Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

A garázsboltok köszönik, megvannak

Már rég nem a multikkal küzdenek a piacon a kisebb élelmiszerüzletek, garázsboltok, velük ugyanis nem érdemes: az árversenyben alulmaradnának. Szegeden az első áruházláncok megjelenése után sokan csődbe mentek, a megmaradt kereskedők azonban megtalálták helyüket.
A törzsvásárlók hűségesek maradtak a parányi üzletekhez. Fotó: Karnok Csaba
Szép lassan visszajöttek a vásárlók Túri Gáborék húsz éve bejáratott garázsboltjába a Molnár utcában azt követően, hogy az emberek itt is, ott is csalódtak az áru minőségében. Ezt a tulajdonos állítja, akinek egész családját, feleségét és lányát is a kis élelmiszerbolt tartja el. Mint elmondta: náluk mindig megbízható helyről származik a kenyér, a zöldség és a gyümölcs, nyomon követhető az eredete.

És hogy drágábbak-e, mint egy hipermarket? Túri Gábor szerint liszt-, cukor-, olaj-, sőt kenyérárban sem tudnak versenyezni az áruházláncokkal, hiszen azok akkora tételben vásárolnak, hogy kedvezményeket kapnak a gyártóktól. A zöldség és a gyümölcs viszont a Molnár utcában olcsóbb, és mindig friss. „De még köménymagban is én vagyok a jobb" – mondta a tulajdonos, aki természetesen figyeli az árakat a konkurenciánál.

Czeglédi Sándor, aki a 9-es troli végállomásánál, a Juharfás utcában és a Csongrádi sugárúton is tart fenn üzletet, kijelentette: már rég nem az áruházakkal küzdenek, annak a harcnak vége, azt a harcot már a nagyok folytatják egymás ellen. A multik megjelenésekor sok garázsbolt bezárt, erre a kereskedő példát is mondott: a trolivégállomás környékén nyolc éve még 15 élelmiszerüzletet számláltak, mára négy maradt. Akik túlélték, azt tanulták meg, hogyan kell talpon maradni.

Drágábbak-e, mint a hipermarketek? Természetesen igen. Azért, mert más szolgáltatást is nyújtanak: aki kényelmesen, pár méterre az otthonától, házi papucsban szeretne vásárolni, az többet fizet nála, mint a város szélén – de ehhez a létező legjobb kiszolgálást kapja meg.

Nem lát mozgást a számokban Ácsné Gunda Judit, a szegedi polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetője: az élelmiszer-kereskedelemben kiadott működési engedélyek száma jelenleg közel 470, persze ebben a nagyok is benne vannak. Martonosi István, az érdekképviselet, a Kisosz megyei titkára sem tud arról, hogy bezárnának kisboltok. Vannak természetesen nehéz helyzetben lévő kereskedők, akik a talpon maradásért küzdenek: ők, ha nem látnak kiutat, továbbadják az üzletet az árukészlettel, berendezéssel együtt.


Nem zárnak be

Egy, már működő kisbolt átvétele előnyösebb, mint egy újabb üzlet megnyitása, mivel a régi feltételekkel már nem adnak ki működési engedélyt a hatóságok. Ez alatt az értendő, hogy a szigorú HACCP bevezetésekor a Kisosz harcolta ki, hogy a kisboltokra például ne kényszerítsék rá a külön gazdasági és külön fogyasztói bejáratot. Ami nem csak egy panelgarázsban, de másutt is kivitelezhetetlen. Az életbe lépett jogszabály visszamenőleges hatályát így nem vezették be. A Kisosz most Brüsszelben küzd azért, hogy a kisvállalkozók uniós támogatást kapjanak az önfoglalkoztatásra, mivel saját környezetükben egy újonnan megnyíló áruház munkahelyeinek többszörösét teremtik meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom