Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A gyönyörben nincs középút

Az ország egyik legnépszerűbb színésznője, Eszenyi Enikő ebben az évben sokszor megfordul majd Szegeden. Április 27-én, hétfőn A gyönyörben nincs középút című estjével lép fel a Belvárosi moziban, júliusban pedig Kálmán Imre operettjét, a Marica grófnőt rendezi a Dóm téren.
Tangók, sanzonok és operettek is színesítik Eszenyi Enikő új előadóestjét, amit az extravagáns színésznő A gyönyörben nincs középút címmel a budapesti Cotton Club Orfeumban mutat be, majd április 27-én a szegedi közönség előtt is eljátszik.

– A cím nem tőlem, hanem feLugossy Lacától származik, aki Melis Lászlóval írt egy dalt 16 évvel ezelőtt Kamondi Zoltán Halálutak és angyalok című filmjéhez. Amikor az új önálló estemen gondolkodtam, eldöntöttem: mindenképp ezzel a dallal szeretném kezdeni – meséli a színésznő, aki nemcsak énekel, hanem verseket is mond az új produkcióban. – A legtöbb költemény Kiss Judit Ágnesé. Nagyon jön föl a női irodalom, különleges dolgokat írnak a nők. Úgy éreztem, kortárs előadóművészként ezeket nekem interpretálnom kell.

Pécsett volt már próbaelőadásom, nagy örömömre utána megkerestek a nézők, hogy megkérdezzék, hol lehet ezeket a versesköteteket megkapni. A kortárs költészetről ma kevés szó esik, pedig magas színvonalú. Az összeállításomban is szereplő Rakovszky Zsuzsának például nemcsak a verseit, hanem a regényeit is szeretem. A kígyó árnyéka az egyik kedvenc olvasmányom. Tóth Kriszta elbeszéléseit, Karafiáth Orsolya verseit is rendszeresen olvasom. Forgách Zsuzsa A pasim naplójából című könyvéből is mondok részleteket.

Említhetném még Kiss Noémit és Gordon Agátát is. Mára a feminizmushoz negatív színezet társult, holott szerintem jelentős eredmények köszönhetők neki, és igazából magamat is feministának nevezném. Figyelemre méltó, hogy korábban sokkal kevesebb volt a női alkotó, most kezdenek előtérbe kerülni.
Nyugalom-film Alföldivel

Bartis Attila nemzetközi sikert aratott regényéből, az egy különös anya-fiú kapcsolatról szóló Nyugalomból forgat filmet Eszenyi Enikő, Udvaros Dorottya és Makranczy Zalán főszereplésével Alföldi Róbert. Ahogyan a regényben, a filmben is fontos szerepe lesz a testiségnek. Eszenyi az apa szeretőjét alakítja, a színésznő anyát pedig Udvaros formálja meg, aki a Nemzeti Színházban is játssza a színpadi változatban. A forgatást július végén, a Marica grófnő szegedi premierje után kezdik. 

Eszenyi Enikő nagy kihívás előtt áll: ezen a nyáron először rendez a Dóm téren. Alföldi Róbert a Csárdáskirálynővel magasra tette a mércét, most egy másik Kálmán-operett, a Marica grófnő következik, amelynek címszerepére a világ legrangosabb operaházainak ünnepelt díváját, Lukács Gyöngyit kérték fel.

– A színház nem verseny, Szegeden nem az olimpiát, hanem a szabadtéri játékokat rendezik meg. Nekem nem kell senkivel sem versenyt futnom. Alföldi Robival közös tanáraink voltak, sokszor rendeztem őt, ott voltam akkor is, amikor az első rendezését abszolválta a Vígszínházban. Sok közös pontja van a pályánknak, néhány hete mutattuk be a Pesti Színházban az ő rendezésében a Cseresznyéskertet, amiben Ranyevszkaját játszom. A színház nem a rivalizálásról szól, nem gondolom, hogy ha a Csárdáskirálynő végén vízbe ugrottak, akkor nekem most a Tiszát kellene a Dóm térre kanyarítanom.

Kálmán Imre csodálatos zenéjét és Harsányi Zsolt remek szövegkönyvét kell színpadra vinnünk. A Marica grófnő női problémáról szól: Marica már unja a férfiakat, és hazamegy vidékre pihenni, ám váratlanul szerelmes lesz. Ezt szeretném elmondani, ehhez van is némi közöm.

22 év Kaszás Attilával

– Tizennyolc évig voltunk házasok Kaszás Attilával, akivel a főiskolán szerettünk egymásba, és összesen huszonkét évet éltünk együtt. Ez azt jelenti, hogy az életem felét vele éltem. Azt hiszem, ez mindent elmond. Nagy a fájdalmam – nyilatkozta lapunknak Eszenyi Enikő, aki válásuk után is baráti viszonyban maradt volt férjével. Gratulált neki, amikor szerető feleséget talált és kisfia született. Megérezte a bajt, és amikor Kaszást kórházba szállították, családjával és közeli barátaival együtt ott töltötte azt a négy napot, amíg az orvosok az életéért küzdöttek.  
Pályakezdő színésznőként Eszenyi Enikő alakította a Kálmán Imre életéről szóló, Az élet muzsikája című filmben a komponista második feleségét. – Szinte még gyerek voltam akkor, nem állítom, hogy mindent tisztán megértettem, de próbáltam. Az első részben még egy kisegér, pénztelen lányt kellett eljátszanom. A zeneszerző özvegye, Kálmán Vera egy Szép Ernő-darabban nézett meg, és csak utána kaptam meg az ő szerepét. Azt mondta: bennem látta meg a régi önmagát. Ez olyan erőt és önbizalmat adott, hogy magam is elhittem: csak önmagamat kell adnom – emlékezik a film forgatására a színésznő, aki szerint Kálmán Imre operettjei azért olyan népszerűek, mert a muzsikájától elbódulunk, szerelmesek leszünk vagy sírni kezdünk.

– Valamennyi dalát nagyon szeretem. Olyan éles váltások, fordulatok vannak bennük, amelyek félelmetesen izgalmasak. Szeretnénk megmutatni ezt is a kollégáimmal Szegeden.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak az újszegedi betörések

Újabb újszegedi ingatlanba törtek be szerdán délelőtt. A tolvajok ezúttal Kancsár József színművész… Tovább olvasom