Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A három műszakot is vállalják, hogy állásuk legyen

Eldobható műanyag palackokat gyárt a Délpet Kft., amely egyike a még három műszakban termelő Csongrád megyei cégeknek. A csaknem folyamatos üzem fenntartását a technológia és a megrendelések száma indokolja. Kevés a három műszakos munkarendben termelő cég, mert az éjszakai műszak jelentősen megdobja a költségeket.
Bereczky Imrének még a sok kávé után is majdnem leragad a szeme. Fotó: Frank Yvette
Kevés a három műszakos munkarendben termelő cég, mert az éjszakai műszak jelentősen megdobja a költségeket: a dolgozóknak ugyanis 40 százalékos pótlék jár az este 10-től reggel 6-ig munkában töltött órákért. Ezt a luxust pedig azok a munkáltatók sem engedhetik meg maguknak, amelyeknél a megrendelés mennyisége elbírná a három műszak beállítását.

– Állandó számolást igényel a három műszak fenntartása – avat be részletekbe egy kis cég, a Délpet Kft. ügyvezető igazgatója, Hollós Imre. – Muszáj ezt a munkarendet tartanunk, részint a technológia miatt is, mert a gépek nem örülnek az állandó ki-be kapcsolásnak. Szerencsére megy a bolt, ki tudjuk fizetni a munkabéreket, amelyek műszakpótlék nélkül is legalább 20 százalékkal magasabbak a január 1-je óta érvényes minimálbérnél, átlagosan 75 ezer forint a nettó kereset. (Ehhez az összeghez a délutáni munkáért 20, az éjszakaiért 40 százalékos pótlék jár.)

A Délpet Kft. műanyag, más néven pillepalackokat állít elő a Mol Rt. ipartelepén lévő székhelyén. A nem nagy helyet elfoglaló automata és félautomata gépek csak úgy köpik ki magukból a palackokat, a berendezések mellett esetleg csak másodpercekre lehet megpihenni. Ezt az üzemet azonban nem úgy kell elképzelni, mint egy valahai textilgyár hatalmas csarnokát: a méretek ma már nincsenek összefüggésben a mennyiséggel. A három műszakos kis üzemben ugyanis műszakonként mindössze hárman-négyen dolgoznak, összesen tehát 15-20-an, attól függ, mekkora a megrendelés-állomány, s ahhoz hány embert sikerül felvenni.

Ezekbe az üzemekbe ugyanis szinte lasszóval kell összefogdosni az embereket. Hollós Imre azt mondta, a mostani létszámból 6-8 fő képezi azt a „magot", amelyik a kezdetek, vagyis négy éve a cégnél dolgozik, bármilyen nehézségek is adódnak. – Amikor a munkaügyi központon keresztül keresek munkaerőt, a legtöbben csak azért jönnek el, hogy a papírjukat aláírassák – teszi hozzá.

Bereczky Imre, aki a régi dolgozók közé tartozik, azt mondta – miközben egyfolytában „táplálta" berendezését –, nagyon nehéz három műszakban dolgozni. Csak azért vállalta, mivel a felesége is ugyanezt teszi a Hód-Mezőgazda Rt.-nél a fejőüzemben, s így mindig van valaki a gyerekekkel. Igaz, hogy ők ritkán találkoznak. Embert próbáló feladat az éjszakai műszakot kibírni, csak 5-6 kávéval lehet – mondta –, így is majd leragad a szeme 2 óra körül. Munkatársát, a nálánál fiatalabb Molnár Pétert is az éjszakázás készíti ki, meg az, hogy úgy érzi: nem tudja magát kipihenni rendesen, különböző napszakokban csak órákat tud egyfolytában aludni. De hát kell a pénz, a kereset.

Bereczky Imre kénytelen kocsival bejárni dolgozni Vásárhelyről Algyőre, Molnár Péter pedig biciklivel kerekezik ki Szegedről az algyői olajmezőre. A három műszakos üzemek jellemzően nem a belvárosban találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom