Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A hálapénz összege az orvos stílusától is függ

Szeged - Európában nálunk kapnak leggyakrabban hálapénzt az orvosok – leginkább a szülészek és a sebészek. A szegedi női klinikán kérdezősködve kiderült: a legtöbb páciens találkozott már a jelenséggel, viszont van, aki meggyőződésből nem hajlandó fizetni. A Tárki becslése szerint évente 30 és 100 milliárd forint között költenek a magyar betegek hálapénzre.
Bár nyílt titok a létezése, mégsem szívesen beszélnek az emberek az adómentes borítékokról. Ezt a tapasztalatot szűrtük le néhány beszélgetés után a szegedi női klinika ambulanciáján. Több nő mosolyogva hárította el érdeklődésünket – miközben elismerték, hogy olykor maguk is élnek az eszközzel.

– Itt először vagyunk, de egy másik megyei kórházból épp a hálapénz miatt jöttünk el – árulta el két fiatal nő. Azt mondták, éreztette velük az egyik ottani szakorvos, hogy a vizsgálat után még vár valamire tőlük. Ők viszont nem adtak.

Tarifák Szegeden

Több, neve eltitkolását kérő szegedi orvos elmondta: a hálapénz összege nemcsak a beavatkozás bonyolultságától, hanem az azt végző szakember státusától is függ. Azok a nőgyógyászok, akik elfogadják, netán el is várják, 6-8 ezer forintot kapnak egy vizsgálatért. Egy normál, egyszerű szülés nem hivatalos tarifája 40 és 70 ezer forint közötti, a császáros megoldásnál 50 ezernél kezdődik a hálapénz. Százezerért viszont már akár komplex team is várja a beteget, szülészorvossal, aneszteziológussal, szülésznővel. Információink szerint a kevésbé ismert szegedi sebészek 20-50 ezer, jó nevű, magasabb státusú kollégáik 120-300 ezer forintot kérnek a beavatkozás bonyolultságától függően, előre.  
– Máshogy nyúlnak az emberhez, hirtelen kedvesebbé válnak, ha még a vizsgálat vagy műtét előtt megkapják a borítékot – beszélt tapasztalatairól egy idősebb nő. Szerinte a nőgyógyászati ellátás annyira bensőséges kapcsolatot igényel, hogy az ember nem sajnálja azt a pénzt, amit a tébéjárulék és a vizitdíj mellett pluszban elkölt rá. Elmondta: legutóbb egy barátnőjén hajtottak végre rutinnak számító, félórás szürkehályog-műtétet. A beavatkozás után húszezer forint volt a szakorvos ajkára mosolyt varázsoló tarifa.

– A család egy része Németországban, a másik az Egyesült Államokban él. Na, ott kifejezetten furcsán néznek az emberre vagy fölháborodnak, ha valaki borítékot tuszkol a kezükbe. Itthon viszont egyszer köszönetként egy drága képzőművészeti albumot ajándékoztam az engem operáló orvosnak. Ő akkor nézett rám furcsán. Pénzt várt – számolt be tapasztalatairól egy középkorú asszony.

– Nekünk se pénzünk, se kedvünk nincs hálapénzt fizetni. Minden orvos munkabérért dolgozik, amit az én adómból meg járulékaimból fizetnek – magyarázta egy lányát vizsgálatra kísérő másik nő. Úgy vélte viszont: aki eddig is adott, az ezután is ad majd borítékot – vizitdíj ide vagy oda.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. szarka2 2010. február 17. 17:59
  „hmm....a hálapénz nagy úr! Nem gondoltam volna soha hogy egyszer ilyen helyzetbe kerülök. Nem tudok hálapénzt osztani, viszont függök az orvos társadalomtól. Mára oda jutottam ....a minap csupán egy kontoll időpontért utaztam Budapestre. Éppen elöttem ment egy beteg a kezelő orvosomhoz, nekem a nővér azt mondta nevetve a Drnő nincs bent, és holnap sem lesz. minde ezt az után hogy bejelentkeztem a kórház számítógépes rendszerébe, és az adminisztrátor nem tett említést arról hogy a szóban forgó orvos házon kívül lenne.
  ....miután valaki becsapta az addig résnyire nyitott rendelő ajtaját, a nővér mintha segíteni akarna bement, ekkor láttam hogy vannak bent.
  Távozóban megkérdeztem az adminisztrátort bent van e a kezelőorvosom?
  A hölgy hihetetlenül rosszul adott elő egy sztorit miszerint ő nem is tudta hogy nincs bent az orvos, képzeljem el neki is az elöbb mondta egy beteg távozóban!
  Most kedvetlenül várom a holnapot hogy vajon a telefont amit már nem vesz fel amikor hívom, most talán....
  Magyar ha beteg vagy és élni akarsz fizess....arra nem térek ki hogy a pénzt akkor is elrakják ha segíteni messze sem tudnak!”
 • 41. Árpi 2008. január 12. 12:56
  „http://www.eum.hu/index.php?akt_menu=5407
  és inkább te ne beszéj zöldségeket. ellenben tanulj meg olvasni. végig.”
 • 40. Tudor 2008. január 12. 12:23
  „Árpi!

  te óriási tévedésben vagy, nem lesz biztosítva az aki magas kockázati tényező, maximum életmentő beavatkozásokra.de a többi bevatkozásnál nem lesz biztosítva!kérlek ne írj zöldségeket.az meg, hogy a járulék mire megy el, ne a betegnek kelljen már utánanéznie.az orvos ha nem kapja meg a pénzét forduljon a szakszervezetéhez vagy a bánat tudja minek hívják már magukat.”
 • 39. Árpi 2008. január 12. 12:03
  „Nem tudom hogy jön ide a több biztosítós rendszer bevezetése, de egy korábbi hozzászólásra reagálnék: mindenki biztosított lesz, úgyhogy nem fogják a Marika nénit hazazavarni ha műteni kell. De ez megérne egy külön cikket, mert úgy látom hogy sem ebben a témában, sem a hálapénzes témában nincs otthon a forumozók többsége. Ellenben a kritizálás, és a mocskolódás az nagyon megy.”
 • 38. dondottore 2008. január 11. 22:20
  „Másodszor:
  Ismét olyanok vitatkoznak, akiknek leghalványabb fogalmuk sincs.
  Ez különösen igaz a cikk írójára. Javaslom, a DM vagy ne írjon az egészségügyről, vagy próbáljon felfogadni a feladatra végre egy épkézláb, tájékozódni képes zsurnalisztát. Sajnos a DM már régóta bulvárlap. Nem tájékoztatni akar, csak újra és újra gumicsontot dobni az olvasóknak, hadd rágódjanak. Ez a cikk is csak az országos orvosellenes hecckampány része.
  Hálapénzt nem "az orvosok" kapnak, csak bizonyos orvosok. Sajnos a "nép" ezek alapján egy kalap alá vesz mindenkit.
  Másrészt megjegyezném: Felháborító a betegek pofátlansága is. Minél többet fizet valamelyik nobilitásnak, anál inkább úgy gondolja, a többi játékost is megvette kilóra. Hát nem.
  Néhány tény: Egy fiatal szakorvos bruttó fizetése: 156000 HUF. + pótlék, ha szerencséje van; + ügyeleti díj (éjsazka, hétvége, ünnepnap)
  Egy tanársegédé (oktatás, kutatás, gyógyítás) 166000 HUF + a többi.
  Komplex tím 100000-ért!?!? Vicc. Ilyen nem létezik. Ha valamelyik anyukának volt már szerencséje hozzá, kérdezze már meg az aneszteziológust és a szülésznőt, vajon ők tudták-e, hogy milyen remek kis csapat tagjai.
  Szülész pedig nem lehet olyan ostoba, hogy kifecsegjen ilyet. Sejtheti mekkora botrány lenne ebből. (Van.)”
 • 37. dondottore 2008. január 11. 22:05
  „Először:
  Tényleg érdekes, hogy már megint téma a hálapénz. Örök téma. Van még valami, amit nem írtak meg róla. Mindenki tudja, hogy létezik. Sajnos létezik. Azt már kevesen veszik figyelembe, hogy léte lagalább annyira a mindenkori "hatalom" és a betegek felelőssége, mint az orvosoké.
  Bizonyára nem lesz népszerű az ötlet, de ha reálisan végiggondolja az ember, bizonyos szempontból az orvos is kiszolgáltatott. (jikanynak üzenem: minden bizonnyal borderline személyiségzavarban szenved.)”
 • 36. veréb 2008. január 11. 21:04
  „Reformálják meg a hívatalos fizetésüket, azaz emeljék megfelelő szintre, vonják be a döntésekbe őket.
  A vicc az egészben az, hogy azok hőzöngenek, akik soha életükben nem adtak hálapénzt. A tb-t is igyekeztek megkerülni. Sok ilyet ismerek.
  Ha ennyire rosszak a magyar orvosok, tessék nem járni oda.”
 • 35. róka 2008. január 11. 19:05
  „Nálunk generációkon keresztül az emberek széles rétegeiben
  a mindenkori hatalom politikai tőkét kovácsolva fenntartotta ill.
  fenntartja azt a hitet, hogy a személynek valami valakitől, vagy valamitől jár.Ingyenes oktatás, gyógykezelés, 13-havi nyugdíj stb.
  Igenám, csakhogy az ilyen adományokat valahol valakik mindíg megfizetik, és ha azt mondja valaki a személynek , hogy holnaptól
  fizetned kell azért amit eddig kaptál, meg van lepődve.
  Tisztel orvosaink is azt hiszik, hogy nekik, suttyomba a para jár.
  a jövedelmüket rendezni kell ez vitathatalan, de nem úgy hogy a
  kamara elnökük nyíltan bojkottra szólítja fel az orvosokat a 25 éve vajúdó eü reform ellen, azért mert az orvosok ellenérdekeltek
  minden változásban.
  Jó éccakát!”
 • 34. kalmopirin 2008. január 11. 18:23
  „meggyógyultamnak - a pincér sem osztja meg a borravalóját a szakáccsal, takarítónővel, beszállítókkal. Pedig azok is tettek azért, hogy én jó étvággyal ebédeljek.
  Mindenki döntse el, ad-e, mennyit és kinek. Senki nem kötelezi őket.
  Az egészségügyi reform első lépése legyen már az orvosok , egészségügyi dolgozók fizetésének rendezése. Ez miért marad ki a "reform"-ból. Mintha nem is tartoznának a gyógyítás folyamatába. Tessék értékükön kezelni őket.
  Én az orvosokra mindíg felnéztem, "tisztelet "annak az 1-2 kivételnek, de ne azok alapján általánosítsunk.”
 • 33. Lutetia 2008. január 11. 18:14
  „Meggyógyultam: szerintem az is gond az ötleteddel, hogy ha fizetésarányosan (azaz hierarchikus alapokon) osztják el az "adományt", nem feltétlenül az kapja, aki a legtöbbet tett a betegért. Hiszen így a főorvos kapja a pénz oroszlánrészét, holott nagy valószínűséggel a beteg kezelőorvosa dolgozott az ügyben a legtöbbet. Vagy valaki más. Ugyanez érvényes a team többi tagjára. A munkamorált csak hírből ismerő ugyanannyit fog kapni, mint a lelkiismeretes, ha amúgy ugyanannyi a fizetésük.”
 • 32. meggyógyultam? 2008. január 11. 18:03
  „Már egy hasonló fórumon leirtam , de fontosnak tartom ezért ismétlem önmagam:

  A hálapénz mindenkinek szive joga, ha adni akar és adni tud!
  De ne borítékban zsebbe dugva!
  Legyen a hálapénz "adományként" kezelve, úgy, hogy nyoma legyen és hónap végén legyen , mondjuk fizetésarányosan elosztva az adott intézmény ( kórház , orvosi rendelő stb.) dolgozói közt.
  Hiszen nemcsak 1 ember érdeme a sikeres gyógyítás!

  Valaki magyarázza el, h. ez miért nem valósítható meg?”
 • 31. marinéni 2008. január 11. 18:03
  „Inkább fizetek a Doktor úrnak, Doktornőnek, mint a pénzhajhász biztosítónak, aki a pénz forgatásán kívül semmit nem tesz. Az én egészségemet csak az orvos hozzáértése őrzi meg. Az már fél gyógyulás, ha a lelkemmel is törődik, ezért vagyok neki hálás, meg a szakértelméért.
  Nem valami giccstárgyat veszek neki, hanem eldöntöm, mennyit tudok adni. Egyébként 68000 ft a nyugdíjam.”
 • 30. blossom 2008. január 11. 17:58
  „hat akkor,hogy van halapenz ott kedves orvosok ha kikoltoztok kulfoldre miert kell titkolni mas magyarok elott hogy orvosok ?????vannnak kivetelek!!!!!!!!
  ,kulfoldon a magyar keresi a magyar orvost nem a hala penzert hanem a tudasaert,de ok nem igazan veszik figyelemben honfitarsaikat.boztos azert mert nem adnak penzt??”
 • 29. kalmopirin 2008. január 11. 17:47
  „jikanv - veled kezdheti az apeh
  Tragikomédia, ha sokallod Ancsának a havi 110 000 BRUTTÓT.
  Tudod-e, mennyi ennek a nettója ?
  Tudod-e, mennyibe kerül egyetlen orvosi szakkönyv ?
  Tudod-e hány szakkönyvet kell megvásárolnia, mire szakvizsgázik.
  Tudod-e, hogy neki munkaeszköz az internet, és senki nem fizeti a havi díjat helyette?”
 • 28. Cc 2008. január 11. 17:42
  „Ugyan ki rendelte meg ezt a folyamatos rágalomáriát, amiben mindenki felvilágosul, hogy az egészségügy rákfenéje az orvos(természetesen mind kapzsi) és a nővérek. Fiatalkorom jut eszembe, amikor a kubikos verte magát, hogy ő hozza a vállalatnak a bevételt a lapátjával, amire egész nap támaszkodott. Mikor mondtam neki, hogy cseréljünk, üljön a helyemre, adja ide a lapátot és a fizetését, legyen övé az enyém, valamiért elkotródott. Mos is jönnek a szakértők a moralisták, a károsultak. Nembaj ha sikerül a reform, az orvos egy szintre kerül a burkolóval sokak örömére és kurvára leegyszerűsödik az ügymenet: Bemegy a kórházba a Marinéni, megkérdezik, hogy mennyi pénze nan a dologra, majd sajnálkozva közlik az öregasszonnyal, hogy ez kevés és szíveskedjék kinn az utcán elpatkolni- ennyi.
  Mert verseny lesz, a profitért és ebben Marinéni kurvára nem fér bele. Azt, hogy most mint mondanak az igazság részletei kibontásának számít.
  Azt már leírni sem merem a számos kezelésem után, hogy adtam ha tudtam, ha volt rávaló, mégis altatásban operáltak, nem anélkül, pofákat se vágtak, megöszönték de hát így most kiderült, hogy egy orvosbérenc vagyok.”
 • 27. jikanv 2008. január 11. 17:00
  „Hol van az APEH mikor a halapenzrol van szo. Valaki elkuldte mar a fent levo listat az APEH-nak?? Kezdhetnek azokkal az orvosokkal akiket a listan emlitenek.

  Nogyogyasz Pl. 50-100-130 ezer forintos halapenz????? Ha?????

  Hol az APEH????

  Hol a torveny es hol a korhaz penze az adofizetok penze mikor egy egesz team hasznalja a korhaz eszkozeit es kotszereit es gyogyszereit a mutoben vagy akarhol???

  Hol A torveny??????? Ha en elmennek az onkormanyzathoz dolgozni vagy a Lombard lizinghez es elkezdenem az o eszkozeiket es cuccukat hasznalni a magan uzletemre halapenzert akkor mit csinalnanak??? Hivnak a rendorseget???? Hivna a polgarmester a rendorseget ha elkezdenek egy fuvarozasi vallalatot az onkormanyzat teherautoival??? Ha???

  Te mit szolsz hozza?? Jogos lenne?? Mit gondolsz kinek a penze van bent a korhazban? Az adofizeto polgaroke!!! Azoke!!! Mennyit ad neked az orvos hogy hasznalhassa a te cuccaidat?? Semmit!!
  Felhaborito.


  Na Amen ratok gondolkodjatok es hivjatok a rendorseget az APEH-et es a sozmszedokat es mindenkit evvel az uggyel kapcsolatban. Valtozik a vilag.

  Bennem bizhattok en doktor vagyok!!!!”
 • 26. egal 2008. január 11. 16:53
  „jikanv:nem talált”
 • 25. jikanv 2008. január 11. 16:43
  „Lyna Epp ezert kellene az orvosokat buntetni mert ilyeneket mint te aki nem fizeti oket hatranyba teszik. Ennek egy buntetendo cselekmenynek kellene lennie hogy az ember betegseget kihasznalva zsaroljak ki a penzt. Mert zsaroljak hisz mas szavat nem lehet ra talalni. Ha az orvos nem jo orvos akkor minek a szakmajaban lenni??? Ha rosz gyogyszert ir fel es nem a legjobb tudasa szerint akkor be kell vonni az engedeleyrt mert nyilvanvalo hogy nem arra a szakmara valo ahol emberek elete fugghet tole. Bortonbe vele vagy bevonni a bizonyitvanyat.

  EGAL te meg valoszinu hogy orvos vagy es szegyelled magad mert nagyon unod ezt a temat holott nem muszaj olvasnod. Tehat mint orvos olyanhoz vonzodsz megint amit nem szeretsz csinalni?? Miert van az hogy egy csomo Mazohista van koztetek?? Ha annyira utaljatok amit a szakmaban csinalnotok kellene (kellene) akkor cserelj szakmat. Ha azt kitanultad akkor mast is ki tudsz abban biztos vagyok!!! De nem kell szegyenlened magad hanem csak ne fogadd el a beteg raszorulo ember penzet. Elj becsuletesen mint azok akiknek a penzet elveszed. Ennyi az egesz. Egyszeru.

  Ancsa; Nagyon koszonjuk hogy felfedted a fizetesed de nagyon sokan masok annak a felebol elnek, sot az egesz csalad abbol el. Sot vannak akit (nyugdijasok) akik csak 10-15 ezret kapnak havonta es abbol kell elniuk?? Vegre egy uj orvos aki igazat ad a MORALNAK . TAPS Ancsanak.

  Na Amen ratok es hazudjatok tovabbra is magatoknak ha azt hiszitek jobb ellatast kaptok
  a korhazban ha megvesztegetitek az orvost. Az bunt kovet el ha a korhaz javait es idejet hasznalja a magan uzletere es avval buntarsa leszel es mint buntars igy bunszovetkezes alapos gyanuja miatt tobb buntetest kaphatsz.

  Bennem bizhattok en Doktor vagyok!!!!”
 • 24. Lyna 2008. január 11. 16:02
  „Én is szülés előtt állok, és elegem lett abból, hogy az ambulancián napi 3-5órát kell várni. Jó fizetni nem kell, mert kismamáknak ingyen van, de akkor is. Az orvos nem figyel, elege van mert 60 nő áll még a folyosón. Én meg ugye ott dekkolok a többi kismamival a folyosón. Ezért, inkább elmentem magánrendelésre. Igaz fizetni kell, de mindjárt jobb, mint az , hogy figyelmetlenségből olyan gyógyszert írnak fel amit terhesen nem szedhetek és nem is veszik észre a bajom. A magánrendelésen legalább foglalkoznak velem, figyelnek rám, felkészítenek a szülésre és még higiénikusabb is.”
 • 23. egal 2008. január 11. 16:00
  „Eltelt egy nap.... ismét a hálapénz-téma került elő ! Tisztelt Délmagyar ! Az újságírók fantáziája ennyire szegényes, hogy minden 2. nap egy hálapénzzel foglalkozó cikk jelenik meg??
  Különben meg: mindenki, aki orvoshoz fordul, az felnőtt ember, szíve-joga eldönteni, hogy ad, vagy nem ad hálapénzt ! Ha ad,akkor utólag ne hánytorgassa fel,hogy ennyit-annyit adott. Ha pedig az orvos kéri a pénzt, akkor vannak megfelelő fórumok, ahol panaszt lehet tenni ( ez nem az a fórum ).
  Egyébként meg kedves ancsa, fiatal orvos: eljön az az idő is, amikor tarthatod a zsebedet, ne félj!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízcseppek szerelmese

Szeged - A szegedi Bartók Béla Művelődési Központ B Galériájában tegnap Tóth Attila művészeti író… Tovább olvasom