Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

A hallás és a beszéd tanulható

Szegeden 1901-ben alapítottak iskolát halláskárosultaknak. Az elmúlt száz esztendőben sokat változott a siketoktatás, a sérült gyermekek képességeinek fejlesztése. A Bécsi körúti intézmény óvodájába és iskolájába 125 gyermek jár három megyéből. Szeptember utolsó vasárnapja, a siketek világnapja – figyelemfelhívás a hallássérültek problémáira.
A hallássérültek iskolájában meg kell tanítani a gyermekeket beszélni – és hallani. Fotó: Schmidt Andrea
A falemezből kivágott formákat – alma, repülő – egy kis zsákba rakja Kunfalviné Asztalos Ágnes, majd beköti kendővel az egyik kisgyerek szemét. A kisfiú kivesz egy játékot a zsákból. Az óvónő arra kéri Olivért, tapogassa meg, és találja ki, mi az. Aztán eldugja a háta mögé a farepülőt, és leveszi a kendőt a gyerek szeméről.

Repülő a viharban

– Mutasd meg a rajzlapon, melyik volt az! – mondja. Olivér gondolkodik, majd rábök a repülő sziluettjére. Elhangzik az oly fontos dicséret: nagyon ügyes vagy! Gratulálok!
Az ovisok után a negyedikesekhez nyitunk be. A tanárnő és a diákok a félköríves asztal két oldalán ülnek. A fiúk előtt könyv, Az öreg diófa című mesét olvassák. A tanítónővel, Gyöngyösi Lászlónéval arról beszélgetnek: milyen hangokat lehet hallani, ha vihar van. A tanárnő minden szót erősen artikulálva ejt, sőt el is játssza a történetet. A fiúk nagyon igyekvők, próbálják szépen formálni, hangosan ejteni a szavakat. Ez számukra nem természetes, mindannyian halláskárosultak. Meg kell tanulniuk beszélni – és hallani.

Szakmát is szereznek


A Csongrád megyei önkormányzat szegedi intézményébe Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből kerülnek gyerekek. Az intézményt korábban siketnémák iskolájának hívták. Ez az elnevezés azonban ma már nem helytálló, mert a halláskárosodással világra jött apróságok megtanulhatnak beszélni – és hallani is. Jelenleg 125-en járnak az intézménybe, ahol óvoda és iskola is működik, sőt egy Soros alapítványi támogatásnak köszönhetően szakképesítés is szerezhető: számítógép-kezelő és -felhasználó, gépíró és szövegszerkesztő OKJ-s oklevelet kaphatnak tanulmányaik utolsó éveiben a diákok. Az óvodában – az iskolához hasonlóan – kis létszámú csoportokban folyik az oktatás-nevelés és a gyerekek fejlesztése.

– A korai fejlesztést szülőkkel együtt is végezzük: a gyermek, a pedagógus és a szülő közösen végeznek el bizonyos speciális feladatokat – mondja Nusserné Mendler Erzsébet igazgató. A családokkal szoros kapcsolatot ápolnak, hiszen a szülőknek ismerniük kell az intézményben folyó munkát a gyermek segítése érdekében.

Hétfőnként közösen írják-rajzolják az eseménynaplót, amely arról számol be: mi történt a hét végén. Mivel a súlyos fokú hallássérülés nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek spontán módon tanuljanak meg beszélni, hallókészülékre van szükségük. Ezek ára 100 ezer forintnál kezdődik, a családoknak azonban ezekért nem kell fizetniük.

Száz év tárgyi emlékei

Az intézményben két olyan részleg van, amely az egészséges gyerekeknek fenntartott oviban, iskolában nagy valószínűséggel nem található meg. Az egyik az audiológiai terem: itt mérik, hogy milyen az adott gyermek hallásállapota – a speciális és nélkülözhetetlen hangfalakat a szegedi Soroptimist Klub támogatásával vásárolták meg. A másik a múzeumszoba. Itt gyűjtötték össze azokat a tárgyakat, okmányokat, eszközöket, amelyek az 1901-ben alapított szegedi intézmény elmúlt 100 évét mutatják be.


A Soroptimist ajándéka

A szegedi intézménynek szeptember 29-én adják át a szegedi Soroptimist Klub tagjai azt a korszerű udvari fajátékot, amelyet a szegedi zsinagógában rendezett jótékonysági koncert bevételéből vásároltak a gyerekeknek. A klub soros elnöke, Kiss Istvánné elmondta: úgy tervezik, tartósan támogatják az intézményt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom