Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Szeged - A Cserzy Mihály utcában álló emlékoszlopnál, a hajdani téglagyári gettónál emlékeztek a holokauszt áldozataira vasárnap délelőtt.
A megye, a város képviselői, politikusok, a Magyar–Izraeli Baráti Társaság, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, valamint magánszemélyek helyezték el koszorúikat hajdani téglagyári gettó bejáratánál. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta: Szeged 5452 áldozatot vesztett. Beszédében kitért arra, hogy egyre több a szélsőséges megnyilvánulás az országban, reméli, hogy nem tér vissza az időszak, amikor őseinek rettegnie kellett.

A szegedi zsidók elhurcolásának 68. évfordulójára emlékeztek tegnap. Fotó: Frank Yvette
A szegedi zsidók elhurcolásának 68. évfordulójára emlékeztek.
Fotó: Frank Yvette

B. Nagy László országgyűlési képviselő, megye kormánymegbízott emlékeztetett: Dél-Magyarországról megközelítőleg 30 ezer zsidót hurcoltak el koncentrációs táborokba. Akkor a magyar állam nem tudta megvédeni saját polgárait. Eltűrte és támogatta a jogfosztást. A mindenkori kormánynak kötelessége emlékeztetni és ugyanakkor megvédeni a nemzetet, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő.

A zsinagógában folytatódott az emlékezés, ahol Botka László polgármester elmondta: 68 év után a csattogó bakancsok és a sávos zászlók ismét megjelentek az utcáinkon. Elítélte, hogy „vannak, akik a Hitler-szövetséges Horthy kormányzó szobrával kívánják teleszórni főtereinket (...), és gyermekeink kötelező oktatásának részévé kívánják tenni rasszista szerzők műveit".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÖFI: ez nagyon jó volt

Megtudtuk: miért késik az IC – a MÁV forgalmi „távirányítás" központjában jártunk. Tovább olvasom