Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A hóvirág mindig hagyja magát becsapni

Csongrád megye - Kinyílt hóvirágot fotózott tegnap kolléganőnk, pedig ez a növény február közepén szokott előbújni.
Az évelő, hagymás, zárvatermő növény az amarilliszfélék közé tartozik, 16 faja él a Balkántól a Kaszpi-tengerig, közülük az egyik Görögországban fordul elő, és októberben virágzik. Magyarországon a kertekben pompás és redőslevelű hóvirág terem, a kikeleti hóvirág pedig többnyire vadon. Nőnap előtt ez az egyetlen látványos virág, amely a természetben már virít, emiatt egy időben nagyon sokan gyűjtötték és vitték a virágboltosoknak, akik három-négyszeres áron adták tovább. Attól lehetett tartani, hogy eltűnik az erdőkből, ezért 2005 óta védi a törvény, eszmei értéke 10 ezer forint.

Hagymájából elvileg mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas gyógyszert lehetne készíteni, de ilyen célból sem szabad gyűjteni. Aki gyönyörködni akar benne, jobban jár, ha ültet magának.

Ha nem hűl éjjelente mínusz 10-15 fok alá a hőmérséklet, nem lesz baja. Fotó: Frank Yvette
Ha nem hűl éjjelente mínusz 10-15 fok alá a hőmérséklet, nem lesz baja.
Fotó: Frank Yvette

Annak, hogy most ilyen korán előbújt, egyértelműen a hektikus időjárás az oka, a fagyos időszakokat váltó, az évszakhoz képest szokatlan, néhány napos fölmelegedések – halljuk Bojtos Ferenctől, a Csemete Természetvédő Egyesület irodavezetőjétől. Ez a jelenség a legtöbb növényre hat, de a hóvirág látványosabban reagál.

Egy régebbi Csemete-kiránduláson, Szilveszter napján egy erdőben olyan virágokat láttak, amelyek jellemzően márciusiak. Ezt az időjárást a téli álmot alvó állatok is nehezen viselik, fölébrednek, mocorognak, fölélik tartalékaikat, és így sokkal nehezebben viselik a tél hátralévő részét. A kibújt hóvirág nem fagy el, ha a hőmérséklet nem süllyed mínusz 10-15 fok alá.

Olvasóink írták

 • 7. tol 2013. február 02. 08:21
  „nagyon jó hír (adás). Végre nem a felnégyelték-megeröszakolták-kirabolták a politikusok klasszikus hírcsokra. Virágozzék minden (hó)virág !”
 • 6. vica-cica 2013. január 31. 20:39
  „Csatlakozom az előttem szólókhoz. A mi kertünkben is kb. 30 éve mindig januárban nyílik a hóvirág.”
 • 5. littleflower 2013. január 31. 14:59
  „agyalapi
  :))
  maximalisan egyetertek”
 • 4. Agyalapi 2013. január 31. 14:26
  „Úgy látszik, minden hír attól függ, hogy az újságíró éppen arra járt, vagy nem... Gyakran tapasztalom, hogy olyan dolgokra csodálkoznak rá és tesznek közzé, amik mások számára természetesek. Sajnos a mai újságírók meglehetősen tapasztalatlanok, fogalmuk sincs az életről. (Kíváncsian várom, közzéteszik-e ezt az észrevételemet...)”
 • 3. Nadim 2013. január 31. 13:07
  „Nálam is ki vannak nyílva már két hete kb, nagyon szépek!!!”
 • 2. queenmargareth1 2013. január 31. 12:02
  „JANUÁRBAN MÁR KINYÍLNAK!”
 • 1. littleflower 2013. január 31. 11:36
  „Nálunk már egy hete kibújtak. És tavaly is januárban bújtak ki először.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 kérdés Hoffmann Rózsának

Ezúttal Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár válaszol. Tovább olvasom