Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A gubbasztó tyúk is gyanús

Mióta a szomszéd megyében felbukkant a madárinfluenza, naponta harminc-negyven hívás fut be az itteni állat-egészségügyi intézethez is. A madártetemért azonnal elmennek, de volt, aki azt jelentette be, hogy a szomszéd tyúkja gyanús, mert gubbaszt. Más a kutyáját félti, mert a házőrző megevett egy csirkét. A megyében eddig vadmadáron sem észlelték a betegséget.
Fotó: MTI
Aki döglött madarat lát valahol, és ezért felhívja a kormányzati zöld számot, a 189-et, annak előbb végig kell hallgatnia a bébikötvény előnyeit, majd azt javasolják neki, hogy takarja le fóliával a tetemet – mondta a minap tartott sajtótájékoztatón egy rádiós kolléga, ismertetve, amit egy betelefonáló hallgató mondott. Mi tegnap mást tapasztaltunk: a 189 felhívása után választhattunk, nullával azonnal az influenza-megbízott vette föl a telefont, de akkor is ez történt, ha nem választottunk a felkínált menüpontok közül, és nem volt szó a bébikötvényről.

Az ügyeletes azt mondta, óránként továbbítják ezeket a bejelentéseket a megyei állat-egészségügyi állomásokra. Azt nem árulta el, mennyien hívják a zöld számot ilyen ügyben.

Tudjuk viszont, hogy mióta a szomszéd megyében megtalálták a H5N1-gyel fertőzött hattyúkat, naponta harminc-negyven telefonhívás fut be a megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás ügyeletére, a 30/ 746-3373-as mobiltelefon-számra. Szigeti Sándor igazgató főállatorvos azt mondja, kollégái azt tapasztalják, sokan elbizonytalanodtak az elmúlt napokban, másoknak pedig beindult a fantáziája.

– A mobilt kezelő ügyeletesnek nagy empátiával kell rendelkeznie, hiszen sokszor olyan embereket kell megnyugtatnia, akik alapvető biológiai ismereteknek is híján vannak, a hírek hatására azonban megijedtek – mondja Szigeti Sándor. – Volt olyan telefonáló, aki bejelentette, hogy a szomszéd tyúkja gubbaszt, azonnal meg kell vizsgálnunk. Másvalaki arról érdeklődött, vajon miért húzza a lábát a jószága. Pedig ilyesmi talán eddig is előfordult az udvarában, mégsem jutott eszébe, hogy állatorvost hívjon. Volt, aki azért hívta a számot, hogy megkérdezze, lesz-e valami baja a kutyájának: merthogy a házőrző elkapott, megfojtott és megevett egy csirkét. Nem lesz neki semmi baja.

A főállatorvos hozzátette: ha valaki azzal telefonál, hogy elhullott madarat lát, természetesen lehetőség szerint azonnal odamennek. A tetemet közterületről a gyepmesteri telep alkalmazottja hozza el, a begyűjtött madarakat elküldik további vizsgálatra. Eddig egy Csongrád megyei tetemben sem találták meg a madárinfluenza vírusát. Ám az állatorvosok szerint ez a vidék tényleg veszélyeztetettnek számít. Mégpedig azért, mert a Fehér-tóval együtt tizenhat olyan hely van a megyében, ahol a vonuló vadmadarak találkoznak, és ezért átadhatják a vírust. A vonulás pedig most kezdődött, és még jó néhány hétig eltart. A cél az, hogy a baromfiudvaroktól távol tartsák a betegséget, mert ugyan valóban kicsi az esélye annak, hogy bárki is elkapja a H5N1-et – nálunk nem szokás egy szobában lakni beteg tyúkokkal –, azért nagy kárt okozhat – és már okozott is – a vírus a magyar gazdaságnak.

1975-ben már volt járvány a Hortobágyon

Nincs új a nap alatt: hazánkban először 1975-ben volt madárinfluenza-járvány, mégpedig a Hortobágyon, a H5N1-vírussal pedig 1969-ben találkoztak először a magyar állatorvosok. Ezt Tanyi János egyetemi tanár, a Debreceni Állat-egészségügyi Intézet nyugalmazott igazgatója nyilatkozta tegnap a Kossuth rádiónak. Akkor is zárlattal próbálták megakadályozni a fertőzés további terjedését, megtörtént, hogy ki kellett irtani egy-egy helyen az állatállományt, de munkájuk eredményes volt. A tanár szerint a magyar állatorvosi hálózat jól működik, nem kerülhet fertőzött madár a fogyasztóhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerestük, de nem találtuk a megyei adósokat

A gazdasági társaságok közül egy budapesti cég közel 10 milliárddal, egy celldömölki férfi pedig… Tovább olvasom