Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A hetedik super 8-as fesztivál kezdődik 10-én Szegeden

Szeged - Szerdától vasárnapig újra a Super8-as technikával készült filmek fellegvárává válik Szeged. A VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztiválhoz számos érdekes performansz, koncert, buli, sőt, ezúttal világrekord-kísérlet is kapcsolódik.
A magyar fesztiválok nem létező hagyományaihoz csatlakozva a fesztivál első napja a nulladik nap lesz, igaz, ma már van olyan is, hogy mínusz egyedik nap. Tehát már a megnyitó előtti napon, szerdán este hétkor, hömpölyöghet a szegedi emberáradat a Régi Zsinagóga felé, ahol a Szegedi Super 8-as Akrobatacsoport egy gigantikus, borg űrhajóba építi be a rendelkezésükre álló összes vetítőgépet. A már földközeli pályán lévő szerkezetről fényképfelvétel is készült, amit a www.super8mm.hu oldalon lehet megcsodálni. A honlapon a programok háttérinformációi is megtalálhatók.

VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál plakátja
A VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál plakátja.

A lényeg most is a rengeteg, 8 mm-es filmszalagra készített film, melyek többek között Ausztráliából, Angliából és Kanadából is érkeztek. A fesztivál nyitó performansza csütörtökön 6-kor lesz a Belvárosi Mozi előtt. A hagyományokhoz híven, a szegedi filmfesztivál nem kizárólag a versenyfilmek seregszemléje, ugyanis itt fontos szerepe van a zenének és a képzőművészetnek is.

A Grand Caféban, a vetítések helyszínén az In Memoriam Geriub Gepleki csoport kiállítása látható majd 15 fotó címmel, a Szent István téri víztoronyban az S8 Improv Csoport, a Piros Úszóházon meg a Tirke Honolulu, a Hypermarche és a Girlhood fog koncertezni. A Grandban lesz Orion űrhajó parti, a Ligetben meg grundfoci, az egykor népszerű tévéjáték kedvelői pedig bajnokságon bizonyíthatják jártasságukat "pálcikapingpongban".

A Grand Caféban, a Régi Zsinagógában és a Szent István téri víztoronyban megrendezésre kerülő programokra nem kell jegyet venni!

VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál programja. A nagyításhoz kattintson a képre!
VII. Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál programja.
A nagyításhoz kattintson a képre!

A szegedi Super8-as mozgalom egy közkincs felmutatása érdekében - célok és történet

A filmkultúra evolúciója egy olyan szakaszba érkezett, amikor a régi technikák reneszánsza köszönt be. A professzionális filmkészítők soha nem fordultak el az egyszerűbb technológiáktól, a költségkímélőbb rendszerek néha még alkalmasabb eszköznek bizonyulnak a művészi mondanivaló kifejtésére.

A filmművészet egy speciálisnak mondható ága a super 8-as filmezés, az ehhez kapcsolódó technológia és filmezési technika. A mai videó-kultúra művelői sok esetben nem is tudják, hogy a házi filmkészítés alapjait a super 8-as (és 16-os) technika rakta le. Nyugat-Európában már évtizedek óta tapasztalható a super 8-as kultúra népszerűsége, amit számos filmklub és fesztivál bizonyít.

Itthon is több olyan műhely működik már melyek lényegében a super 8-as filmkultúra népszerűsítését tűzték zászlajukra. Főleg egyetemi klubok, kisebb filmfesztiválok adnak lehetőséget e tevékenység kibontására. Szerencsére, a kortárs vizuális kultúra posztmodern jellege miatt, a filmművészet szerelmesei mindenre nyitottak, ráadásul a házi filmkészítés rohamos fejlődésének és popularizálódásának köszönhetően a super 8-as filmkultúra bázisa könnyen bővíthető.

Az Aradi Vértanúk tere jó pár évtizeddel ezelőtt.
Tekintse meg többi Super8-as, régi szegedi filmrészletünket is!

A szegedi super 8-as mozgalom résztvevői már több mint öt éve gyűjtik a szegeden fellelhető super 8 mm-es filmeket. Ma már az ország távoli pontjairól és külföldről is érkeznek megmentésre, archiválásra váró tekercsek. Elkezdődött a rendelkezésre álló mintegy 170 órányi anyag digitalizálása és katalogizálása is.

A filmek gyűjtésén túl a társaság filmeket is készít super 8 mm-es technikával és az elkészült filmek multimédia performanszaik háttereként is szolgálnak.

A mozgalom céljai kidolgozottak. Első helyen áll a Super 8-as filmkultúra népszerűsítése, ezen túlmenően a vizuális kultúra fejlesztése prezentációk, performanszok, médiaszereplések, publikációk formájában. Nagy hangsúlyt fektetnek a Super 8-as örökség menedzselésére: filmarchívum megteremtése (professzionális és amatőr filmek gyűjteménye), filmarchívum, adattár, katalógus az Interneten, technikatörténeti gyűjtemény, múzeum, hajdani super 8-as filmesek emlékiratainak rögzítése (videó-interjú) szerepel a célok között.

Képviselik a kortárs Super 8-as filmkultúrát: bemutatkozási lehetőséget teremtenek, népszerűsítik a technikai ismereteket, továbbképzéseket szerveznek, biztosítják a regionális, országos és nemzetközi kapcsolatrendszert.

2006 szeptemberétől a Szegedi Super 8 mm Fesztivál szervezői bekapcsolódtak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modern Magyar Irodalom Tanszék Filmelmélet és filmtörténet szakirányú, gyakorlati képzésébe, szakmai és tudományos hátteret teremtve e közkincs számára. E munkában partnerséget ajánlott a Filmmúzeum Televízió is.

2007 áprilisa óta szoros együttműködésben dolgozik a szegedi stáb a Cambridge Super 8 Festival-lal (http://www.cambridge-super8.org/). Az együttműködésnek köszönhetően Ausztráliától, Kanadáig, szinte a világ minden pontjáról érkeznek versenyfilmek.

A programok látványos bemutatása az évenként jelentkező, nemzetközi fesztiválokon történik.

Olvasóink írták

  • 1. kis_vakond 2008. szeptember 08. 09:45
    „Hajrá, hajrá! őrizzük meg értékeinket! Kitartás a szervezőknek, és mindenki legalább egyszer menjen el egy ilyen programra is, nem csak a tiszapartos halléfőzésre, itt legalább nem kell sok pénzt költeni , hogy értelmesen szórakozzunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon az egyetemen és az Anna-kútnál

Szeged - Szeged a villamos- és trolihálózattal legjobban ellátott vidéki város lesz. Új és felújított vonalak, környezetbarát sínpályák és korszerű csomópontok létesülnek. Tovább olvasom