Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A hirdetés nem vált be a szegedi új klinikán

Még a kiemelt bérezéssel sem tudnak műtős szakasszisztenst találni az új klinikára, ahol öt álláshely több mint tíz éve betöltetlen. Kényszermegoldásként két éve fodrászokat és bolti eladókat kezdtek saját költségen átképezni, ám az oktatás még legalább három évig tart, a műtők pedig szakember híján kihasználatlanul állnak. Legutóbb újsághirdetéssel próbálkoztak – sikertelenül.
„Nem vagyunk elegen." Így kezdődik az egyik apróhirdetés, melyet lapunk néhány nappal ezelőtti számában találtunk. De nem csak a különös felütés miatt furcsa ez a felhívás, a továbbiakban ugyanis kiderül: szakképzett műtős szakasszisztenst keresnek ily módon az új klinikára. Mert kiemelt bérezés ide vagy oda, lassan már lasszóval sem lehet fogni annyi egészségügyi dolgozót, amennyire szükség lenne, még az ilyen frekventált munkahelyekre sem.

– Több mint tíz éve betöltetlen öt álláshelyünk – szembesített a megdöbbentő adattal Barzó Pál, az új klinika központi műtőjének professzora. – Nagy szakmai tudást igényel ez a munka, ráadásul rendkívül intenzív és felelősségteljes. Napi hétórányi, folyamatos műtős asszisztálás után akár másnap reggelig is ügyelhetnek, és délutánra már ismét berendelhetők. Valószínűleg ezért nincs jelentkező. Pedig az egyetem és a klinika vezetése minden eszközt igyekszik bevetni, hogy megoldást találjunk a problémára, például több tízezer forinttal magasabb fizetést kínálunk nekik, mint amit hasonló munkakört betöltők kapnak.

A műtős szakasszisztensek feladata, hogy segítsék az operációt végző orvos munkáját. Ismerniük kell például az összes műszert és implantátumot, az ortopédia, a traumatológia és az idegsebészet területén. Ezt a munkakört műtős szakasszisztensi képesítéssel, vagy az érettségit követő szakmai előképesítéssel lehet betölteni. A fiatalokat azonban ma már egyáltalán nem vonzza az egészségügy, még kiemelt bérezés esetén sem.

Mindezek következménye, hogy a szegedi új klinikán lévő nyolc műtőből – szakemberek híján – csupán négyet tudnak használni, azt is csak napi nyolc órában. A műtétre várók listája ennek megfelelően egyre hosszabb, ma már nem ritka a több hónapos előjegyzési idő. Nagy a baj tehát, ezért próbálnak meg minden módon képzett szakembereket csalogatni az intézménybe – hiába.

– Nem volt jelentkező a hirdetésre – mondta a professzor. – Pincérek, fodrászok, bolti eladók telefonáltak, de most szakképzett dolgozóra van szükségünk.

Két évvel ezelőtt, egy hasonló hirdetés után az ilyen jelentkezőket sem küldték el. Mindnyájukat felvették, és teljes fizetés mellett elkezdték a szakképzésüket. Közülük azonban többen lemorzsolódtak, és még így is több mint három év, mire a képzés véget ér és a megmaradtak teljes értékű dolgozóként munkába állhatnak. Addigra pedig elképzelhető, hogy a most dolgozók közül kiesnek páran, hiszen mindannyian fiatalok, családalapítás előtt állnak. Vagyis ezzel a létszámfeltöltéssel is csak tüneti kezelést alkalmaznak, utánpótlás továbbra sem lesz.

– Nem tudom elképzelni, hogyan oldjuk meg ezt a problémát – tárta szét a kezét a professzor. – Egy biztos: az álláshirdetés nem vált be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja nem tudja eltemetni édesanyját

Muskó Ferenc január közepe óta nem tudja eltemetni az édesanyját a Belvárosi temetőben – a… Tovább olvasom