Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A fűtés után a vízért fizetjük a legtöbbet

Szeged - A földgáz mellett a víz- és a csatornadíj drágul évről évre a legnagyobb mértékben. A havi rezsiköltségekben a fűtésszámla után a legnagyobb tétel a vízé, a 21. század olajának nevezett természeti kincs ára forintban hajazza az áramszámla összegét.
Egy átlagos négytagú család egy hónapban 6-8 ezer forintot is elpancsol: ez az összeg – Szegedet leszámítva – néhány év múlva akár a duplájára is nőhet azokon a településeken, ahol az önkormányzat most kedvezményeket ad.

Minden évben az inflációt meghaladó mértékben drágul a víz- és a csatornadíj, Szegeden ebben az esztendőben már átlépte a lélektani határt, az 500 forintot a lakosságnak kiszámlázott köbméterenkénti díj. De a nagyvárosok rangsorában a Tisza-parti város még így is csak a középmezőnyben foglal helyet. Egy négytagú szegedi család, ha átlagosan 12 köbméteres havi fogyasztással számolunk, akkor körülbelül 6000 forintot fizet a vízért. Drágulás persze a megyeszékhelyen is lesz, de mértéke a 2010-ig előre belőtt, évi 5-7 százalékos, lépcsőzetes emelgetések miatt nem tűnik drasztikusnak.


Jelenleg – mint ahogy az táblázatunkból is kiderül – Pécs az országos első a drágaságban. Az országban egyébként nagy a szórás: 250 és 830 forint között mozog egy köbméter ivóvíz – csatornadíjjal együtt számított – ára. Ha azonban a települések az összes uniós kötelezettséget bevezetik 2010–2012-ig, és megszűnnek azok a lakosságnak adott kedvezmények, amelyekkel például Mórahalmon vagy Ásotthalmon is élnek, akár duplázódhatnak is a mostani tarifák. Az évtizedeken át a csapból szinte ingyen vagy fillérekért csordogáló, jó minőségű ivóvíznek, valamint a csatornahálózat fejlesztésének, karbantartásának, a szennyvíz megtisztításának ugyanis ára van.

Miért ekkora a különbség vízdíj és vízdíj között az országban és a megye különböző pontjain? – Mindenütt mások a költségek – válaszolta Farkas Turánka, a Magyar Vízközmű Szövetség munkatársa. – Nem mindegy, milyen mélyről hozzák fel a vizet, milyen távolságra vezetik el, mennyire elavult vagy modern a hálózat és a szennyvíztisztító, és hogy ki üzemelteti.


Táblázatunkat úgy állítottuk össze, hogy az alapdíjjal – amely az egyik településen van, a másikon nincs – nem számoltunk, és azt sem tüntettük fel, ad-e az önkormányzat kedvezményt. Természetesen adatokat csak a csatornázott településekről gyűjtöttünk.

Illegális fúrt kutak

Évente alig néhány kútfúráshoz kérnek engedélyt a szegediek az önkormányzattól, holott mindössze 5000 forint a legfeljebb 30 méter mély kút illetéke, és körülbelül 20 ezer a tervezés díja. A kútfúrás 50 ezer, egy olcsóbb szivattyú 15 ezer forintba kerül, 500 köbméterig pedig nem kell a vízért fizetni. (A környezetvédelmi felügyelőség az illetékes hatóság, ha 30 méternél mélyebb a kút és 500 köbméternél többet nyernek belőle a nagy fogyasztók: ők már vízórát is kapnak és vízkészletjárulékot is fizetnek.) Bóka József, a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetője elmondta, a kertes házas övezetekben kedvezményt adnak azoknak, akik a csapvizet használják öntözésre. Április 1. és szeptember 30. között nem kell csatornadíjat fizetni azokért a köbméterekért, amelyeket a gyepre, növényekre locsolnak, csak az ivóvíz árát, a 162 forintot kérik. Ehhez viszont be kell jelentkezniük a vízműnél, hogy egy úgynevezett locsolási mérőt szerelhessenek fel náluk.

Olvasóink írták

 • 7. local patriot 2008. március 31. 19:09
  „Polgár! Én nem tudom, hogy miért mondod, hogy a szegedi víz nem jó. Ittál már pl. Budapesten csapvizet? A szegedi víznek szerintem kimondottan jó a minősége.”
 • 6. cseles 2008. március 31. 15:44
  „Cs Jani te nagyon osztod az észt, eddig hol voltál? Új előfizető VAGY?”
 • 5. szigeti 2008. március 31. 14:52
  „Kedves CSJ! Közvetlenül valóban a vízdíj a téma, de amíg a szolgáltatók, politikus(s)ok,... a világpiaci árakról beszélnek, elfelejtik (?) azt ,hogy a bérek nincsenek ezzel összhangban. Ez igenis a fő probléma.”
 • 4. CSJ 2008. március 31. 14:19
  „Maci52 nem a keresetekről és a nyögdíjakról van szó. A vízdíj a téma”
 • 3. maci52 2008. március 31. 14:04
  „Nem a víz-gáz-villany a drága,ezek nélkülözhetelen dolgok a huszonegyedik században.A nyögdíjak,keresetek/kivétel akormány és környezete/,röhejesek.”
 • 2. CSJ 2008. március 31. 13:59
  „A cikk utolsó két mondatához annyit szeretnék hozzá fűzni, hogy két évvel ezelőtt próbáltunk lépéseket tenni a Vízügynél, hogy a locsolásra használt víz után ne kelljen csatornadíjat fizetni, de olyan követelményt állított a cég, hogy nem volt értelme foglalkozni vele.
  Szentesen rugalmasabban oldották meg. Szerintem a jó dolgokat át lehetne venni másoktól.”
 • 1. polgár 2008. március 31. 12:30
  „Szeged egy kiszolgáltatott város ! Itt monopol helyzetben van az összes nagy szolgáltató, sajnos a vizet is így kapjuk. A minőségről meg ne is beszéljünk...,néha a csapvíznek ,azon kívül hogy zavaros, bűze van, ihatatlan (nem mintha 40 év alatt valaha is ittam volna belöle) de az árát meg kérik rendesen és nem tudunk mit tenni ...fizetünk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei polgárőröket jutalmaztak Budapesten

Szeged - A terjedő erőszak miatt nemcsak a rendvédelmi szervek szerepe, hanem a polgárőrök… Tovább olvasom