Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A gyorsan romló árunak a hűtőszekrényben sem elég

Szeged - Percek alatt megbuggyanhat a tojás, megsavanyodhat a túró vagy a friss tej a kánikulában a bolt és otthonunk között: a vásárlók éppen ezért a hűtést nem igénylő árukat keresik jobban. Szenvednek az otthoni hűtőszekrények is: 25 fokos külső hőmérsékletre tervezték őket.
A két hete tartó kánikula miatt a boltban megvásárolt élelmiszerek egy része könnyen megromolhat, amíg hazaérünk. „Az a legbiztonságosabb, ha ebben a forróságban csak annyi ételt készítünk, amennyit rögtön meg is eszünk" – írtuk egy hete a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egyik ajánlását. De már a kis mennyiségű étek is megbuggyanhat útban hazafelé.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a kánikulában 4 termékcsoportban kiemelkedő forgalmat bonyolítanak le. – Ásványvízből négyszer többet adunk el, de jól fogy a sör, az üdítő és a jégkrém is. A forgalomban összességében így nincs visszaesés, ám a fogyasztói szokások változtak a hőség miatt: az emberek többsége kora reggel és késő este bonyolítja le a bevásárlást. Azt is látjuk, hogy a vásárlók inkább többször jönnek kisebb mennyiségű termékért az üzletbe – mondta a kommunikációs igazgató. A friss termékek kárára jóval nagyobb mértékben fogynak a hűtést nem igénylő áruk – különösen szembetűnő mindez az UHT – hűtés nélkül is hosszan eltartható – tej és a friss tej között. Előbbi a kánikula alatt jóval kelendőbb.

A mirelit áru biztosan megolvad, mire hazaérünk vele. Fotó: Frank Yvette
A mirelit áru biztosan megolvad, mire hazaérünk vele.
Fotó: Frank Yvette

– Az ilyen meleg munkatársainktól is még komolyabb odafigyelést igényel: folyamatosan ellenőrizzük a hűtőket és hőmérsékletüket, hiszen a gépek kánikulában fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve. A friss húsárukhoz maghőmérőt használunk, az áruházainkba hűtve érkező termékeknél pedig ellenőrizzük, hogy szállítás alatt is minden rendben volt-e – mondta Fodor Attila.

Az üzletlánc egyik szegedi boltjában a nap legforróbb időszakában, 13 órakor is sok vevőt találtunk – a többség csak néhány palack hideg ásványvízért ugrott be, de a még kevés árut vásárlók sem siettek igazán; élvezték a légkondicionált üzlet hűs szellőjét. A dolgozók a kánikulai napokban soha nem látott örömmel töltik fel a fagyasztottáru-, és a frisstejtermék-hűtőket: ezek az áruház leghidegebb pontjai. Az általunk megkérdezettek nagy része valóban csak kevés árut vásárolt: sokan nem bírnak enni ilyen hőségben, míg mások az otthoni hűtőszekrények teljesítményének romlásával magyarázták a „kisbevásárlást".

Egy kecskéstelepi, hűtőjavítással is foglalkozó boltban elmondták: a háztartásban használt hűtők legnagyobb részét 25 fokos külső hőmérsékletre tervezték. A gépek az emberi szervezethez hasonlóan szenvednek ebben a hőségben. A hűtőszervizben folyamatosan cseng a telefon, mestereik egész nap járják a várost.

Olvasóink írták

  • 13. maci53 2012. július 11. 19:42
    „Európa legdrágább üzletei a CBA-k.Én nem járulok hozzá Lázárék milliárdjaihoz.”
  • 12. macs 2012. július 11. 14:32
    „11. hoppárézimi,
    nem akarsz meggazdagodni, rendben, de tisztes jövedelemből megélni csak szeretnél? És hidd el, az se lenne ördögtől való, ha az 5. 6. évtől már profitot is termelnél. :-)
    Jut eszembe, vajon miért nem vágtak még bele ezen termékek gyártásába? Alapanyag, ár, kereslet hiány miatt?”
  • 11. hoppárézimi 2012. július 11. 07:54
    „IVY, én meg csinálnék itt Szeged mellett egy marha nagy üzemet, ahol kizárólag (!!!) jó minőségű, speciális igényeket kielégítő élelmiszereket gyártanék. Kizárólag megváltozott munkaképességűeket alkalmaznék. El tudja valaki képzelni, micsoda sikere lenne egy ilyen üzemnek? A környező országokból is tőlünk vennék a speciális ételeket. Mert nem meggazdagodni akarnék, tehát kifizethető áron adnám... Ha valaki járt már gasztroenterológián, meg vannak ismerősei, az tudhatja, mennyi ember (és egyre több és több) érzékeny szójára, gluténra, laktózra, egyéb élelmiszer-összetevőkre. Ezt hozta magával az, hogy már jóformán semmi nem természetes, minden fel van turbózva adalékokkal, pótlékokkal. Van, akinek "csak" bőrproblémákat okoz, és van, akinek az élete a hasmenés és a székrekedés, valamint az állandó hasi fájdalom, görcsök jegyében telik.

    Dr. Evazan, van, akinek még arra sem telik. Pár éve még nem okozott gondot, hogy zöldségen, gyümölcsön és húson éljek. Eleve nem vagyok kenyeres, de valamit muszáj enni.”
  • 10. Mike3 2012. július 10. 19:01
    „6: pont ezt akartam írni...”
  • 9. Zotya100 2012. július 10. 17:58
    „6. - Úgy, ahogy mondod! Volt, hogy másfél-két óráig is utaztattam a kaját hazafelé, mégsem lett baja. Jó helyen kell venni, ennyi.”
  • 8. Dr.Evazan 2012. július 10. 17:02
    „Kenyeret nem kell enni, úgyis csak hízlal...”
  • 7. IVY 2012. július 10. 16:34
    „Ha sok pénzem lenne, -tuti rizstejet gyártanék.”
  • 6. petigay 2012. július 10. 16:04
    „Annak a tojásnak vagy húsnak ,ami hazáig megromlik annak már éppen elég baja van!!!!”
  • 5. jozko 2012. július 10. 14:26
    „Nyilatkozatból aztán van elég...
    Egy hét forróság és megáll az élet ... minden megromlik a bolttól hazáig - na ne má...”
  • 4. eljensokaszeged 2012. július 10. 12:56
    „Milyen 25 fok? A google létezik, tessék már használni.

    Ugyanis minden készülék csak bizonyos külső hőmérsékleti tartományban működik. Ez az úgynevezett klímaosztály, ami lehet

    ,,bővített mérsékelt" (jelölése: SN), ha a hőmérséklet tartomány +10C° és +32C° közötti;
    ,,mérsékelt" (jelölése: N), ha a hőmérséklet tartomány +16C° és +32C° közötti;
    ,,szubtrópusi" (jelölése: ST), ha a hőmérséklet tartomány +18C° és +38C° közötti; és
    ,,trópusi" (jelölése: T), ha a hőmérséklet tartomány +18C° és +43C° közötti.”
  • 3. IncontinentiaButtocks 2012. július 10. 09:22
    „1. barerv 2012.07.10. 08:22
    Azt hiszem tudom, melyik boltra gondolsz. Ha jól tudom, az ott nem is klíma, csak valami levegőbefújó sz@r.:) Hűtött terméket én sem veszek ott soha, a mirelit áruk tetején még normál időben is találtam totál megpuhult pipifasírtot. Szóltam az egyik eladónak, mire ő: "Tényleg? Nahát..."-mondta zavartan, aztán gondolom visszafagyasztották..”
  • 2. hoppárézimi 2012. július 10. 08:26
    „A jól hűtött termék nem buggyan meg Szeged egyetlen pontjáig sem, még a legmelegebb autóban sem. A CBA-ba járunk ki, ha megvesszük a tejterméket - kefirfüggő vagyok -, kocsival simán elvisszük Szeged túlfelére anélkül, hogy az ajánlott hőmérséklet fölé menne a hőfoka. Mondjuk, ésszel szoktam pakolni: a hűtést igénylő dolgokat - felvágott, tejtermék stb. - általában egybe rakom, szorosan egy szatyorba, hogy egymást is hidegen tartsák. Otthon bepakolok a hűtőbe, és egy hétig "simán" rájárok.

    CBA... Egészen pontosan a Prima üzletük. Legutóbb kapott tőlem egy piros, csillagos és egy fekete pontot...

    A piros oka (a többi üzlet okulására): elkezdtek forgalmazni egy magyar, Tamás Hús gyártójú felvágottcsaládot, amely szója-, glutén- és laktózmentes. Gratulálok ehhez a döntéshez! A termékek kifizethetőek és finomak!
    A fekete pont oka (a jelen, és az össze szegedi pékség, sütöde és üzlet okulására): sehol nem lehet gluténmentes péksüteményt vásárolni. (Tesco kivétel, de egy alig fél kilós kenyérért 1200 Ft-ot kérnek. No comment.)
    Egyre több az ételallergiás ember. Szegeden egyetlen helyen lehet gluténmentes kenyeret, zsemlét kapni. Egy közel 180 ezres városban azért ez szerintem elég gáz, hogy úgy mondjam... Glutén- és szójaérzékeny vagyok...
    Tényleg nem érné meg a laktózmentes kefir, joghurt, gluténmentes péksütemények előállítása, szójamentes húskészítmények forgalmazása nem horror áron? Ismerősöm laktózérzékeny, csak rizstejet ihat. 700 Ft fölött van egy liter... Pedig a döntéshozóknak fogalmuk sincs, elérhető áron mekkora piaca lenne ezeknek a készítményeknek.”
  • 1. barerv 2012. július 10. 08:22
    „Idos edesanyam a Vertoi utcaban lakik es csak az ottani kis abc-be tud lemenni.Ott ugyan van klima de sosem kapcsoljak be,ilyenkor az arucikkek ugy megolvadnak hogy onteni lehet oket.Gondolom az ott dolgozok is szenvednek.ANTSZ nem ellenoriz? Nem is nagyon engedem hogy ilyenkor barmit ott vegyen,inkabb minden nap viszek neki mashonnan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák rendszámmal a gyorshajtás se fáj

Adóelkerülő külföldi rendszámos autósokra vadásznak a pénzügyőrök, év eleje óta megyénkben 10 esetben indítottak eljárást. Tovább olvasom