Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A héten fokozatosan átadják a Rókusi csomópontot

Szeged - Hétfőn megkezdődött Rókusi csomópont átvételi folyamata. Mától minden irányban használható a kereszteződés.
Hétfőn megkezdődött a Rókusi csomópontban kialakított többsávos, jelzőlámpás körforgalom átvételi folyamata. Az elmúlt napok tesztelése alapján a vezérlőprogram pontosítása, hangolása folyik. Ezek után, várhatóan e hét folyamán a jelzőlámpák is bekapcsolásra kerülnek. Ettől függetlenül már most is minden irányban használható a csomópont.

Hétfőn üzemkezdettől használatba vették az autóbuszok az új Rókusi csomópontot Szegeden; útvonaluk és megállójuk visszakerült a régi megszokott helyre. A Rókus irányából közlekedő 2, 83, 83A, 78A jelű busz újból a Kossuth Lajos sugárút – Rókusi körút útvonalon jár; ismét érintve a Kisteleki utca megállóhelyet. A kiskundorozsmai 64, 75, 75Y, 78, 79, 7F jelű autóbuszok, valamint a helyközi és távolsági járatok kerülő nélkül végigmennek az Izabella híd felé a Kossuth Lajos sugárúton, és a helyi járatok eredeti rend szerint használják a Damjanich utcai megállót. A 90, 90F jelű buszok szintén a korábbi megállójukban állnak meg a SZVSE pályánál és a Kisteleki utcánál. A Cora és 90H jelű busz szintén az eredeti útvonalát és eredeti megállóit használja.


A későbbiekben a buszok és villamosok közös tömegközlekedési sávon haladnak a Kossuth Lajos sugárút közepén. A műszaki átadás lezárásáig az autóbuszok egyelőre a régi megszokott útvonalukon, a Kossuth Lajos sugárút két oldalán közlekednek és állnak meg.

A sávkövetést a jelzőlámpák bekapcsolása után a burkolatba épített prizmasor fogja segíteni. A csomópont jelenleg próbaüzemben működik. A Rókusi csomópont körüli terelőutak forgalmát fokozatosan(!) állítják vissza; újból mindkét irányban nyitva lesz a Szatymazi utca, a Pulz utca, a Vásárhelyi Pál utca ideiglenesen lezárt, illetve egyirányúsított szakasza.

Hétfőtől minden irányban használható a Rókusi kereszteződés
Hétfőtől minden irányban használható a Rókusi kereszteződés.
Fotó: Karnok Csaba

A jelzőlámpás körforgalom valójában egy jelzőlámpás kereszteződés – körpályán. Minden be- és kilépő közlekedését a lámpa vezényli. Belépés előtt - a táblák és burkolati jelek alapján - időben kell sávot választani a haladási irány szerint. A körpályán tilos sávot váltani. A körpályán fokozottan kell figyelni a követési távolságra és a megfelelő sebességre.

Június közepén terelik vissza a tranzitforgalmat az eredeti útvonalára.

Fokozatosan szünteti meg a kivitelező a terelőútvonalak tábláit és útburkolati jeleit.

Olvasóink írták

195 hozzászólás
 • 195. szilléri 2010. június 02. 20:35
  „Szerintem tök jó !
  Persze vannak akinek meghaladja a képességüket a táblák felismerése, de hát cigányt látott valaki tanuló vezetőként ?
  A szőke nőkről nem is beszélve.
  Végül is csak 40 000 km -t kell kerülni ( a Föld kerülete a gyengébbek kedvéért Apátfalvi! ) , hogy megússzátok a kereszteződést.”
 • 194. Sportplusz 2010. június 02. 20:24
  „Remélem a botka + ujhelyi " páros " fogja átadni !!??”
 • 193. varadipal 2010. június 02. 12:30
  „191., Persona. Az építkezés megkezdése előtt a DM lehozott egy látványtervet. Azon középen virágágyások voltak, szépen megtervezve. Én figyelem az építkezést, és a tempót kivéve eddíg nincs eltérés a látványtervhez képest. Minden pont úgy van, ahogy azt a korábbi képen már láttam. Keresd az archivumban.”
 • 192. macs 2010. június 02. 08:56
  „Hát olvasom a hozzászólásokat. Egyre inkább az a gondolat fogalmazódik meg bennem, tök fölösleges ebben a városban bármit is csinálni. Minden maradjon úgy, ahogy van. Ami tönkre ment ahhoz se nyúljon hozzá senki, mert azzal úgye zavarja az ott lakókat. Amennyiben valamit át akarnak építeni, hát nem szabad, mert az itteni autósok nem képesek megtanulni, átlátni a változást. Bár ebben nem hiszek, de némely hozzászólás ezt sugalja.
  Azt végképpen nem értem, hogy miközben a város utcáin meg kell osztozniuk az autósoknak, a bicikliseknek, gyalogosoknak és a közösségi közlekedésnek, mégis minden fél a saját fontosságát hirdetve előnyöket követel a többiek rovására.
  Ami a körforgalmat illeti, szükség van rá, mert lehet, hogy a kamionok el fognak tűnni, de feltehetően az autók száma nőni fog, a külső részek fejlődése révén nagyobb lesz a forgalom. A körforgalom vezetése tette szükségessé ezt a méretet.”
 • 191. persona 2010. június 02. 08:40
  „ott középen mi lesz, sziklakert?:) kíváncsi vagyok hányan fognak benne landolni..:D”
 • 190. dasza 2010. június 02. 08:37
  „Nagyon jó kép lett!! Ezt valahová nem lehetne feltölteni eredeti méretben?”
 • 189. hasika 2010. június 02. 08:34
  „180.
  Nem gondolod, hogy a román kamionos már látott ilyet, mert Ő nem csak Szegedre kapta a jogsit és hidd el külföldön is vannak bonyolultabb körforgalmak. Nem védem Őket de miből gondoljátok, hogy azok a kamionosok ennyire hülyék a személyautósokkal mi a helyzet? Ki kellene próbálni egy akkora autót vezetni ja és persze az nem akkora helyen fordul el sem mint a ti kis személykocsitok.”
 • 188. Teo 2010. június 02. 08:02
  „Elsőbbség adás tábla a körforgalomban, király.
  A kamionok a szokásos belső sávban, mikor a külső is üres, aztán a szélére fordulnak ki szuper.”
 • 187. Streeter 2010. június 02. 07:15
  „186. hozzászólás papucsos
  Erről van itt szó kérem szépen. Én is így látom a helyzetet. Nem kell mindent élből elutasítani ami új és eltér a megszokottól. Majd frissítik a KRESZ könyveket ez is bele kerül és minden könyvkukac meg akadékoskodó is megnyugodhat aki most itt kötözködik, hogy ez így nem szabályos úgy nem szabályos.”
 • 186. papucsos 2010. június 02. 00:28
  „Teljesen jó ez a körforgalom....Nézzegesétek tanulmányozzátok,azt lehet rajta gyakorolni....Az utburkolati jelzések is teljesen egyértelmű....Az a lényeg,hogy mikor megközelited a körforgalmat,tudd,hogy merre akarsz menni...Ha lekopik az útburkolat,ott a lámpa,ha pedig az sem mükszik,tanulj meg vezetni...És vigyázz magadra,hogy a másik esetleg kevésbé értesült ne másszon rád...Azé me nincs benne a kreszkönyvbe még,az nem azt jelenti hogy tudatlannak kel lenni...Teljesen jó az a geometriai jelzés...Érthető!!....Aki nem inge,nem veszi magára...”
 • 185. ifj. Nagy Gábor 2010. június 01. 23:39
  „Antikos!

  Ezt nézd meg:

  11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet
  az útburkolati jelek tervezési és létesítési előírásairól

  http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100011.KOV

  "9. Útburkolati jelek az útkereszteződésekben

  9.1. Ha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán az útkereszteződésben két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sávokat útburkolati jellel jelölni kell (az útkereszteződés előtt terelővonallal vagy figyelmeztető vonalsűrítéssel, majd záróvonallal) és az egyes forgalmi sávokban a továbbhaladás iránya külön-külön - a KRESZ-ben megfogalmazott általános előírásoktól eltérően is - szabályozható. Ilyen szabályozásnál az egyes forgalmi sávokból engedélyezett továbbhaladást irányjelző (előjelző) nyilakkal, illetőleg az útkereszteződés kialakításával egyértelművé kell tenni."”
 • 184. boldiat 2010. június 01. 23:38
  „Tényleg érdekes lett és egy új embernek aki arra jár bonyolult is! Pl amikor a Tescó felől jövünk és jobbra elfordulnánk az Izabella hid irányába! Nos igaz hogy besorolással lemehetek de ha a körforgalomba bemennék akkor is elfordulhatok. Jó tudom ez is rendben lenne csak furcsa hogy közte meg utpatka van!-) Nekem legalább is az volt mivel azthittem egyedül kanyarodok és mellém jött egy kamion!-)”
 • 183. jozko 2010. június 01. 23:30
  „Nem felüljárót- diadalívet! A körforgalmat meg spirálisra a lakítani, hogy forogjon az idegen....És hogy a közlekedők jól megnézessék, kinek épült a diadalív? Jó kérdés: kinek épüljön diadalív?”
 • 182. ifj. Nagy Gábor 2010. június 01. 23:14
  „161. hozzászólás varosi 2010.06.01. 17:33
  "Csak azt nem értem, ha minden olyan jó és már sokadszorra tényleg bizIsten át van adva"

  Csak azt nem értem, miért nem olvastad el a cikket rendesen:

  "megkezdődött a Rókusi csomópontban kialakított többsávos, jelzőlámpás körforgalom átvételi folyamata. Az elmúlt napok tesztelése alapján a vezérlőprogram pontosítása, hangolása folyik
  (...)
  A csomópont jelenleg próbaüzemben működik."”
 • 181. ValakiaSOKKözül 2010. június 01. 21:56
  „180. hozzászólás antikos 2010.06.01. 21:20

  aha, akkor te kocsikáztál oda-vissza, növelve ezzel a forgalmat ? :))

  jó éjt mindenkinek”
 • 180. antikos 2010. június 01. 21:20
  „Ma végig mentem rajta oda-vissza... Nem voltam elájulva a biztonságérzettől... Mindkét alkalommal a szakértő autóstársak nekem akartak jönni. Nem értették ezeket a jeleket, amelyek fel vannak festve. No ezt még szokni is kell. Na majd a román kollegák:)
  Ami még tetszett a giccses "merre menj paraszt" villogó fény :D A csilli-villi újgazdagoknál látni ilyet a kertben:) Nagyon jó:))) Majd a román kamionok kinyomják a szemét:D Ultra gáz... Kb. egy hónapig fog működni. Mennyibe került????”
 • 179. babar 2010. június 01. 21:20
  „Embörök!
  Most néztem meg gyalogosan hogyan működik a körforgalom.
  Ha a lámpád zöldre vált megvilágítják a szabad utat kapott sávokat ledekkel, pirosnál ellaszik, hogy ne zavarja a következő zöld lámpások által használható sávokat! Logikus, nincs zavar, a hülye is tudják használni, kivéve ha tudja mielőtt belép, hogy hová is akar menni, mert azt jobb eldönteni a belépés előtt!
  Lehet szidni, felüljárót követelni, de nem változtat a tényen, hogy szuper!
  Akinek meg nem tetszik az ne járjon arra!!”
 • 178. TELSTAR 2010. június 01. 21:12
  „Nem tudom, mi nem érthető ezen.”
 • 177. antikos 2010. június 01. 21:12
  „"140. hozzászólás ifj. Nagy Gábor 2010.06.01. 13:29

  122. antikos 2010.06.01. 11:08
  "Nem ismerem azokat a kriszk- krakszokat, amik fel lesznek, vagy már vannak festve!!! Mik azok a görbületes haladási irányt jelezni akaró dolgok??? Mutasd meg hol van a Kreszben ilyen!!!"

  A KRESZ-ben olyan előjelző nyíl sincs, amilyet egyenes+balra sávban láthatsz egynéhány kereszteződésben. Akkor amiatt is perre lehet menni?

  Nincs a kezem ügyében útburkolati jelek tervezése szabvány, de nem lepődnék meg, ha szerepelne benne, hogy ezeket a jelzéseket a tényleges geometriai kialakításhoz igazodva kell felfesteni."

  Ilyenkor nincs neted??? :D Keresd ki, mert alant belinkeltem. Ott van az biza, színesben is, hogy ilyen nincs... Az Közútkezelő nagyon megütheti a bokáját, ha egy tökös ügyvédnő elkezd pereskedni, egy jó kis baleset esetén... Ahol meg másként van felfestve az sem szabályos... Szabály az szabály:) Nem???”
 • 176. ValakiaSOKKözül 2010. június 01. 20:58
  „no majd az lesz az érdekes, ha elkezdenek lekopni az útburkolati jelek, illetve kevésbé lesznek láthatóak....hóban, esőben....”
195 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged felett az ég: így csapott le a vihar

Az elmúlt órában több mint 15 mm eső esett. A felhőszakadást mennydörgés is kísérte. Nézze meg a felhőszakadásról készült galériánkat! Tovább olvasom