Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A hőségben fokozottan figyeljen kutyájára!

A pár nap hűvösebb idő minden kezdő- és haladó gazdinak alkalmat ad arra, hogy gyorsan átgondolja, mit is fog kezdeni a nyáron kutyájával. A kisállattartás kritikus periódusa a 2-3 hónapnyi perzselő nyár, amikor a kedvencekre szánt odafigyelésünket is meg kell duplázni.

Ezekkel a fajtákkal vigyázzunk

A séták során figyeljünk a toklászos területekre, a spániel füle kifejezetten érzékeny rá.

A meleg miatt szabadítsuk meg a bundától azokat a kutyákat, amelyeknél ez lehetséges! A nagytestű, középhosszú szőrű malamutot nem szabad megnyírni, de a pulik szeméből se tüntessük el a belógó tincseket.

A melegre kiemelten érzékeny például a bulldog és a boxer.

A téli depressziós hónapokban fogadkozunk, ha majd jó idő lesz, milyen sokat is fogunk a kutyával foglalkozni. De aztán a tavaszi fellángolás után a kánikulában inkább bezárkózunk a klímás szobába vagy tábort verünk valamelyik strandon, és a kutyával ugyanúgy nem foglalkozunk.

A hőség az emberre is veszélyes. Nyáron a megszokottnál is jobban figyeljünk az állatokra.

Íme néhány tipp:

Nem csak a tűző nap a probléma

Sokszor érezzük, hogy a nyári vihar már tolja maga előtt a meleget és a fülledt időben mintha alig kapnánk levegőt. Kedvenceink nyelvükön és a talpukon lévő párnákon keresztül adják le a hőt, mivel nincsenek izzadtságmirigyeik. Ezért fontos, hogy szellős, hűvös helyet biztosítsunk nekik.

A lihegéssel a hő mellett vizet is veszítenek, folyamatosan pótoljuk számukra a folyadékot. Egészségügyi okokból figyeljünk arra is, hogy a víz mindig friss legyen.

A tűző nap, ahogy az embernek sem, úgy nekik sem jó. Ha kertben tartjuk a kutyát, alakítsunk ki neki árnyékos helyet.

Séta és etetés – programozzuk át a kutyát és magunkat

A tűző napon mi sem bírunk órákat sétálni, főleg nem betonon. Emiatt a sétáltatást is időzítsük a kora reggeli vagy késő délutáni időpontra. Főleg akkor, ha a sétához egy kis játék is társul, így biztosan nem terheli meg az állat szervezetét a rekkenő hőség. Ha mégis valamiért magunkkal kell vinnünk az utcára a kutyát, a talpát kenjük be krémmel.

Az etetést is időzítsük reggelre és estére, mivel a nagy melegtől előfordulhat, hogy nincs étvágyuk. Ezt mi is gyakran tapasztaljuk magunkon, de nyugodjounk meg, kedvencünk ettől még nem beteg.

Hogyan hűtsük a felhevült kutyákat?

Ha nem szeretnénk, hogy kedvenc növényeinket kiássa, mert hűvös helyre vágyik, akkor ássunk neki mi olyan helyet, amibe belefekhet.

Ha kicsiként kerül hozzánk egy kutya, akkor próbáljuk a vízhez szoktatni: nagy melegben magától is beköltözhet a gyerekmedencébe, de ezt elkerülhetjük, ha engedi, hogy slaggal néha lefürdessük. Ha nem hagyja, akkor nedves törölközővel töröljük át és hűtsük azzal. Vigyázzunk, hogy a felhevült kutyát előbb vigyük árnyékba, hogy csökkenjen a testhőmérséklete.

Nekünk is jól esik egy pohár jeges víz a rekkenő hőségben, a torokgyulladás minket sem kerül el augusztusban. Ez kutyánkat is veszélyezteti, így ügyeljünk arra, hogy ne igyon hideget, főleg mielőtt pihent volna.

Nyaralás kedvencünkkel

A gazdik egy része úgy van vele, hogy jobb lesz a kutyának, ha magukkal viszik egy hosszú útra, mintha valakire otthon rábíznák. Elfelejtik, hogy több odafigyeléssel jár majd a kikapcsolódás. Miatta többször kell megállni, ugyanis ha nem légkondis az autónk, akkor pár óránként kell egy kis levegőzés. Ekkor is él az a szabály, hogy itassuk meg és töröljük át nedves törölközővel a kutyát.

Viszont ha már ott van, foglalkozzunk is vele, és élő riasztóként ne hagyjuk az autóba zárva, mert könnyen hőgutát kap.

Vigyázzunk a szúnyogokkal, kullancsokkal

Ha túrázni megyünk, a kutyát ne engedjük a magas fűben csatangolni. Rájuk is fokozottan veszélyesek a kullancsok, szúnyogok. Figyeljünk oda a megelőzésre nyakörvekkel, krémekkel, spray-vel. Ahogy a gyerekeket, úgy a kutyát is vizsgáljuk át egy-egy túra után, különösen a hosszúszőrű fajtákat, és ha tehetjük, fürdessük meg őket.

Vigyázzunk a toklászokkal, amitől fülgyulladást kaphatnak az ebek, és ügyeljünk arra is, miből iszik az állat, mert különböző fertőzéseket és férgeket szedhet össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar (bor)ászok ásza a francia Stephanie

Tokajiból sem szégyen fröccsöt készíteni – tudtuk meg a legújabb Borászok Borászától, Berecz… Tovább olvasom