Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A használt kütyü árából kölcsön lesz

Szeged - Bár a műszaki cikk mindig karácsonyi sláger, a használtakat ilyenkor nem igazán keresik. Az ünnepek után viszont annál többen térnek be a másodkézből árusító üzletekbe.
A használt műszaki cikkek forgalma éppen ellentétesen alakul, mint az újaké: amíg új holmi bőven kerül a karácsonyfa alá, vagyis ilyenkor veszik a legtöbben, a használt árut ünnep előtt és után – eladni akarják. A Szilágyi utcai használt műszaki kereskedésben televízióból és erősítőkből széles kínálatra leltünk, de teljesen újszerű digitális fényképezőgépet is láttunk. Ezenkívül lemezjátszókat, amivel a modern elektrotechnikai üzletekben már nem sűrűn találkozhatunk.

– Nem a karácsony, hanem az azt követő napok számítanak csúcsidőszaknak – mondta Sári József. Az emberek ugyanis ilyenkor viszik be üzletébe azokat a készülékeket, amelyekből újat kaptak karácsonyra. – De a felesleg is nálam landol – utalt a kereskedő arra, hogy a duplán megvásárolt elektronika is boltja polcain keresi új tulajdonosát. Az üzletben éppen fiatalok egy csoportja tartózkodott: nem karácsonyi ajándékot – az aktuális DVD-film-kínálatot böngészték.

Sári József üzletében karácsony előtt főként a DVD-filmeket keresik. Fotó: Frank Yvette

– Főként a diákok és a férfiak térnek be. Utóbbiak meglepik néha magukat valamivel, akár karácsonyra is – beszélt a tizenöt éve használt műszaki árukat értékesítő férfi. Portékái között most is akadna fa alá való. Mondjuk az a néhány hónapos hordozható DVD-lejátszó, amit tízezer forintért árul olcsóbban, mint az áruházak. Tetszett a hatezerért kitett Thomson CD-lejátszó is, de már valaki kifizette rá a foglalót.

– Régen fegyelmezettebbek voltak az emberek – állítja Kothencz József. A Rókusi körúti műszaki bizományi vezetője állítja: karácsony előtt az emberek inkább beadják, semmint vinnék a használt elektronikai terméket. – A használt holmik árából befizetik közüzemi számláikat, ezekkel igazolják, hogy jogosultak a hitelre, amiből új cuccot vesznek – mondta. Amíg beszélgettünk, többen is benyitottak az üzletbe, irodájukba kerestek hűtőt és televíziót.

A használtcikk-üzletekben a termékek új árának ötven-hatvan százalékáért lehet vásárolni. Egy újszerű Samsung házimozirendszert hangfalakkal például 22 ezer 500 forintért láttunk. Ráadásul alkudni is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgékony meglepetés a fa alatt: gazdit a kutya választ

Szeged - Hirdetések, buzdító reklámszövegek – sokszor nemcsak a tárgyi meglepetések megvásárlására, hanem állatok ajándékozására is ösztökélik a lázban égő vásárlókat karácsony előtt. Tovább olvasom