Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A Google előtt is volt élet

A Google előtt is volt élet alcímet is viselhetné az a Tudástár – anno elnevezésű kiállítás, amely kedden nyílt a Somogyi-könyvtárban.
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet rendezte az összeállítást. Az alapító Somogyi Károly gyűjteményének kiemelkedő gazdagságú, muzeális értékű 200–500 éves lexikonjait, enciklopédiáit mutatja be, mégis egyfajta kikacsintás a XXI. századra és annak bárhonnan elérhető, elektronikus enciklopédiáira, „tudástáraira". Bár a tudástár kifejezés mai, az ókorban még könyvtáraknak hívták őket. Hiszen a királyi könyvtárak is a tudás megszerzését szolgálták, mint ahogyan a kolostorok és az egyetemek gyűjteményei is. Egy barokk könyvtárban látható még ma is az egyik könyvállványra kihelyezett hajdani felirat: lásd és használd.

muzeális értékű 200–500 éves lexikonjait, enciklopédiáit mutatja
Muzeális értékű 200–500 éves lexikonokat, enciklopédiákat mutatnak be a kiállításon.
Fotó: Frank Yvette. 

Az ismeretek összegzése, a tudás rendszerbe foglalt átadásának igénye hozta létre az enciklopédiákat, lexikonokat, amelyek önmagukban is tudástárak. A magyar válogatásban a legrégebbi Apáczai Csere János 1653-ban Utrechtben megjelent Magyar Encyclopaediája, a legfiatalabb pedig a Somogyi Károly közreműködésével írt Egyetemes Magyar Encyclopaedia, amelyet 13 kötetben adott ki a Szent István Társulat 1859 és 1876 között. A nagy francia enciklopédia két kiadása mellett igazi kuriózumnak számít a 37 kötetes, Madridban megjelent Enciclopedia Moderna, amelynek kiállított példánya Miksa mexikói császáré volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyében közép- és felsővezetőként lehet jó munkát találni

Pest, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Fejér megye mellett Csongrád megyében a legkönnyebb közép- és felsővezetőként elhelyezkedni. Tovább olvasom