Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A Hungaroringre is készített kerítést Fodor Mihály

Szeged - A szegedi repteret, a környékbeli kiskerteket is körbevonta drótkerítéssel az alsóvárosi drótfonó. Fodor Mihály édesapjától tanulta el a mesterséget. A nyugdíjas férfi még most is aktívan dolgozik.
Az alsóvárosi drótos. Így ismeri mindenki a 61 éves Fodor Mihályt. A nyugdíjasként is aktív drótfonó ebbe a szakmába született, édesapjától tanult mindent. Azt mondja: máshonnan nem is tudott volna, hiszen ezt a mesterséget iskolában nem oktatják.

– Édesapám 16 évesen kezdte a szakmát, 1933-ban egy mester oktatta, aki Németországban tanult. 1950-ben nyitotta meg műhelyét itt, a Sárkány utcában – meséli Mihály, miközben körbevezet. Mindent megmutat, az udvarban, a pincében, a kamrákban is járunk. Természetesen minden teli dróttal. – Készítünk szúnyoghálót, méhészhálót, rovarhálót is. Ezek itt szita- és rostaszövetek lesznek – mondja a mester, és kollégájával egy dróthajlító segítségével mutatják meg, hogyan kell kézzel fonni. Megtekintjük drótfonó gépeit is. Kettő van belőle, ezekkel a hagyományos drótkerítést készítik. A pincében pedig a sűrű drótháló és a díszkerítés készül, utóbbi hullámozógép segítségével.

Fodor Mihály (jobbról) és kollégája ma már csak 3-400 négyzetméter drótkerítést készít naponta. Fotó: Schmidt Andrea
Fodor Mihály (jobbról) és kollégája ma már csak 3-400 négyzetméter drótkerítést készít naponta.
Fotó: Schmidt Andrea

Fodor Mihályék a 80-as években 1000–1500 négyzetméternyi drótot fontak naponta, mára ez a mennyiség 300–400-ra csökkent. Akkoriban osztották a kiskerteket a környéken, ezek 70 százalékát ők vonták körbe kerítéssel.

– Mi készítettük a kerítést a szegedi reptér köré, összesen 6800 négyzetméternyit, a Maty-érre pedig 2500 négyzetméternyit. Mihály elmeséli, hogy a kecskeméti reptérre is gyártottak már, de vittek tőlük kerítést a Hungaroringre is.

Ott volt édesapjával, amikor az újszegedi sportcsarnok és a Kisstadion vasszerkezetéhez vittek drótot. Fodor úr szerint egyre kevesebb ma az építkezés, kevesebb a megrendelés, pedig az egész országban ismerik a nevét. Szegeden rajta kívül egy drótfonó dolgozik, jó közöttük a viszony. A kevesebb munka ellenére nagyon szereti a szakmáját. A legnagyobb öröm számára, amikor egy üres keretbe drótot tehet és szépet alkothat. Tudja: az legalább 50–60 évig úgy is marad.

Olvasóink írták

 • 7. kuyulu 2011. október 22. 11:12
  „Látom megjelentek az irigy emberek hozzászólásai. Tipikus alsóvárosi hozzáállás.Azt nem nézik hány év munkájának eredménye,ami van neki”
 • 6. bambinaXX 2011. október 19. 03:46
  „5! és 6 háza a környéken - ez mind nem baj. de az már az, hogy a kedvtelésből tartott lovai/kecskéi/juhai/pulykái miatt bűzlik és iszonyú legyes a környék. nemcsak a DM, hanem az ANTSZ is ellátogathatna hozzá, tiszta fertőzésfeszély ami ott van!!! az elhullott állatokat nem szedik össze, nincs fedett trágyatároló stb. Erról is írhatna kedves DM!! Alsóváros: város, nem tanya!”
 • 5. LukSzusz 2011. október 18. 17:17
  „Misibának van 1200 Hektár földje,a drót csak alibi.”
 • 4. bubuk 2011. október 17. 15:43
  „Amit leírtam.”
 • 3. Tivadar 2011. október 17. 15:15
  „Mir ertesz ezalatt bubuk ?”
 • 2. bubuk 2011. október 17. 14:50
  „Meg az, ha valakit kiforgathat a szántóföldjéből.”
 • 1. nyomdasz63 2011. október 17. 08:40
  „Szegeden rajta kívül egy drótfonó dolgozik,...a Kálvária ipari parkban,és Szűcs László a neve. Van pár dolog,amiben jobb,mint az öreg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocpol: a családok és az építők is várják

6,5 milliárd forintot fordít új Otthonteremtési Programjára a kormány jövőre: visszatér a szocpol, jöhet a kamattámogatott kölcsön. Tovább olvasom