Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A horgászok, a pancserek és a nyugdíjasok

Röszke - Felülről a tűző nap alulról pedig a tűzhely lobogó lángja ontotta magából a meleget a XX. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyen a röszkei sportpályán. A résztvevőket egyik sem zavarta. Sőt, a horgászok halat is sütöttek a klasszikus, darált húsból és káposztából készült étel mellé.
– Tudja, hogy én mindenben benne vagyok – mondta nevetve a röszkei nyugdíjas egyesület egyik tagja, Ludányi Györgyné, Veronka néni, aki még farsang idején a szalagos fánk készítésének titkát osztotta meg velünk. Szombat délelőtt pedig töltött káposztát készített a XX. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyen a röszkei sportpályán.

– Jászberényből származom, ott másképp készítjük. Fokhagymával, őrölt borssal készítem, amit itt nem nagyon használnak ebbe az ételbe. Az árpagyöngyöt főzés előtt kicsit megfakasztom sós-vegetás vízben. Nem szárazon kerül a töltelékbe – árulta el a titkot Veronka néni, aki 15 kilogramm darált húsból, 10 kiló savanyú- és 15 fej édes káposztából 203 gombócot készített segítőivel. – Mi nem sajnáljuk a húst belőle – tette hozzá.

Meleg volt az idő Röszkén a töltött káposztára. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A sor másik végén a röszkei horgász egyesület egyik alapítója, Asztalos Ferenc és az egyesület elnöke, Magyari László őrizték a fakanalakat. Ételük fantázianeve a horgász káposzta volt, de a töltött káposztába azért nem került hal. Csak mellé. De jó sok. Pontyot, kárászt és keszeget sütöttek. Asztalos Ferenc azt is elmondta, a kezdtetek óta részt vesznek a főzőversenyen.

A sportpálya másik felén a Pancser Csapat tagjai ebédeltek. Töltött káposztát és gyroszt sült krumplival. Ez utóbbi a gyerekeknek készült. Tanácsné Annamária elárulta, most először vesznek részt a versenyen, ezért választották az önbizalomhiányos nevet. Káposztájukat pedig a szintén szerény "kezdők káposztája" névre keresztelték.

A Benkóczi Béla Sporttelep közepén a zsűri tagjainak felállított sátorban Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, és Fülöp Pál, a röszkei képviselő-testület tagja pihegtek miután végig kóstolták a 23 versenyző csapat főztjét.

Meleg volt az idő Röszkén a töltött káposztára. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A zsűri a tálalást is díjazta, ezért egészen meglepő ételköltemények sorakoztak az asztalon. Az egyik csapat toast kenyérből lovas kocsit faragott, a kenyért héjából két lovat rakott össze. A töltött káposztát húzó fogat pedig nemzeti színű szalaggal volt díszítve.

– Kemény volt – foglalta össze röviden a zsűri munkáját Frank Sándor. Közel negyven fokban a tűző nap alatt kissé megszorult a levegő a sátorban. A töltött káposzta pedig nem az a könnyű, kímélő nyári étel. – A tavalyi mezőnyben minden étel nagyon jó volt. Most könnyebb volt dönteni, mert nagyobb volt a szórás – tette hozzá a mesterszakács.

XX. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny díjazottjai:

I. helyezett: Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület, főző: Asztalos Ferenc, étel neve: Horgász Káposzta
II. helyezett: Csipet-Csapat (Röszke/Szeged), főző: Kovács Istvánné és társai (a szegedi Vakok Otthonának nővérkéi), étel neve: Klasszikus töltött káposzta
III. helyezett: Postás Szakszervezet (Szeged), főző: Patakiné Vőneki Erika, étel neve: Testépítő

Meleg volt az idő Röszkén a töltött káposztára. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Legtradicionálisabb
töltött káposzta különdíj a Röszkei Gazdakör felajánlásaként: Napfény Nyugdíjas Klub (Mórahalom), főzők: Ótott K. Józsefné, Dobóné Papp Ilona, Szekeres Imréné, étel neve: Homokháti Szárma

Legújszerűbb ízlésvilágú káposzta különdíja: Végvár Csapata (Végvár, Románia), főzők: G. Szabó Mihály, Horváth János, Szabó László, étel neve: Végvári Szárma

Legimpozánsabban dekorált káposzta különdíja: Kuttyogók (Röszke), főzők: Ördögh Zsolt, Paplógó Péter, Takács Attila, Ördögh Csaba), étel neve: Kuttyogós Káposzta

Frank Sándor különdíja: SZEVIDA Domaszéki Családi Klub (Domaszék) főzők: Szekeres Péterné, Vidácsné Varga Ildikó, étel neve: Csapatépítő káposzta

Kristóné Kiss Bettina által készített és felajánlott torta különdíj: Betyár Brigád (Szeged/Röszke), főzők: Lesti Ádám, Fülöp Pál, Ördög László, étel neve: Rózsa Sándor Betyáros Kápísztái

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sókabin és aquaterasz Mórahalmon

Sókabinnal és aquaterasszal bővült a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő. Tovább olvasom