Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A Hansa-Kontakt Kft. mérföldkövei

Szeged - A Hansa-Kontakt Kft. – amely a szegedi logisztikai központban a múlt héten lerakta 28 ezer négyzetméteres logisztikai bázisának alapkövét – 1995-ben alakult.
Azt az évet tekinti tevékenységében „alapkőnek" a 20 milliárdos forgalommal rendelkező, a nagy- és kiskereskedelemben egyaránt érdekelt cég – mondta el Lekeny György ügyvezető.

A Huszár utcából költözik majd jövő ősszel a SZILK-be, a Szegedi Ipari és Logisztikai Központba a főleg élelmiszer- és vegyi áru forgalmazásával foglalkozó Hansa-Kontakt Kft. – ez mérföldkőnek számít a cég történetében. A kivitelező ugyanis 2009. augusztus végére ígéri a 28 ezer négyzetméteres csarnok átadását.

A lakóövezetben fekvő, Huszár utcai tömböt, a volt kábelgyári ingatlant nemcsak kinőtte a kft., hanem maga a város is teljesen körbenőtte. Szűk telken, szűk utcákban, lakóházak között nem forgolódhatnak kamionok, és nem lehet korszerű logisztikával sem foglalkozni – ez volt az oka annak, hogy a magyar tulajdonú cég elhatározta, közel 4 milliárd forintból megépíti a logisztikai csarnokot.

Lekeny György, a Hansa-Kontakt Kft. ügyvezetője. Fotó: Miskolczi Róbert
Lekeny György, a Hansa-Kontakt Kft. ügyvezetője. Fotó: Miskolczi Róbert

A beruházás árát ki kellett termelni, ami nem volt könnyű, hiszen 1995-ben a nulláról startoltak. Ma 20 milliárd forintos az éves forgalom. Hogy bírja a versenyt a Hansa-Kontakt, hogy tud helytállni a magyar tulajdonú, szegedi székhelyű cég a multikkal való versengésben? – kérdeztük Lekeny Györgyöt, a cég ügyvezetőjét. – Az elmúlt közel másfél évtized tapasztalata az – válaszolta –, hogy a versenyben maradáshoz fejleszteni kell. „Valamennyi fejlesztésünkre azért került sor, hogy ugyanolyan költséghatékonyságot érhessünk el, mint azok, akik sokkal jobb körülmények közül startoltak" – válaszolta.

Amiatt pedig, hogy magyar tulajdonú cégként indultak, ugyanazt az utat kellett bejárniuk, mint a többi tőkeszegény vállalkozásnak, vagyis: sokkal több idő kellett ahhoz, hogy nagyberuházásokat végre tudjanak hajtani. Most ez az idő jött el: a csarnoképítés mellett szoftverfejlesztést is megvalósítottak, és újabb kiszállító járművekkel gyarapodtak.

A kiskereskedelmi cégek között a Hansa-Kontakt Kft. Délkelet-Magyarországon – hiszen nem lehet a viszonyokat Budapesttel összehasonlítani – meghatározó cég, a magánszektorban a vezető szerepet tölti be, és a tulajdonosok ezt szeretnék megőrizni. Míg 1995-ben saját alapkövüket rakták le, most, a múlt héten egy logisztikai központét a két autópálya ölelésében fekvő Szegedi Ipari és Logisztikai Központban.

Logisztikai csarnok

A nagy- és kiskereskedelemben négy délkelet-magyarországi megyét, valamint Pest megye déli részét is ellátó, a CBA és a Partner üzletláncot létrehozó Hansa-Kontakt Kft. jelenleg négy telephelyet működtet Szegeden, Kecskeméten, Makón és Csongrádon. Mivel csaknem 13 hektárt birtokol a SZILK-ben, további fejlesztésekre készül a 200 személyt alkalmazó, 150 fős létszámbővítéssel számoló cég.

Olvasóink írták

  • 1. geza 2008. szeptember 01. 07:50
    „Azért remélem hogy a Hansa-hoz járó kamionok után tönkretett utakat a tisztelt kft rendbe hozza.(Rigó utca, Huszár utca)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi séta riksataxival

Szeged, SZIN 2008 - A gépi testmosó mellett további luxusszolgáltatást is igénybe vehettek a SZIN… Tovább olvasom