Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A gyerekek gyümölcs helyett chipset ennének

Szeged - Sok magyar családban nem kerül mindennap gyümölcs az asztalra. Az iskolákban átlagosan heti kétszer jár valamilyen gyümölcs az ebédhez. Ha jövőre megvalósul az úgynevezett iskolagyümölcs-program, egészségesebben táplálkozhatnak a gyerekek.
– Azért az alma a kedvencem, mert a nevem is A betűvel kezdődik – árulta el a hétéves Andris, miért éppen ezt a gyümölcsöt szereti. A Tisza-parti Általános Iskola elsős nebulója elmondta: – Apáék mindennap adnak egy almát, amit meg kell ennem, hogy rendben legyen az egészségem.

Azért látogattunk el az általános iskolába, és kérdeztük a gyerekeket, tanárokat a gyümölcsfogyasztási szokásokról, mert egy felmérés szerint Magyarországon csaknem 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és emiatt kiegyensúlyozatlan a táplálkozásuk: kevés húst és gyümölcsöt esznek. Az áremelkedések hatására még tovább romolhat a helyzetük. Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja felszólalt az európai iskolagyümölcs-program európai parlamenti vitáján. Véleménye szerint a program akár már a jövő tanévben elkezdődhet, legfontosabb feladata, hogy a gyerekeket rászoktassa az egészséges táplálkozási szokásokra. Hab a tortán: kiválóan hasznosulna a gyümölcsfelesleg. Természetesen a lehető legjobb minőségű gyümölcsöket osztanák szét a diákoknak.

A Tisza-parti általános iskolában hetente kétszer jár alma. Fotó: Segesvári Csaba
A Tisza-parti általános iskolában hetente kétszer jár alma.
Fotó: Segesvári Csaba

– Átlagosan hetente kétszer kapnak a gyerekek az ebédhez gyümölcsöt. Az esetek kilencven százalékában megeszik – mondta Fejes Éva iskolatitkár. A gyerekek többségének azonban valószínűleg az sem tűnne fel, ha a gyümölcs eltűnne a menüből. Rögtönzött iskolai felmérésünk szerint a diákok leginkább chipset és hamburgert ennének.

Vegyesen

– Törekszünk a változatosságra: vegyesen teszünk az ételek mellé idény- és déligyümölcsöket. Állandó beszállítóinktól szerzünk be mindent – mondta Tímár Gyula, a Suli-Host ügyvezetője. Cégük a szegedi óvodák és iskolák étkeztetésével foglalkozik. Hozzátette: hetente minimum kétszer van gyümölcs az iskolákban, vagy az uzsonna, vagy az ebéd mellé.

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2008. november 28. 10:32
  „Iza3
  Aha!
  Én is ezt mondtam nemrégiben, ugyanaz a korosztály vagyok, mint te, a harmincasok jobb bőrben vannak, mint a tizen-huszonéves haskirakós hurkás lányok....vajon miért? Mi még többet mozogtunk, nem ettünk chipseket stb., de ez már elég ok is hozzá.”
 • 1. Iza3 2008. november 27. 13:50
  „Mit ennének.....???!!!
  Folyton ezzel tömnék magukat. A sok sós adaléktól, ami az ilyen szemétben van, -pedig még éhesebbek lesznek.
  A kislányoknak 10 éves korukra pedig akkorára nő a popsijuk a sok chipszabálástól, hogy nyugodtan megállnák a helyüket egy 40 éves, három gyerekes nő mellett is.
  Sajnos ez így van. Miért nem volt az én korosztályomban (35-40 éves) ennyi elhízott, nagyfenekű, nagyhasú gyerek.....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álláskereső szegediek a gazdasági válságról

Szeged - Az álláskereső 61 éves Csányi Istvánnét kora miatt már a gazdasági válság előtt sem akarták… Tovább olvasom