Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

A Hajrá!-nál több biztatást várnak a Makkoserdő soriak

Szeged - A Makkoserdő sor és a Franciahögy buszáról, a forgalom lassításáról és egy patkányos önkormányzati bérházról is kérdeztük olvasóink nevében a körzet képviselőjét, a város alpolgármesterét.
 Kicsi az esély új járatra

A franciahögyi kisbuszról az alpolgármester kifejtette: hatósági engedély nélkül működött, 2014-ben az SZKT tesztelésre kapta a járművet. (Ennek rendszertelen üzemeltetéséről és kihasználatlanságáról mi is cikkeztünk – a szerk.) Miután a kormány egyrészt csökkentette a tömegközlekedés normatív támogatását 500-ról 330 millióra, másrészt a kedvezményes jegyek, bérletek után járó 50 százalékos árkiegészítést 2006 óta nem emelte, nem lát rá lehetőséget, hogy ebben a finanszírozási helyzetben új járatot indítson a város.

– Örültünk, hogy a város második embere lett az önkormányzati képviselőnk. Nagyon bízunk a lobbierejében a kerületi pénzek elosztásakor, és abban, hogy a „Hajrá!"-nál több biztatást kapunk. Merthogy gondunk az sok van – összegezte szerkesztőségünknek egy Makkoserdő sori társasház lakója a szomszédjai nevében is. Többször hangsúlyozta, nem vádolja és nem zaklatni akarja a polgármesteri hivatal szakirodáit, hanem megoldásokat szeretne.

A panaszos társasházának kertje határos a Gyöngytyúk utca 9. alatti, többségében önkormányzati tulajdonú bérházzal. Az ingatlan lepusztult, patkányok lepik el őket onnan. A szomszédos Nádas és Tündér utcán – bár nem látszik kátyúsnak – esőben megáll a víz, veszélyes közlekedni.

Társasházaik elé fákat kértek, de a közművek miatt állítólag nem lehet. Bár a ház alatti boltoknál párhuzamosan lehetne megállni, ehelyett keresztbe-kasul parkol mindenki, nem férnek ki a garázsokból, nem látható be az úttest. Úgy látja, inkább táblával kellene jelezni a parkolási szabályt. Szintén KRESZ-táblákat vagy felfestést kérnének az egyenrangú kereszteződésekbe, és hogy 30-as sebességkorlátozás érvényes.

A „forgalom rendje megváltozott" táblát az autósok nem értik, csak száguldoznak. A pékséghez és a más boltokhoz kerékpártartókat szeretnének. A nagy forgalom levezetésére javasolják, hogy a Gömöri utca folytatásában a kiserdőn keresztül nyisson az önkormányzat utat a Rókusi körút felé. A korábban már „belengetett" elektromos kisbuszjáratról azt tudakolják, lesz-e belőle állandó megoldás, mert hiányzik a tömegközlekedés Franciahögyre.

Az üzletnek kerékpártárolókról is gondoskodni kellene. Fotó: Frank Yvette
Az üzletnek kerékpártárolókról is gondoskodni kellene. Fotó: Frank Yvette

Solymos László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője sorrendben válaszolt a kérdésekre. Az eladás előtt álló önkormányzati ingatlan egészségügyi problémáit jelezte az IKV-nak, kérte vizsgálják meg valós-e a probléma, ha igen, helyezzenek ki patkánymérget. Tud a Tündér és Nádas utca csapadékvíz-elvezetési problémáiról, a szakiroda szerint a probléma megoldódik, ha a hálózathoz kapcsolódó csatornaszemeket áthelyezik a zöldfelületről az út mellé.

Ezt a vízmű megteszi. Az üzleteket a társasházak engedélyével alakították ki, az ebből fakadó parkolási problémákat is a társasház rendezheti. A Makkoserdő sor jelenleg is tele van sűrűn telepített forgalomlassító eszközökkel – például szélesített fekvőrendőr, járdasziget – és 30-as sebességkorlátozás érvényes. Ha a társasházban kárt okoznak a falhoz támasztott biciklik, akkor kerékpártárolók telepítésére a társasház szólíthatja fel az üzleteket.

Az út nyitásáról a politikus azt mondta, az elméleti lehetőség, a szabályozási terv tartalmazza, de realitása nem sok van a közeljövőben. Egyébként az nem olyan gyűjtőút lenne, mint a Makkoserdő sor, hanem kisebb kapacitású, ami nem alkalmas a gyűjtőút forgalmának levezetésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ballantine´s whisky címkéjét tervező grafikus kiállítása a Móra-múzeumban

Dolgozott a BBC-nek és a British Airwaysnek is. A sokarcú grafikusművésznek, Márffy Jánosnak nyílik kiállítása a szegedi Móra Ferenc Múzeumban április 9-én. Tovább olvasom