Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A gyerekverés nem magánügy

Szeged - A gyermekbántalmazás nem magánügy – mondta lapunknak Kothencz János az országos botrányt kavart szigetszentmiklósi gyerekkínzás kapcsán. A szakember szerint mindannyiunk felelőssége, hogy fény derüljön a családon belüli erőszakra.
Évekig bántalmazták a kicsiket, erőszakoskodtak a gyermekekkel egy szigetszentmiklósi családban: miközben az iskolában is tudtak a kiskorúak kínszenvedéseiről, sokáig nem történt semmi. A helyi iskola igazgatója szerint évekig hiába küzdött a bürokráciával. Az ügy akkor kapott nagyobb visszhangot, amikor a Pest Megyei Főügyészség erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a szülők ellen.

– A jelzőrendszer hiánya miatt maradhatott évekig titokban a szigetszentmiklósi eset. Az egyéni felelősség épp olyan fontos, mint a bölcsőde, az óvoda, az iskola, a védőnő vagy éppen a körzeti orvos odafigyelése – vélekedett Kothencz János az országos felháborodást kiváltó gyermekkínzásos esetről. A gyermek- és ifjúságvédelmi szakértő úgy fogalmazott, nem hunyhatunk szemet afelett sem, ha a szomszéd állandóan ordítva „neveli" a gyerekét. – A problémát a gyermekjóléti alapellátásnál jelezni kell, ez minden településen elérhető. A szakemberek védelembe vehetik a családban élő gyermeket – folytatta. – Mindannyiunk felelőssége, hogy fény derüljön az erőszakra. Felmerülhet, hogy milyen jogon szóljunk bele a családok magánügyeibe, azt viszont tudomásul kell venni: a gyerekverés nem magánügy. Nem mérlegelhetjük, hogy van-e közünk az ügyhöz, hanem lépni kell. Különben a gyerekek úgy járhatnak, mint a szigetszentmiklósiak – mondta Kothencz János.

A szakember emlékeztetett, a családsegítők elsősorban a családon belül próbálják a konfliktust feloldani. – Legvégső esetben jöhet az ideiglenes, majd az átmeneti nevelésbe vétel, a teljes kiemelés. A folyamat hossza a családi probléma súlyától függ – tette hozzá Kothencz János. Elárulta, több olyan eset is előfordult, ahol a családból menekülő gyermek jelentkezett a hatóságoknál. – Már az iskolában tanítani kellene a gyerekeknek, hogy szóljanak a tanárnak, ha kék-zöld foltokat látnak a társaikon. Különben rejtve maradnak a bántalmazások – magyarázta a gyermek- és ifjúságvédelmi szakértő.

Kothencz János lapunknak elárulta, a családon belüli erőszak miatt a fiatalok 20 százaléka kerül a gyermekvédelmi ellátásba. Egy korábbi reprezentatív kutatásból megtudtuk, a védelembe vett gyerekek legtöbbször verésről, a szülők alkoholizmusáról számoltak be. – Öngyilkossági kísérlet után került a gyermekvédelmi ellátásba egy fogyatékos lány. Kiderült, verték, zaklatták, mentálisan leépült. Többször próbált véget vetni az életének, végül hosszú küzdelem után felgyógyult. Ma már rendben van a kislány – mesélte a szakember. – Tabuként kezelik, hogy miért nehéz a szakellátásba kerülő gyerekekkel. Pedig ki kell mondani: túl későn értesülünk a problémákról, egy évekig terrorizált gyereket már nagyon nehéz meggyógyítani – fogalmazott Kothencz János.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 40 ezer forintot rejtett az urna

A Déli Apró gyűjtést szervezett a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára. Tovább olvasom