ezzel az előadással; jelzi ezt az is: a Vaszy-korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott díszlettervezőjét, Székely Lászlót kértük fel a színpadkép megálmodására. Nagy kiállítású, klasszikus látványvilágú operára számíthat a közönség, ami, azt gondolom, öröm lesz a szegediek számára. Jelmezeink korhűek, a 13. századot idézik, ugyanakkor van pár olyan motívum is, amely fontos és érvényes üzeneteket hordoz a mára nézve – fogalmaz Juronics Tamás. A Francesca da Rimini rendezője, aki a tavalyi Armel-fesztiválon a Traviatával elnyerte a Duna Televízió nézőinek közönségdíját, azt is hozzáteszi: – A Francescát éneklő Miksch Andrienn különleges és elképesztő hangi és színészi képességekkel rendelkező, érett, érzékeny művész, aki fantasztikus lesz a címszerepben.

Jelenet a fesztivál nyitódarabjából. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a fesztivál nyitódarabjából.
Fotó: Schmidt Andrea

További versenyprodukciók

Szombaton Joseph Myslivecek Antigona című operáját játssza magyarországi bemutatóként a svájci Théatre Bienne-Soleure társulata. 10-én, hétfőn Viktor Ullmann Atlantisz császára című darabja következik az Opera Krakowska előadásában. 12-én, szerdán Verdi Rigolettóját láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezésében a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház produkciójaként. Mi-
chael Dellaira A titkos ügynök című darabjának ősbemutatóját 14-én, pénteken tartja a New York-i Center for Contemporary Opera társulata. A díjátadó gála október 15-én 20.30-kor kezdődik – a koncertet élőben közvetíti a Duna Tv 2-es csatornája.


Dominikai tenorista New Yorkból

Miksch Adrienn mellett a Malatestinóként színpadra lépő Enrique Pína Serra a produkció másik versenyzője.

A dominikai születésű tenorista Olaszországban szerzett diplomát, Franco Corellinél is tanult. Pályafutása során bemutatkozott többek között Nemorino, Pinkerton, Alfredo, Don José és Turiddu szerepében is. Fellépett a Carnegie Hallban, a Kanadai Nemzeti Művészeti Központban, Santo Domingo Nemzeti Színházában. Énekelt a Szent Péter Bazilikában, II. János Pál pápától megkapta a Nagy Szent Gergely Rend ezüst fokozatú lovagparancsnoki keresztjét. New Yorkban él, a Metropolitan énekmestereinél, karmestereinél tanul. Temesvári születésű felesége magyar–német családból származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt a trolivezeték a Kossuth sugárútnál

A Kossuth Lajos sugárút–Párizsi körút kereszteződésében leszakadt a troli felsővezetéke. A hibát azóta elhárították. Tovább olvasom