Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

A hónap végéig fogadják el a régi ezrest

Augusztus végéig fizethetünk még a régi fémszál nélküli ezressel. Ebből a címletből forog közkézen a legtöbb, hamisították is emiatt előszeretettel.
A Magyar Nemzeti Bank e hónap utolsó napján bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat. Utána már csak az új bankjegyekkel lehet fizetni a boltokban. Érdemes tehát közelebbről megnézni a pénztárcánk tartalmát. Jó az ezüstös, hologramos fémszállal ellátott bankó, ami gyöngyház fénnyel csillog.

A Mátyás királyt ábrázoló ezerforintos egyébként a legnagyobb példányszámban forgó fizetőeszközünk. A megközelítőleg kétszáznyolcvanmillió darab papírpénzünk közül negyvennyolcmillió az ezres. Nagy Ádám, a szegedi Móra-múzeum numizmatikusa – Leányfalusi Károllyal közösen összeállított háromkötetes új pénztörténet, a Magyarország fém- és papírpénzei 1892–2006 – szerzője elmondta, a mostani bankjegyeinket 1998 májusától használjuk. Vagyóczky Károly tervezte az egész sorozat külalakját, amikor a régi tízeseket, húszasokat, később a százasokat és ötszázasokat kivonták a forgalomból. Akkoriban nyomtatták a mai címletek közül az elsőt, a kétszázast. De még sem erre, sem az ötszázasra és ezresre nem került biztonsági fémcsík, csak a fény felé fordítva előtűnő „átnézeti jelek" és mikroírások védték.

Pénzek szépe

A Nemzeti Bank Múzeumok éjszakáján tartott szépségversenyén a Magyarország legszebb bankjegye címet a Szent István királyt ábrázoló tízezres nyerte el, a második helyezett a Deák Ferenc-es húszezres címlet, harmadik a Bethlen Gábor-os kétezer forintos.

Mivel az ezres középkategóriás címlet, tehát sem nem nagy, sem nem kicsi, vásárláskor közkedvelt – kilencszer nyomtattak belőle újat, három változatban. Csakhamar megkedvelték a hamisítók is, ezért a Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én kibocsátotta a korszerű és főként biztonságos ezrest. Akinél még mindig van a régi, fémcsík nélküli ezresből, az sem vész el. Szeptembertől a kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek valamint a posta fiókjai még legalább fél évig beváltják, de a jegybank pénztáraiban húsz évig, tehát 2027-ig elfogadják. Nagy Ádámtól megtudtuk, hogy emlékbe sokan teszik el a régi pénzek hajtatlan szép példányait, így az ezres a gyűjtőknél is egyre keresettebbé válik. Jó ideig ugyan nem emelkedik az ára ezer forintról, de a „minta" felirattal bankokba és külföldre kiküldött etalon címletekért már most 2500 forintot adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus vörös pandák a szegedi Vadasparkban

Szeged - Meghitt családi idillnek lehettünk tanúi kedd délután a Szegedi Vadasparkban. Bambu és… Tovább olvasom