Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A genetika dönt

Jöhetnek-e túl korán vagy túl későn egy baba fogai? Mikor kell megijedni? Egészségesen fejlődő gyermeknél a genetika dönti el, mikor bújnak ki az első fogacskák, mondja Kovács Julianna gyermekorvos, akivel a fogápolásról is beszélgettünk.
Négy hónapos, és veszettül nyálzik: jöhet ilyen korán a baba foga? Elmúlt egyéves, és még egy foga sincs! Aggódik a szülő, ha túl korán, ha túl későn bújnak ki az első fogacskák: de van miért? Nincs olyan, hogy túl korai vagy túl késői fogzás, mondja Kovács Julianna házi gyermekorvos, a Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának vezetője.

– Nagyon széles skálán mozog a fogzás kezdete, alapvetően a genetika határozza meg, mikor törik át az első fogak a fogínyt. Az is lehetséges, hogy már néhány hónaposan látjuk az elsőket, de az is normális, ha egyéves korban nem mutatkoznak a fogak. Utána gyorsan kibújik akár egyszerre több is. Ilyenkor a baba ínyén bevérzés is keletkezhet: a lila foltoktól nem kell félni, komolyabb fájdalmat nem okoznak a gyereknek – foglalta össze a gyermekorvos. Az élettani folyamatot gyorsítani nem lehet, segíteni viszont tudunk a fogacskáknak az áttörésben.

Sok szülő fél darabos ételt adni a fogatlan babának, a fulladásveszélytől tartva, de a doktornő szerint a nyolc hónapos baba – szigorúan felügyelet mellett – kézbe kaphat már kiflivéget, kenyérhéjat, olyan falatokat, amelyek rágcsálásra késztetik.

Segít a rágás

A rágás ugyanis masszírozza és vékonyítja a fogínyt. A fogak megléte és a darabosabb ételek fogyasztása nem függ össze, a kicsik az ínyükkel is meg tudják rágcsálni a falatkákat – míg ha túl sokáig pépesíti a szülő az ételt, később nem tudnak mit kezdeni a darabos ennivalóval. Arra viszont gondosan kell ügyelni, hogy a már járni tudó baba soha ne szaladgáljon a kezében olyan falattal vagy tárggyal, amelyet a szájába dughat! Felsértheti vele a száját, és félre is nyelheti.

Nincs túl korai vagy késői fogzás. Fotó: DM
Nincs túl korai vagy késői fogzás. Fotó: DM

Először általában a két alsó, utána a két felső középső metszőfog bújik ki, majd a két-két alsó és felső szélső metszőfog. Ezeket követik az első őrlőfogak, a szemfogak, legkésőbb hároméves korig az összes tejfog kibújik. – Ez a statisztikai átlag, de a gyakorlatban az egyes gyerekeknél nagyon eltérő lehet a sorrend – tudtuk meg a gyermekorvostól –, ugyanúgy, ahogy a fogzás kezdetének időpontja. A tejfogcsírában is lehetnek módosulások, de olyasmiről még nem hallott a doktornő, hogy egy gyereknek egyáltalán ne nőttek volna fogai. Más a helyzet, ha már korábban diagnosztizáltak bizonyos fejlődési rendellenességet a babánál, amely érintheti a fogcsírák fejlődését is (például szájpadhasadék, az arc fejlődési rendellenessége), vagy a fogcsíra valamilyen oknál fogva megsérült.

Hogyan védjük a fogakat?

Ha már kibújtak az első fogacskák, a védelmükről is gondoskodnunk kell. Fogkefét már akár az egyévesnek is vehetünk, mert utánzással könnyen tanul. Miután megbarátkozott a tárggyal, fogkré- met is nyomhatunk rá. Magyarországon az ivóvíz a legtöbb helyen nem tartalmaz elég fluort, ezért a doktornő ajánlja a fluorpótlást. A vény nélkül kapható fluortabletta a végleges fogak csíráira is hat, a fluortartalmú fogkrém a már meglévő fogak felszínén fejti ki védő hatását.

Étkezési szokások

Nagyon fontos a helyes étkezési szokások kialakítása is. – Valahányszor élelmiszer vagy cukortartalmú folyadék kerül a szájba, savas pH-értéket idéznek elő a nyálban lévő cukorbontó enzimek. Ha a gyerek félóránként nassol valamit, vagy cukortartalmú italt iszik – a százszázalékos gyümölcslevek is idetartoznak –, folyamatosan savas lesz a szájürege. Ennek a legjobb fogak sem tudnak ellenállni, és akár néhány hónap leforgása alatt szétporladhatnak – figyelmeztetett dr. Kovács Julianna. Ezért két étkezés között ne nassoljon a gyerek, és vizet igyon! Az édességet, cukortartalmú italt mindig a rendes étkezés után kapja!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes demonstrációt fontolgatnak a püspöki palotánál

Március óta nem kaptak választ a szülők a tiszaszigeti óvodát fenntartó Szeged–Csanádi Egyházmegyétől arra a kérdésükre, miért kellett hirtelen távoznia az intézményből Baráth Ágnes óvónőnek. Tovább olvasom