Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A hajléktalanokért virrasztanak a szegediek

Szeged - Hatodik alkalommal rendezik meg a Szolidaritás éjszakáját csütörtökön, Szegeden; a rendezvényen a hajléktalanok problémáira hívják fel a figyelmet a szervezők - közölte a Katolikus Egyetemi Lelkészség munkatársa.
Babos Júlia tájékoztatása szerint az est egyedülálló lehetőség arra, hogy közelről betekinthessenek a hajléktalanok világába az érdeklődők, legyőzve az előítéletekből fakadó félelmeiket. Emellett megismerheti mindenki azokat a lehetőségeket, amelyekkel segíthet fedél nélküli embertársain.

Este hat órától virrasztanak a szervezők másnap reggel hat óráig a hajléktalanokkal a Dugonics téren. Az éjszaka folyamán lesz lábteniszbajnokság, koncert, kiállítás és közös imádság is. Mintegy tizenöt hajléktalan művész munkáiból nyílik majd tárlat, és látható lesz az Alsóvárosi ferences plébánia által összeállított fotókiállítás is.

A hajléktalanok verset mondanak, énekelnek, zenélnek majd a katolikus fiatalokkal, este tíz óra körül pedig, közös vacsorával zárják a napot. Tizenegy órától csendes virrasztás kezdődik a tűz mellett másnap reggel hat óráig.

Idén számos szervezet támogatja a rendezvényt. Lesz egészségügyi sátor, ahol a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai várják az érdeklődőket. A szegediek találkozhatnak a hajléktalanokat tömörítő és őket segítő szervezetek képviselőivel is.

A helyszínen adománygyűjtés is lesz. Mint Babos Júlia elmondta, legnagyobb szükség a férficipőre van, de gyertyát, ruhákat, tartós élelmiszert, takarókat, hálózsákot, sátrat, sőt pénzadományokat is várnak a szervezők.

Az adományokat a lelkészség hajléktalanokat látogató csoportja, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitasz önkéntesei és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai osztják szét a hajléktalanok számára rendszeresen szervezetett teajáratok alkalmával.

Mint elmondta, a rendezvényre várhatóan több mint száz hajléktalan látogat ki, de a felmérések szerint számuk Szegeden meghaladja az ezret. Az utóbbi években egyre több látogatója van a rendezvénynek, úgy tűnik beépült a köztudatba - fogalmazott a szervező.

Olvasóink írták

 • 13. 620829 2010. november 18. 13:36
  „Celtis !
  Egydalék ehhez a témához.
  A fejkvótájuk 330000ft évente...lehet-hogy az a kis nyugdjas nem kapott ennnyi nyugdíjat...éppen itt a bibi....egy dolog segíteni-de ha az nem felsegít-hanem a lentben megerősít-nane-nem az én világom .
  Segíteni-annnyit tesz-mint az eddigiekhez képest mást-jobb irányt mutatni.....da TISZTELT HONTALANOK kszolgálásával nem ez valósul meg-az ellenkezője----EMBER KÜZDVE KÜZDJ ÉS BÍZVA BÍZZÁL!!!......nos őkmeg sm próbálják-tisztelet a kvételnek ---a küzdést.
  Szívse segítem a szájjal-lábbal festőket-mert ott a pénz értelmes módon és valóban segítő módon segít----tartom amit mondtam:az effajta sgtség csak megerősíti-- konzerválja a helyzetüket----------IGENIS KI KELL MONDANI-- A TÁRSADALOM KISZOLGÁLJA ŐKET!!!”
 • 12. Celtis 2010. november 18. 10:03
  „Vannak költségei és kockázatai annak, ha a templomokban bárki ott éjszakázhat. Még nappal is nagyon oda kell figyelnie a Dóm őreinek, hogy ne fossza ki minden arra járó a perselyeket, és ne használja olyanra a templomot, amire az tényleg nem való. (Nyugodtan szabadon engedheti mindenki a fantáziáját, biztosan nem találhat ki semmi olyant, amit már ne próbáltak volna meg egyesek a gyakorlatba ültetni.)

  De azért érdemes megnézni, hogy milyen intézmények vannak a szociálisan rászorulók megsegítésére. Vannak ugyebár az állami finanszírozású hajléktalanszállók, ahol is minimálbér közeli fizetésért -- mondhatni, önkéntes alapon -- végzik az ott dolgozók a munkájukat. És vannak a civil szervezetek, egy-két kivételtől (pl. Vöröskereszt) eltekintve mind egyházi kapcsolódásúak. Ha az egyházak tagjai mind képmutatóak, miért foglalkoznak mégis leginkább ők a nincstelenekkel?

  És mielőtt újra elharapódzik ez a "mocskos naplopó semmittevők, menjenek dolgozi" refrénű hülyeség, felhívnám a figyelmet két emberre: mindketten végigdolgozták az életüket, mindketten jóval hatvan fölött voltak korban (a néni hetven is elmúlt), mindketten a kis nyugdíjukból próbáltak valamit kezdeni, és mindketten ezen a nyáron hunytak el az utcán.”
 • 11. 620829 2010. november 17. 22:31
  „Aki volt a vatikánban láthatta a hiteltelen pápaságot..óriási gazdagság-és ők beszélnek a szegémységről??????
  más- a sok hontalan meg tanuljon meg közmelózni-nincs ingyen kenyér-kell leves-rendben menjen és szedjen össze 100db csikket....amit egyébként is részben ők dobálnak el.....a nagy EMBERIESKEDÉSBEN csak meg lesznek abban erősítve-hogy a társadalom eltart-azaz BÚNTÁRS LESZ AKI CSAK AD----VELED INDENT NÉLKÜLED SEMMIT-----mondja a biblia....csak el kellene olvasni!”
 • 10. CID 2010. november 17. 22:10
  „Sportbizbasz : oké, atempolmba ne engedjék be, de a templomba igen. :)”
 • 9. CID 2010. november 17. 22:07
  „Be kell engedni őket a templomokba , akkor lehet nem fagynak meg. Ez nem jutott még eszébe az .... katolikus .... népségnek ? Persze lehet féltik a miseborukat :) <moderálva...>”
 • 8. t680822g 2010. november 17. 21:32
  „Az jó ember, aki jónak tartja magát... "senkit se szeretünk, csak saját magunkat..."”
 • 7. Sportplusz 2010. november 17. 21:28
  „.. nem lehet a papságot ezekkel a hajléktalanokkal 1napon emliteni az egyház igen sokat tett a kulturáért az emberek jora neveléséért .. ..tanitanak oktatnak .. még jo , hogy nem engedik be ezeket a mocskos ..... a templomba ezek a ..... hajléktalanok kéregetnek ..de ha nem adsz leköpnek ..ennyi <moderálva...>”
 • 6. t680822g 2010. november 17. 21:12
  „moderálva”
 • 5. jozko 2010. november 17. 21:11
  „Képmutatás!
  Jézus forogna a sírjában...”
 • 4. dodó 2010. november 17. 21:05
  „Érdekes ezek a mindenkit (szóval és lelki vigasszal) segítő keresztények és főképp az egyház!
  Pár éve fölmerült Szegeden hogy a nagy hidegben, esetleg éjszakára a papok felügyelete mellett beengedjék a hajléktalanokat. Lett nagy felhördülés, hogy a templom megszentelt hely meg az úr háza és más baromságok. A rosszemlékű ügynökpüspök dr Gyulai Endre személyesen tiltakozott az abszurd ötlet ellen, mondván ez egyház és a megszentelt helyek elleni támadás. Le is került a napirendről.
  Itt van alsóvároson (a nem hívők adójából felújított) bencés kolostor, ott pár tucat hajléktalant fogadhatnának, és még a tíz-húsz szerzetesnek nagyon össze se kellene húznia magát.
  Vagy itt vannak az egyház által szervezett gyűjtések: MI gyűjtünk, ŐK átadják kegyes szavak kíséretében!
  Undorítóak mind, ahogy vannak!”
 • 3. t680822g 2010. november 17. 20:52
  „Bocsi, javítok... ",aki nem volt hajlandó dolgozni börtönbe csukták (KMK.)"”
 • 2. t680822g 2010. november 17. 20:51
  „Érdekes Kádár alatt nem voltak hajléktalanok, aki volt hajlandó dolgozni börtönbbe csukták (KMK.) Érdekes, nem?? Talán sok csövesnek büdös a munka... Ha van munka van albérlet is...”
 • 1. Sportplusz 2010. november 17. 20:43
  „..ne csak virasszanak a sok munka kerülővel hanem vegyék magukhoz mint a szentesi néni " SANYIT "" ..és ne a mi pénzükből támogassák a sok alkoholistát szoc .segély cimén .. Marx is megmondta " ezek nem emberek .. "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem járt rosszul, aki földbe fektette a pénzét

Szeged - 2000 óta, 10 év alatt csaknem megduplázódott a termőföld, azon belül is a szántó ára. Nem… Tovább olvasom