Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A határok félig leomlottak

Tegnap „akadálymentesítették" az átkelést Horgoson, vagyis az országhatár szerb oldalán. A már egy éve a nyitásra váró határátkelőt végre beüzemelték a szerbek, az autósok nyílegyenes úton, hat sávon, percek alatt juthatnak át egyik országból a másikba.
Ferenc Rózsa és lánya, Lívia azt hitte, eltévedt, amikor meglátta az új átkelőt Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly június 8-án adták át a szerb kormánynak a kivitelezők az új horgosi határátkelőt – a röszkeinek a tükörképét –, a tegnapi nyitásra azonban több mint egy évet kellett várni.

Magyarázták ezt mindennel odaátról, még nélkülözhetetlen utómunkálatokat is emlegettek ürügyként: a jól informáltak szerint azonban az üzemeltetés költségeire nem volt fedezet.

Tegnap reggel nyolc órakor azonban szabaddá vált a pálya: az autósok már nem betonakadályok között kacskaringóznak, amikor a mi röszkei átkelőnket elhagyják és a „senki földjére", majd szerb oldalra lépnek. Hogy ott egy vagy két hosszú sorba fejlődjenek a mi hat sávunkról, és várakozzanak, olykor órákon át. Igaz, a régi bódékat még nem bontják el: itt kelnek át ezentúl a gyalogosok, a biciklisek, a lassú járművek és a munkagépek.

Horgoson új időszámítás kezdődött, ami a szigorú határellenőrzést
Hat plusz kettő

Először tavaly nyárra, majd idén az M5-ös határig elérő szakaszának március 11-i átadására vártuk mi, magyarok a horgosi határátkelő megnyitását. Igaz, ezeket az időpontokat szerb oldalról hivatalosan sosem erősítették meg. Augusztus 1. azonban nevezetes dátum lesz. Mint ahogy azt Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, ettől a naptól kezdve mindkét oldalon hat személyforgalmi, egy teher- és egy buszforgalmi sávon lehet átkelni egyik országból a másikba.  
élhetővé teszi. Ferenc Rózsa és lánya, Lívia – aki becsei származású – tegnap éppen rokonlátogatásról utazott vissza Németországba, stuttgarti otthonába. „Nem tudtuk, hogy eltévedtünk-e, vagy mi is a helyzet" – mondta az édesanya, miközben elmesélte, szinte percek alatt sikerült átlépniük a határt Horgoson. Ez korábban elképzelhetetlen volt számukra. Mindössze azt kérdezték a vámosok, húst visznek-e, erre azt válaszolták, van nekik otthon elég. Még a cigaretta iránt is érdeklődtek, de végül nem kifogásolták a náluk lévő mennyiséget, hiszen mindketten dohányoznak.

Budapestre utazott tegnap a szabadkai Szabó Zsuzsanna, akinek általában élményszámba megy egy ilyen magyarországi látogatás. Ő sem tudta, hogy éppen tegnap azon első szerencsés átutazók közé tartozik majd, akik egy röpke megállást követően szinte átsuhanhatnak a határon. Mint elmondta, az M5-ös átadásának is úgy örült, mint a Szeged környékiek, annak ellenére, hogy eleinte nem tudta, hol vegyen matricát és egyszer-kétszer eltévedt a röszkei körforgalomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékon a szegedi kórház

Lapunk információja szerint hatvan-hetven embert küldtek el tegnap a nemrégiben két és fél milliárd… Tovább olvasom