Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A gyerek elfogulatlan a művészettel

Szeged - Rajzpályázatot és jelmezbemutatót hirdet a szegedi színház új darabjához, az Árgyélus királyfihoz kapcsolódóan. Tóth Péter, az opera zeneszerzője szerint a mese sokoldalúsága beindítja az óvodások, kisiskolások fantáziáját és kreativitását.
A Szegedi Nemzeti Színház sem marad ki a farsangi mulatságból: február 27-én a színpadon nem Árgyélus királyfi és Tündér Ilona lesz a főszereplő, hanem kis nézőik. A darab végén minden – az előadást megtekintő – gyerek felveheti a saját, magával hozott jelmezét, a meseopera díszletei között egyesével lefotózzák őket, és felkerülnek a teátrum honlapjára is.

– Az Árgyélus királyfiban lesz sárkány, kardos küzdelmek, királyfi és tündér, amivel könnyen tud azonosulni az óvodás-kisiskolás korosztály – véli Tóth Péter, az új darab zeneszerzője, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja. – Az opera mesevilága külön bájt ad a saját fantáziájuk alkotta jelmezeknek, legyen az királylány, ördög vagy akár Jedi-lovag.

– Gyermekdarabot írni más kihívás, mint felnőtt közönséget megcélozni – tekint izgatott várakozással a szerző a február 26-i premier elé. – Kíváncsi vagyok, mivel ők még őszinték, ha nem tetszik nekik a darab, vagy unják, azt lehet hallani. Ugyanakkor a gyerek mindenevő, azt szereti, amire mi azt mondjuk, hogy jó és értékes. Követi a felnőtteket.
 
Tóth Péter zeneszerző izgatott várakozással tekint a február 26-i premier elé.
Tóth Péter zeneszerző izgatott várakozással tekint a február 26-i premier elé.

A saját fiaimon is tapasztaltam ezt: tengernyi lemezünk volt otthon, ők pedig mivel olvasni nem tudtak, a borító alapján választottak, ugyanúgy hallgattak Kalákát és Eötvös Pétert. A gyerek elfogulatlan a művészettel szemben, és nagy a felelősségünk abban, merre irányítjuk őket. Az Árgyélus királyfi azért fontos választás, mert egy olyan réteget próbál megszólítani, akik még nyitottak, fogékonyak. Remélhetőleg pár év múlva több Beethovent fognak hallgatni, mint popzenét.

A jó mese generációkat köt össze, nem titkolt célja ez az Árgyélus királyfinak sem.

Schlanger András barátom nagy igazsága (aki a darab rendezője is), hogy egy jó darabban mindenki tud valakivel azonosulni. Ha csak egy réteget szólítunk meg, akkor a többi unatkozik, vagy nem is jön el. Ez ugyanúgy igaz a családi mozikra, mint a meseoperákra. Miközben írtuk az Árgyélus királyfit, észrevettük, hogy noha jelentős köztünk a korkülönbség, mégis ugyanazokból az „ősi mesékből" szövődő asszociációs lánc mentén haladunk. Hiszek abban, hogy a mai gyerekekben is működnek ezek az alapmesék.

Az óvodások és kisiskolások rajzversenyen is megmutathatják saját fantáziavilágukat, a téma a jó győzedelmes küzdelme a rossz ellen. A pályázat díjazottjai többek között díszpáholyba szóló belépőket kapnak egy tetszőlegesen választott előadásra.

A pályaműveket április 10-éig lehet beküldeni a színház jegyirodájába. A részletek felől ugyanott, illetve a szinhaz.szeged.hu honlapon lehet bővebb információhoz jutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliónál is többe kerülhet a diploma

Tízmilliónál is többe kerülhet a diploma
Közel egymillió forintos tandíj félévente. Tovább olvasom