Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A francia nagykövet megnézte Chagallt

A francia nagykövet Botka László polgármesterrel már tegnap megtekintette a szegedi várban a Chagall-kiállítást, amelynek hivatalos megnyitóját ma délután tartják. A közönség szombattól láthatja a tárlatot.
Fotó: Karnok Csaba
A tenger végtelen kékjét idéző királykék nehézselyem borítja a szegedi vár falait – ez adja a hátteret Marc Chagall nevezetes litográfiasorozatához, az Odüsszeiához. Kiemelt helyre, a vár főhajójának végén, mélyvörös vászonra illesztett fehér selyemre került a három olajkép, az 1976-os Zsidó tórával, az 1956-ban született Szerelmespár hegedűssel és az 1975-ös keltezésű csendélet, a Virágok. Felettük vitorlát imitáló fehér vászon feszül. Nagy Imre művészettörténész, a kiállítás rendezője kalauzolta végig a tárlaton tegnap délután Philippe Zellert, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövetét, aki Botka László polgármester társaságában tekintette meg a kiállítást.

– Örülök, hogy Szeged és francia testvérvárosa, Nizza kapcsolatai olyan erősek, hogy egy ilyen nagyszerű kiállítást sikerült létrehozni, amit később, a tél folyamán Magyarország több városában is láthatnak majd az érdeklődők. Nagyon tetszik, ahogyan ebben a mediterrán és antik hangulatot árasztó közegben, a hely speciális adottságait is jól kihasználva megrendezték a tárlatot – mondta a nagykövet, aki meglepődött azon, hogy Chagall unokájának köszönhetően a nagy mester három jellegzetes olajképe is szerepel a tárlaton.

A kiállítás hivatalos megnyitóját, amelyen csak a meghívott vendégek vehetnek részt, a francia protokoll szabályai szerint ma délután tartják. A közönséget így csak szombaton délelőtt 10 órától engedik be a várba. A felnőtt belépőjegyek 1500, a diák- és nyugdíjasjegyek 800 forintba kerülnek. Tizenöt főnél nagyobb diákcsoportok fejenként 300 forintért tekinthetik meg a tárlatot. Elővételben nincs lehetőség jegyvásárlásra, tárlatvezetést viszont előre lehet rendelni 4 ezer forintért. A kiállított alkotásokat éjjel-nappal biztonsági gárda őrzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom