Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A Halál poétája a Dóm téren

Szeged - Szabó P. Szilveszter, a Szegedi Szabadtéri Játékok Elisabeth produkciójának legendás Halála kevéssé ismert oldaláról mutatkozott be: költeményeit olvasta fel a publikumnak. Olyan izgalmas dolgok is kiderültek a rendkívül sokoldalú művészről, mint az, hogy néha az általa játszott szereplő nevében ír, valamint, hogy rokonságban áll Adyval.
Zavarban érezte magát saját bevallása szerint a Budapesti Operettszínház sztárja, Szabó P. Szilveszter (képünkön), amikor verseit olvasta fel a REÖK-ben a hétfő esti, jó hangulatú költői esten. – Eddig csak szűk körben, barátaimnak adtam elő a műveket, ilyen nagy közönség előtt még soha – mesélte az idei szabadtéri Elisabeth produkciójában a Halál szerepét játszó színész. – Onnantól kezdve, hogy papírra vetem a verseket vagy novellákat, már nem az enyémek, hanem az olvasóé.

„Virtuális Pilvax Kávéház" név alatt színészkollégáival gyakran gyűlnek össze, hogy egymás lelkét és verseit boncolgassák. Szabó P. tervei szerint nyáron, amikor az Elisabeth-et játsszák a Dóm téren, már kapható lesz az a verseskötet, melyhez egy hangoskönyvet is terveznek a kiadóval. Ezen többek között Rudolf Péter, Alföldi Róbert és Avar István olvassa majd fel a költeményeket.

– Néha kiesik a lélekből, ami fáj. A verseimet nevezhetnénk „dadaista", „ahogy esik, úgy puffan" típusúnak is. Van olyan, hogy egy általam játszott szereplő – így például legendás szerepem, a Halál – ragad tollat, és megmutatja magát a civil szférában, ilyenkor én közvetítem a színpadon előadott dolgok mögötti gondolatokat.

Szabó P. szerint az emberek nagyon várják vissza az Elisabeth-et. Sokan olyan emlékekre világítanak rá egy-egy beszélgetés során, amelyekre már ő sem emlékszik. – Volt egy ismerősöm, akivel tizenhárom év, vagyis a bemutató óta eltelt idő után találkoztam újra. Ahogy mesélt az akkori élményeiről, könny szökött a szemébe – ennél több dicséret nekem nem kell.

A költői est alatt fény derült arra is, hogy a musicalek sötét lovagja távoli rokonságban áll Ady Endrével és Sarkadi Imrével is.

Bodrogi a REÖK-ben

Az ország kedvence, a nemrég hetvenötödik életévét betöltött, Kossuth-díjas Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze látogat el május 9-én, szombaton 16.30-kor a REÖK-be, hogy találkozzon a közönséggel, és bemutassa új, Irkafirka című könyvét. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jegyeket érdemes előre megvásárolni. A teljes árú belépő 500, a kedvezményes 300 Ft-ba kerül.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veséjével mentené meg fiát egy elítélt

Nagyfa - A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben kérte 30 hónapos börtönbüntetésének felfüggesztését a gerendási Ancsin János. Tovább olvasom