Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A Greenpeace újabb demonstrációt tartott

A Greenpeace környezetvédő szervezet tegnap újabb látványos demonstrációt tartott az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) budapesti épülete előtt, tiltakozva a hatóság „génkalózkodó gyártókat pártoló magatartása" miatt. Megint a Szegedi Paprika Zrt. egyik termékét kifogásolták, a cég vezérigazgatója nem érti, miért pécézték ki a vállalatot.
Greenpeace-aktivisták a Szegedi Paprika húskonzervjeivel Fotó: MTI
A Greenpeace tegnapi tiltakozó akcióján az OTH előtt felállított étkezőasztalnál bekötött szemű aktivisták társaiknak szolgáltak fel a Szegedi Paprika Zrt. olyan húskonzerveiből, amelyek a környezetvédők szerint génmódosított (GMO) összetevőket tartalmaznak. A szervezet felháborítónak tartja, hogy egy hónappal a génkezelt termékeket leleplező demonstrációjukat követően a hatóság még nem lépett az ügyben, s így továbbra is meg lehet vásárolni az egyik kifogásolt terméket. Sőt: a zöldek újabb génmódosított szójafehérjét tartalmazó termékre bukkantak. Az európai uniós jogszabályok szerint minden 0,9 százalék feletti GMO-alapanyagot tartalmazó terméken ezt az összetevőt jelölni kell.

Bartos András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója tegnap délután tőlünk tudta meg, hogy a Greenpeace megint kifogásolja az előző akcióban már megnevezett 2004-es darált sertéshús konzervjüket, valamint egy újabb terméküket is. A vezérigazgató közölte: az első akció után az OTH munkatársai a gyárban vizsgálták a Paprika Zrt. nyomon követési rendszerét és azt példaértékűnek találták. Újra leszögezte, nem gyártanak GMO-t tartalmazó konzerveket, saját kontrollellenőrzéseik 0,1 százalék alatti génmódosított összetevőt mutattak ki, ami viszont mérési problémából is keletkezhet. A kifogásolt 2004-es termék szójafehérje-összetevőjéért a beszállító vállalta a felelősséget.

A Szegedi Paprika Zrt. vezetője nem érti, miért csak velük foglalkozik a Greenpeace, ráadásul megalapozatlanul. Az egy hónappal ezelőtti vádak miatt már elindították a zöldszervezettel szemben a büntetőeljárást, az elkövetkezőkben pedig anyagi és nem vagyoni kárért is perlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom