Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A holokauszt áldozataira emlékeznek

Szeged - A holokausztra emlékeznek holnap a szegedi és Szeged környéki zsidóság deportálásának 67. évfordulóján.
Vasárnap délelőtt 10-kor a hajdani téglagyári gettó bejáratánál felállított emlékoszlopnál (Cserzy Mihály utca 32.) koszorúzást tartanak. B. Nagy László országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Salamon István, a Szegedi Zsidó Hitközség alelnöke mond beszédet. A zsinagógában 11-kor kezdődik emlékező mártír gyászistentisztelet, amelyet Markovics Zsolt, a szegedi zsidó hitközség főrabbija celebrál. A szertartást megnyitja Lednitzky András, a hitközség elnöke, a szegedi áldozatokra emlékezik Solymos László alpolgármester és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora. 1944-ben a kirekesztés utolsó állomásaként a szegedi zsinagóga környékén kijelölt lakásokban és más helyeken alakítottak ki gettót, majd a téglagyár területére zsúfolták össze a városban és a környékén élő több mint nyolcezer zsidót. Innen három szerelvénnyel hurcolták el őket a halálba. A június 25-én bevagonírozottak egyenesen Auschwitzba kerültek. A második szerelvény 27-én gördült ki, de többen „csak" a munkatáborig jutottak – így sokan túlélték a borzalmakat. A 28-i harmadik vonat utasai hasonló lágerekbe kerültek. Szegedre megközelítőleg ezerötszázan tértek vissza.

Megemlékezés Vásárhelyen

A holokauszt 67. évfordulóján rendez megemlékezést a vásárhelyi zsidó hitközség. Ma este 6 órakor otthontalálkozót tartanak a Szeremlei utcai imateremben, ahol Deutsch Tibor holokauszt-túlélő idézi fel tragikus emlékeit. Vasárnap délután 4 órakor a vásárhelyi zsidó mártírok előtt tisztelegnek az izraelita temetőben. Erdős Lászlóhitközségi elnök megnyitóját követően Balázs Zsolt mond emlékező beszédet, a gyászistentiszteletet Raguczki Gábor, a hitközség kántora tartja. Délután 5 órától a zsinagóga kertjében rendeznek megemlékezést, majd gyászistentiszteletet a zsinagógában. Beszédet mond Mandúr László országgyűlési képviselő és Erdélyi Miklós ügyvezető elnök. Gyászistentiszteletet tart Markovics Zsolt szegedi főrabbi.

Olvasóink írták

 • 8. RézmívesGyekszon 2011. június 28. 14:58
  „http://www.metacafe.com/watch/6606481/kicsi_vagyok/”
 • 7. papsajt 2011. június 25. 19:13
  „http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2011/06/25/izraeli-hazaspar-lopott-auschwitzbol/

  Izraeli házaspár lopott Auschwitzból”
 • 6. dodó 2011. június 25. 16:54
  „Hála a nagy Jahvénak és feldmájeréknak!
  Már majdnem megfeledkeztünk róla. Köszönjük!”
 • 5. bánki 2011. június 25. 14:56
  „Bauer Tamás fő ,,holo" túlélő tárgyra vonatkozó írása!

  Nem erősítette a két nép ,,örök és megbonthatatlan" barátságát.

  >>Hogy a magyar jobboldal semmit sem tanult az elmúlt száz évből, azt tudjuk, egyre világosabban látjuk. Baloldaliaknak és liberálisoknak azonban nem kellene elfogadniuk ezt a történelemfelfogást, nem kellene trianoni tragédiáról beszélniük<< - írta, közvetlenül azután, hogy kifejtette: Trianon voltaképpen igazságos volt, hiszen a békediktátum előtt több ember élt kisebbségi sorsban a Kárpát-medencében, mint utána. (Némi szépség­hiba, hogy Bauer nagyvonalúan a magyar elnyomás alatt élők közé sorolja a majdnem önálló horvátokat is.)

  Az SZDSZ egykori vezetőségi tagja az asszimilációt amúgy kívánatos jelenségnek tartja, hiszen szerinte kedvező fejlemény, hogy az elmúlt nyolcvan évben még tovább csökkent a Kárpát-medencében a kisebbségben élők aránya (ma már csak 10-12 százalék, nem nehéz kitalálni, hogy a magyarok rovására.) Itt van tehát a 21. századi liberális filozófia: asszimilációval a kisebbségi lét emberi jogi problémái ellen! Legyen büszke többségi, ne elnyomott magyar! - hirdethetnék lelkesen szerte a Kárpát-medencében."

  Galamus - Bauer írása”
 • 4. bánki 2011. június 25. 14:53
  „Mi ez Trianonhoz képest? Arról nem is beszélve ha nincs -Tanácsköztársaság ( zsidó puccs, etnikailag determinált katonai hatalomátvétel volt !)
  Valószínűleg az osztrákok sem kaptak volna területet Magyarorszártól.

  Szerintem meg történelem!

  Közöm nincs hozzá !”
 • 3. mynameis 2011. június 25. 12:03
  „Mi az holocaust?”
 • 2. Smerdis_of_Arshak 2011. június 25. 11:52
  „ha minden nap megemlékeznének, téged az hol zavarna? és nyugodj meg, akinek kiirtották a családják, az megemlékezik minden nap. engem pl jobban zavarnak az utcánkban éjszaka ordibáló részeg tizennégyévesek.”
 • 1. abdul66 2011. június 25. 11:28
  „Minden héten?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélkezési szünetben sem áll le a munka

Három hét múlva „kicsöngetnek" a bíróságokon, és elkezdődik a július 15-étől augusztus 20-áig tartó ítélkezési szünet. Tovább olvasom