Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A hivatásturizmus helyszínei

Vége a nyárnak, eljött a hivatásturizmus főszezonja. Szeged előszeretettel hirdeti magát ideális konferencia-helyszínként, e területen azonban még akad bőven fejlesztenivaló. Megérné, mert a konferenciákra érkező vendégek költik a legtöbbet.
Szeged legismertebb idegenforgalmi attrakciói mind kulturális jellegűek: a városkép egyes elemei és a különböző rendezvények. A hivatásturizmus azonban mindezektől majdnem független. Az üzleti utasok nem a város szépségeire kíváncsiak – de értékelik azt. A konferenciaturizmus olyan területe az idegenforgalomnak, amelyre érdemes odafigyelni: a felmérések szerint a szakmai programra érkező vendégek sokkal többet költenek, mint a szabadidejüket töltő utazók. A konferenciák szezonja ráadásul épp akkor kezdődik, amikor a városlátogató és kulturális turisták száma csökken.

Magyarországon jószerével csak Budapesten tudnak több ezer főt megmozgató kongresszusokat rendezni, a vidéki helyszínek néhány száz fős összejöveteleket képesek befogadni. Erre a célra tökéletesen alkalmas helyszín a Dél-Alföldön – nincsen. Szeged előző, fideszes önkormányzata azt tervezte, egy önálló konferencia-központot épít, de az álom megvalósítására csak az elnyert állami forrás állt rendelkezésre. A város konferencia-központja végül az egyetemi TIK-ben öltött testet, amely ugyan Szeged egyik legnagyobb konferencia-helyszíne lett, ám elsősorban egyetemi könyvtár, hétköznapokon oktatási tér, valamint a hallgatói szolgálatokat is befogadja. Ha nagyobb rendezvényt tartanak, a hallgatókat kénytelenek kitessékelni.

A szegedi szállodák is kínálnak helyszíneket konferenciákhoz, de a nagyobb rendezvényhez kapcsolódó kiállítások ezekben nem férnek el. Bőven van hely a város legnagyobb konferencia-helyszínén, a Hangár Expóban, ahol 1200-1500 fő is elfér. Hátránya viszont, hogy a belvárostól és a szálláshelyektől távol esik. A legújabb konferencia-központ a kamara nagykörúti épületében készült el, több előadóteremmel, köztük a legnagyobb 500 személyes.

Már évekkel ezelőtt összeállítottak egy tanulmánytervet arról, hogy az ifjúsági ház és a Novotel összekötésével egy jelentősebb konferencia-központot hozzanak létre. Így a vendégek elszállásolása, étkeztetése is megoldható egy fedél alatt. Az IH teljes felújítása jelentős állami támogatással hamarosan megkezdődhet. Boros Gyula igazgató azt mondta: konferenciák rendezésére is alkalmas lesz az épület. A Novotel igazgatója, Szabó Mihály emlékeztetett: cége évekkel ezelőtt tárgyalt a várossal a tervezett konferencia-központ üzemeltetéséről. Az IH és a Novotel összekötése előnyös lehet mindkét fél számára, ám erről a szállodalánc vezetése dönt.


Megcsinálták

Debrecenben több mint hétmilliárd forintos beruházással 12 ezer négyzetméter alapterületű kongresszusi központ, szálloda és irodaház épül. A kongresszusi központot a város 3,5 milliárdból, egymilliárdos állami támogatással hozza létre. Az önkormányzat egy nemzetközi tanácsadó céggel elemzést készíttetett, amelyből az derült ki, hogy a konferenciaturizmus révén a város egészének bevétele rövid idő alatt jelentősen emelkedik, hosszú távon pedig a a beruházó önkormányzat is jól jár. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom