Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A jampilét élt, él és élni fog

Napjainkban ismét reneszánszát éli a jampizene, amely a magyarországi popkultúrát nemcsak hogy meghatározta, de egy életre meg is változtatta az 1980-as években. A fiatalok kezdenek ismét rátalálni a rokira, a bulikban egyre gyakrabban csendülnek fel a Hungária vagy épp Elvis Presley dalai.
Jön az első szegedi piknik

Szegeden augusztus 1-jén tartják az első, egész napos jampecbulit, amivel a szervezők régi álma teljesül: végre kiszabadulnak a falak közül, és a szabad ég alatt táncoltathatják meg a nagyérdeműt. A Jampec Pikniket az újszegedi strandon kell keresni, a korhű ruha nem kötelező, de ajánlott lehet.
 

Nem elég jampinak lenni, annak is kell látszani – talán így foglalható össze mindaz, ami az 1970-es évek végétől egészen az 1990-es évek elejéig uralta a hazai fiatalok zenei hovatartozását. Merthogy valaki vagy vérbeli jampi volt, vagy nem, a kettő között nem volt átmenet. Ma már persze nagyon kevesen vannak azok, akik a stílust ízig-vérig képviselik, a háttérből azonban helyet követel magának egy generáció, amely igenis szeretné visszahozni ezt a köztudatba – ha máshogy nem, legalább egy-egy buli erejéig.

Hasonlítani szeretnének
– Ez a létforma mindenkinek mást jelent, van, akinek semmit, és van, akinek mindent. A jampec szót már korábban, az 1950-es években is használták, de akkor Magyarországon ez egy osztályellenes jelzőnek számított, ezért az 1970-es évek végén a jampi szót kezdtük el használni. A jampik teljes egészében felvállalják ezt a stílust, ezzel együtt pedig valamilyen társadalmi heccelésbe mennek át a viselkedésükkel, küllemükkel, zenei beállítottságukkal. A szó újbóli használata szemtelenség volt, de mit ér a rock and roll egy kis szemtelenség, szexisség, provokáció nélkül? – tette fel a költői kérdést Fenyő Miklós (képünkön), amikor arról érdeklődtünk, vajon mit jelent jampinak lenni. Az énekes úgy látja, ez a fajta provokáció volt az, ami olyan mély nyomot hagyott a társadalomban akkor, hogy annak hatása a mai napig érződik.

– Persze azt ma már nem lehet mondani, hogy ugyanez a fajta szemtelenség hajtja előre a fiatalokat, sokkal inkább egy visszaemlékezésről, egy újraátélésről vagy az arra tett kísérletről van szó, ami nagyon aranyos dolog, és szerintem tiszteletben is kell tartani. Fellépéseim során én is több olyan bulival találkoztam, ahol a fiatalok nagyon igyekeztek, hogy a tánc mellett a fizimiskájuk is korhű legyen – mondta. De mit kell tenni azért, hogy valaki valóban jampinak nézzen ki?

A jampikülső receptje
Az énekes szerint bár kötelező kellékek nincsenek, van néhány olyan dolog, aminek mindenképpen az öltözék részét kell képeznie.

– Ha éppen jól hozzák a fazont, akkor valami régi vágású zakó, a cipőre lógó nadrág, az ing és az attól teljesen eltérő mintázatú nyakkendő az, ami szériafelszerelés kell, hogy legyen a fiúknak, színben pedig a leginkább rikítókat kell összeszedni. A frizura természetesen egyértelmű: olyannak kell lennie, mint Elvis Presley-é – mondta Fenyő Miklós.

A lányok a legtöbb esetben a pöttyös szoknyát preferálják, de ennél jóval szélesebb lehet a paletta: jöhet a kockás vagy bármilyen olyan mintás, ami a korra jellemző volt. A lényeg, hogy térd fölé érjen, minél sokrétűbb legyen, emellé pedig egy mélyen kivágott, rövid ujjú blúz kell, hogy társuljon. Kiegészítőként jöhet egy nyakban megkötött selyemsál, frizuránál pedig a lófarok mellett a frufru az, ami kötelező jellegű. A jampik és a jampipik öltözködésében viszont van közös pont is: a napszemüveg, ami nélkül még este sem lehet kimozdulni az utcára.
A külső tehát adott, de a kérdés továbbra is nyitott: miért népszerűek ennyire a jampis bulik?

Közösségi élmény lett
– Több éve már, hogy az első ilyet megszerveztük, mert úgy éreztük, hogy az a fajta zene, ami a szórakozóhelyeken hallható, nem minden réteget elégít ki. Ez egyfajta tisztelgés a múlt előtt, ami az 1980-as éveket jellemezte. Mi magunk is nagyon szeretjük ezt a fajta zenét, ezért úgy gondoltuk, ennek igenis helye van egy táncparketten, az érdeklődés pedig azt mutatja, igazunk volt – osztotta meg velünk tapasztalatait Gór-Nagy Gábor, a Jampec Partik egyik szülőatyja.

– A titok nyitja valószínűleg az lehet, hogy egy ilyen buli igazából nem (csak) az ivásról szól, hanem már jóval az este előtt megkezdődik a felkészülés. Ilyenkor a lányok – de ahogy láttuk, a fiúk is – gyakorlatilag kifosztják a turkálókat, keresik azokat a ruhákat, amik az akkori kort jellemezték. A lányok elkészítik a frizurát, és igazából sokkal hamarabb érkeznek meg a helyszínre, mint egy bármilyen más parti esetében. A buliban aztán nemcsak táncolni tudnak, hanem különböző dolgokat játszani, lehet limbózni, bakelitlemezzel frizbizni, egyszóval jót mulatni. Úgy látjuk, hogy amellett, hogy ez az egész a retro életérzésre épül, egy igazi közösségi élménnyé is vált – hangsúlyozza Gór-Nagy Gábor.
 

Pördül a szoknya a jampi bulin. Illusztráció: Karnok Csaba
Pördül a szoknya a jampi bulin. Illusztráció: Karnok Csaba


Szeretnek kiöltözni
Hiába nem kötelező, szinte nincs olyan alkalom, hogy a fiatalok ne kiöltözve jelenjenek meg. A szervezők szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ők bármit is másolni szeretnének, csupán azt, hogy az emberekben megvan az alapvető igény egy beöltözős bulihoz.

– Szinte ki sem kell írnunk, hogy miben jöjjenek táncolni, úgy vesszük észre, ezt mindenki számára alap. A közönség jampiruhába bújik, így együtt tudjuk megmutatni, hogy 2015-ben ilyen zenére is lehet bulizni. Persze arra vigyázunk, hogy a roki mellett más – de ugyanazokból az évekből való zene – is helyet kapjon, hiszen csak erre táncolni egy egész éjszakán át rendkívül fárasztó lenne – emelte ki Gór-Nagy Gábor. De vajon Fenyő Miklós is felpattanna a fotelből egy-egy ilyen dal hallatán?

Örök szerelem
– Ha a rock and roll korszakból kellene felidéznem a kedvenc dalokat, akkor nagyon sokáig tartana ez a beszélgetés – mondta nevetve az énekes.

– Az biztos, hogy ha a Hungária-korszakból akarok említeni, akkor az mindenképpen a Csókkirály vagy a Csavard fel a szőnyeget című dalok lennének, de persze a Hotel Mentollal is ki vagyok békülve. Akit egyszer megfertőzött a rock and roll iránti szenvedély, azt többé nem ereszti el. Bár az ember lelke apróbb dolgokban változhat, ezzel kapcsolatban biztosan nem. Részemről a mai napig beindul a bugi a lábamba, ha meghallom Elvis Presley Jailhouse rock című dalát. Persze nem kezdek el azonnal egy lányt pörgetni magam körül, ez soha nem is volt rám jellemző, de a ritmus azonnal elkap – hangsúlyozta Fenyő Miklós.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinetár Miklós mesél a Bánffy-kiállításon

Szinetár Miklós a polihisztor gróf Bánffy Miklós életéről és színházi munkásságáról mesél a látogatóknak ma 16.30-tól Szegeden a REÖK-ben. Tovább olvasom