Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

A fűszerpaprikák kétharmada silány minőségű

Szeged - Egy civilszervezet, a Magyar Gasztronómiai Egyesület 19-féle, véletlenszerűen kiválasztott őrölt pirospaprikát tesztelt Szegeden. A kémiai és érzékszervi vizsgálat során 12 őrlemény bukott el.
Kémiai és érzékszervi vizsgálatot tartott a Magyar Gasztronómiai Szövetség, Szegeden is kapható paprikákat tesztelt. Az elismert civilszervezet Mayer Ottó élelmiszermérnökkel kiegészülve vizsgált 19 tesztanyagot.

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. laboratóriumában a minták szemcsefinomságát és színanyagtartalmát mérték, az egyesület tagjai megkóstolták a különböző paprikákat, megvizsgálták az ASTA (American Spice Trade Association) színértéket, amely a fűszerpaprikák egyik legfontosabb minőségmutatója.

Megállapították, hogy a víztartalommal egyik esetben sem volt gond, de a színezéktartalom megfelelőségéről Koncsek Arnold minőségügyi vezető nem tudott nyilatkozni, mivel a mintáknak kizárólag a sorszámát ismerte, egyéb jelöléseit a tesztet kérő csoport nem adta át, annak érdekében, hogy a tesztelés tökéletesen elfogulatlan lehessen.A tizenkilenc paprikából végül csak tizenhét jutott el a laborba, két minta később érkezett. A paprikákat augusztusban és szeptemberben szerezték be, tehát öreg, azaz tavalyi, 2011-ben termett paprikákat céloztak. Az egyesület közölte: a jó minőségű, megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkező paprikának ki kell bírnia ennyi időt. – Ráadásul a bolti paprikák mindegyike egy évnél jóval hosszabb szavatossági idővel kerül a polcokra, tehát aki mostanában fűszerpaprikát vásárol a közértben, jó eséllyel 2011-est, de az sem kizárt, hogy 2010-es termést kap – mondta Mayer Ottó. A tesztelés eredménye a civilszervezet szerint lehangoló, 19 mintából 12 használhatatlan: keserű, avas.

– Csak olyan paprikákat vizsgáltunk, amelyekből évente egy tonnánál többet adnak el. Célunk nem az volt, hogy minisztériumi szintre emeljük a tesztet, pusztán iránymutatást szeretnénk adni éttermeknek, de más vevőknek is. A silány minőség ugyanis tönkreteszi az ételt, amibe kerül – mondta az élelmiszermérnök.

Mayerék szerint a hazai nagy élelmiszerüzletekben beszerzett, tömegfogyasztásra szánt paprikák egyike sem érte el a fogyasztható színvonalat, az első helyet pedig egy bezdáni termelő szerezte meg. Tanulságképp megállapították: ma Magyarországon csak akkor tudunk megbízhatóan jó fűszerpaprikához jutni, ha van bejáratott kistermelőnk vagy személyes kapcsolatunk.

Import. Ma már a hazai fogyasztás kétharmada import fűszerpaprika. A legtöbb magyar paprikatermék csomagolásán Szerbia és Spanyolország is olvasható mint származási hely, hozzáértők szerint azonban a spanyol paprika nagyon gyakran dél-amerikai, sőt kínai. Manapság még a Szeged környéki települések piacain is inkább Szerbiából áthozott paprikát kapunk.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. macs 2012. november 09. 14:02
  „enisehezem,
  azért érdemes lenne elgondolkozni, hogy a magyar mezőgazdaság miért tart ott, ahol tart. Miért termelünk mindent sokkal drágábban, mint mások? És sok esetben a minőség sem az igazi. Olyan jól hangzik, hogy a külföldi árú az mind szemét, biztos vagy benne, vagy az érzelmeid alapján beszélsz? Az utóbbi időben több olyan hír látott napvilágot, hogy az elemi higiéniai szabályokat sem tart be néhány élelmiszer-feldolgozó "cégek". Honnan tudod, hogy amit finom, ízletes és kiváló minőségű termék, amit mondjuk háztól veszel milyen körülmények között készült? Jó, tudom ott állsz és ellenőrzöd, hogy minden megfelelő legyen. :-)
  Tudod, elgondolkoztam, amikor azt olvastam, hogy magyar cég hamisított marhahúst exportált. Miből gondolod, hogy ezt nem csinálják meg mások is?”
 • 22. Tibor.horv 2012. november 09. 12:11
  „Ennek a vizsgálatnak van egy nagy előnye: felhívja figyelmet egy egyszerű ,,eszközre", az érzékszerveinkre, amellyel bárki megállapíthatja, hogy jó vagy rossz minőségű paprikát vásárolt. Amint a cikkben utaltak rá: ,,tönkreteszi-e az ételt, amibe kerül" vagy nem? Avas, keserű, fakó-e vagy nem? Mindegy, hogy milyen elnevezést, osztálybasorolást vagy eredetet írnak rá, lehet piaci, üzlethálózati, nagyüzemi, kistermelői... -bármelyik lehet rossz is meg jó is.”
 • 21. gretzki 2012. november 08. 16:10
  „Rubin Szeged”
 • 20. gretzki 2012. november 08. 16:06
  „Na, a Rubint Szeged a saját laborjában csak megismerte -felismerte- a saját termékét....

  Nekem itt nagyon sántít valami.”
 • 19. dodoni 2012. november 08. 15:54
  „"Manapság még a Szeged környéki települések piacain is inkább Szerbiából áthozott paprikát kapunk."

  Azért, mert ott 1500-ért, itt meg 2300-2800 ft között adják a házi paprikát. Vannak, akik kilószámra hordják át, rátesznek egy kis hasznot és máris van egy kis bevétel.”
 • 18. azigazitrebitsch 2012. november 08. 14:33
  „16. aniko1772 2012.11.08. 13:14
  Már megbocsáss, de vagy olvasni nem tudsz vagy ami még rosszabb értelmezni nem tudod az elolvasottat.

  Mi a nem független?
  "A módszer természetesen vakteszt volt, a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés nélkül kerültek a tesztelők elé."
  Mi a baj a végeredménnyel,hiszen egy kivételével egyéni termelők arattak sikert.
  A végeredmény

  1. Kiss András paprikája (Bezdán) (18-as minta)

  2. Rubin Szegedi (12-es)

  3. Pákay Mária, Paks (19-es)

  4. Kasnyánszki János, Jászberény (16-os)

  5. Martinkó István, Kiskőrös (1-es)

  6. Maspoma, Szlovákia (9-es)

  7. Hódiné, Szeged-Szentmihály (14-es)

  A többi minta kizárva.”
 • 17. enisehezem 2012. november 08. 13:32
  „Bármit megvizsgálhatna ez az "érdekelt" társaság, az eredmény ugyanilyen lesújtó lenne. Amit eleink 1000év alatt összehoztak,ezek 20 év alatt tönkretettek, semmi sem a mienk,pedig ez a föld ellátott bennünket, ami meg plusz volt külföldre került. Most onnan vesszük a vízzel súlyozott húst az ipari szennyel teletömött " csemegéket" minden zöldséget gyümölcsöt, bort.....stb. Szabolcsi alma ,szőlőtőke, szarvasmarha a vágóhídra, takarmány ára az egekben, élelmiszer dettó, (ezzel fognak lefegyverezni minket) szinte bármit említhetnénk, kiárusítottak minket.
  Szégyentelen r....t banda.”
 • 16. aniko1772 2012. november 08. 13:14
  „Szeretném megkérdezni, hogyan lehet összehasonlítani az extra különleges paprikát egy édesnemes-sel vagy rózsával? Különleges I. osztályú paprika versenyez a II. és III. osztályú paprikával????? Én azért nem dőlök be ennek a cikknek. Milyen szervezet az olyan, aki nem független tesztet csináltat és még reklámozza is! Ilyen a magyar mentalitás!”
 • 15. sultane 2012. november 08. 13:13
  „Jó lenne nevén nevezni a termékeket, vagy nem meri senki? :-(”
 • 14. nyomdasz63 2012. november 08. 13:09
  „Tanulságképp megállapították: ma Magyarországon csak akkor tudunk megbízhatóan jó fűszerpaprikához jutni, ha van bejáratott kistermelőnk vagy személyes kapcsolatunk.

  Így igaz! Én a mi termékünket oda merném állítani bármelyik mellé,nem csak a tavalyit,az azelőttit is! Igaz, mi csak pár~tíz kilót csinálunk évente,úgy,azzal a módszerrel,mint évtizedekkel ezelőtt a nagyszüleink is. Bizony figyelni kell,hogy nekünk is maradjon jövő őszig,úgy el viszik.”
 • 13. qrumpli 2012. november 08. 12:22
  „Há me nemvót napfény.
  A pincébe termesztették.Ritka okos emberek vannak ám!
  Lényeg a magyar terméket lepocskopndiázni és a spanyol paprikát venni,
  A z etnikumi kissebbségnek kell a haszon (vajon mért utálom őket)”
 • 12. Naca 2012. november 08. 11:19
  „Valóban elgondolkoztató, hogy ugyanabból az alapanyagból hogy tud egy magántermelő jó minőségű, tartósan elálló fűszerpaprikát készíteni és hogy készíthet az ipar silány minőséget? Bár én maszektól szerzem be a paprikát, azért néha megnézem a boltok polcait is tájékozódásképpen. Olyan mennyiségű paprika talán nem is terem kis hazánkban, mint amennyi ott megtalálható. És elképesztő áron. Sokan sokallják a termelők árát, pedig ha kiszámolják a bolti paprika kilóját, az jóval többe kerül. Igaz, azt nem egyszerre kell kifizetni.”
 • 11. azigazitrebitsch 2012. november 08. 11:09
  „3. aniko1772 2012.11.08. 08:17
  Ha ráérsz olvasd át a teljes cikket,a sajátjuk is benne volt a tesztben a tudtuk nélkül.

  http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=23025

  Persze itt is az a baj,hogy megvizsgálták,leírták,nem az,hogy sajnos ez a VALÓSÁG !!”
 • 10. nanemaaa 2012. november 08. 10:40
  „Ebben csak az a szomorú, hogy a "világhírű magyar paprika" lassan negatív értelemben lesz valós. A nagy paprika gyártók és forgalmazók a technológiai fegyelem be nem tartásával és a minőség elhanyagolásával teljesen lerombolják a magyar paprika nimbuszát. Azóta világos ez számomra mióta magam is maszektól vettem paprikát és még 3 év után is szebb, olajosabb, ízletesebb, mint a "friss" bolti, amin bezzeg ott virít a magyar címer, kokárda, meg minden sallang. Csak belül egy nagy rakás a zacskó tartalma. A nagy nemzeti melldöngetés helyett ideje lenne arra koncentrálni, hogy legalább azt a keveset ne tegyük tönkre, amit már elődeink vérük, verejtékük árán megszereztek nekünk. Lassan eljutunk odáig, hogy az 1000mg-os C vitamin is csak 400 mg-os lesz, ha egy laborban letesztelik. Pedig az 1000-t nem úgy kell érteni, hogy 400 + ÁFA.”
 • 9. dédi8 2012. november 08. 10:14
  „Átnyergelt a négy mancs a paprikabizniszre?
  Miért járatják le a magyar fűszerpaprikát?”
 • 8. Figyelő 2012. november 08. 09:31
  „Ez a "civil szervezet" melyik külföldi csoport érdekeit szolgálja a magyar paprika szándékos lejáratási heccével?!
  Abban az esetben ha állításukat nem, tudják bizonyítani, akkor a törvény előtt kellene felelni a hülyeségükért, és a kijelentésükkel okozott kárt meg kellene téríttetni velük, az utolsó fillérig!
  A Mars téri piacon nagyon szép és jó ízű őrölt, MAGYAR PAPRIKÁT lehet vásárolni, legálisan!
  A csomagoláson rajta van a termelő neve, címe, őstermelői igazolványának a száma és sok esetben még a telefonszáma is!”
 • 7. szentmiki 2012. november 08. 09:19
  „4. csonakos, ott a pont”
 • 6. csonakos 2012. november 08. 09:15
  „5. aniko1772 2012.11.08. 08:52
  Szerinted a Mars téri piac vagy a nagybani nem legális? Ott is ugyan úgy adnak számlát és ezt a NAV emberei rendszeresen ellenőrzik is és büntetnek az elmaradása esetén rendesen!
  Bizony jól írod! - nem lehet a háztájit a nagyüzemivel összehasonlítani! Ez itt a legnagyobb baj! A nagyüzeminek ugyan azt a minőséget illene hozni! Amit itthon készítek felvágottakat bizony jobbak és tartósítoszer nélküliek nem úgy mint a zsíros vacakok amiket a boltban vehetsz! Nem is olyan nagy dolog az elkészítésük csak egyszer kell az ízére rákapni! Aztán nem a gazdaságos termékeket veszed! Így van ez na parikával is! Míg valamikor panelban laktunk is hálóban száradt a ház falán az emeletről kilógatva az első szedésű fűszerpaprika! Elkényelmesedtek a ma emberei!”
 • 5. aniko1772 2012. november 08. 08:52
  „Tényleg, kár is boltban vásárolni! De akkor ki fizet adót, Tb-T, stb-t????
  Könnyű feketén intézni mindent, csak ugye jó használni a közös utat, világítást, iskolát, óvodát, segélyt, nyugdíjat, .... és ezt csak úgy lehet, ha legálisan vásárolunk. Nem lehet összehasonlítani a háztáji termelést a nagyüzemivel, sem mennyiségben, sem minőségbiztosításban, és sok minden másban.”
 • 4. csonakos 2012. november 08. 08:42
  „Hát, aki ma boltban vásáról pirosparikát az meg is érdemli! Ha nem láthatom, nem izlelhetem akkor én inkább parika nélkül főznék! A Mars téren a piacon jobbnál jobb minőségi pirosparikát lehet vásárolni de aki nem rest az vesz a nagybanin és szépen megszárítja, kiválogatja és láss csodát hét kilóból lesz egy csodás, utolérhetetlen kiló pirosparikája! Ebbe annyi más anyag kerül amit belerak az illető! Ez a paprika! Mozsárban törve az igazi!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létminimum alatt élnek a minimálbéresek

A minimálbér után pedig közel annyi járulékot és adót visz el az állam, mint amennyit kézhez kap a munkavállaló. Tovább olvasom