Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

A hatékony szakmai önéletrajz titka

Legtöbben csak próbálnak megfelelni az álláshirdetésekben elvárt feltételeknek, melyek néha szinte teljesíthetetlenek. Ezért sokan füllentenek az önéletrajzukban.
„Szőke lányt vártunk" – jegyezte meg meglepődve egy munkaadó a feketére festett hajú női jelöltet megpillantva. Az önéletrajzokon szereplő régi képek is megtévesztők lehetnek, de még nem számítanak hazugságnak. Nyakunkon a szeptember, a pályázatok beadásának dömpingje. Hitelesek az önéletrajzok, vagy esetenként kiszínezzük őket egy kicsit?

– Úgy gondolom, sokan füllentenek az önéletrajzukban, vagy legalábbis feltupírozzák egy kicsit, így nagyobb az esély, hogy behívják az állásinterjúra – fejtette ki véleményét a 27 éves Mária. A három éve területi képviselőként dolgozó szegedi nő elmondta, neki már hat munkahelye volt és több mint tízszer írt önéletrajzot. Nincs nyelvvizsgája, ennek ellenére mindig beírja, hogy alap fokon beszél angolul. Bizakodik, szerencsés lesz: nem kell idegen nyelven beszélnie. Elárulta: az is előfordult, hogy elhallgatta előző munkahelyeit, mert úgy gondolta nem vet jó fényt rá, hogy már ennyi helyen dolgozott. Amikor pedig valóban nagyon szeretett volna egy állást megszerezni, előző munkahelyén betöltött pozícióján tupírozott egy kicsit. Még soha nem bukott le, és több jó munkához is hozzájutott a füllentéses módszerrel.

Baki és csalás

Az egyik szegedi cég HR osztályának munkatársai érdekes önéletrajzokban szereplő bakikról számoltak be. Sokszor rossz pozícióra hivatkoznak a jelöltek, mulatságos helyesírási hibákat vétenek, de az összes közül a legmeghökkentőbb, amikor autó előtt, gyerekkel, vagy baráti körben készített fotókkal ékesítik a hivatalos dokumentumot. Információink szerint olyan is előfordult már, hogy valaki diplomásnak adta ki magát, így jutott középvezetői álláshoz. Egy év elteltével azonban kiderült az igazság, hogy nincs diploma és a csalót elbocsátották.

A friss diplomások mostanában keresik első munkahelyüket. Legtöbben nem rendelkezhetnek a feltétellel, ami majdnem minden pályázati kiírásban szerepel: az állás betöltéséhez gyakorlat szükséges.
Ritka szerencsés tehát az a pályakezdő, akinek nincs szüksége egy kis tupírra. – Mindennel meg vagyok elégedve, amit az önéletrajzomban leírtam. Most kezdem a nagybetűs életet, mégis rendelkezem szakmai tapasztalattal: egy ideig saját cégem volt és az édesapám vállalatánál is dolgoztam. Nyelvtudás terén pedig felesleges torzítani, hiszen a legtöbb állásinterjún egyik pillanatról a másikra nyelvet váltanak – érvelt a 26 éves közgazdász Gábor.

– Az apró füllentéseket általában gazdasági kényszer szüli, és nem igazán veszélyesek. Azok, akik színeznek egy kicsit az önéletrajzukon ezzel próbálnak még inkább megfelelni a munkaerőpiac elvárásainak. A viszonylag szerény szegedi munkalehetőségeket tekintve mindez érthető, még ha nem is elfogadható. A képességek, tapasztalatok felnagyítása egyébként általánosabb jelenség, erre azonban egy gyakorlott hr-szakember általában rájön a személyes interjú során – magyarázta Papp Zoltán, a Lombard Lízing hr (humánerőforrás) vezetője.

Azt is elmondta, nem ellenőrzik a pályázatok minden egyes pontját, de a referenciáknak, a motivációs levélben állított dolgoknak utánanéznek. A végzettséget igazoló dokumentumok fénymásolatait mindig elkérik. A jó önéletrajz egyik titka: figyelünk az arányokra, és egy kicsit beleképzeljük magunkat az elbíráló helyébe. Hogy mit csinálunk a szabadidőnkben, első körben nem igazán érdekes. Gyakorlati sikereinket és esetleges kudarcainkat azonban megoszthatjuk a leendő munkaadónkkal, jó fényt vethet személyünkre az őszinteség. A legtöbb pályázatban megjelenő „szuper dolgozó" kevésbé hiteles.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ila baba ezer játszótársa

Szeged-Kiskundorozsma - Fölülről veri az ezret! – vágta rá a választ Turák Józsefné Ila,… Tovább olvasom