Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A jó lábbeli fél egészség

Szeged - Bármilyen banálisnak tűnik is, sok mozgásszervi panasz oka egyszerű „statikai probléma" – hallottuk az ortopéd szakorvostól. A számok megdöbbentőek: a gyerekek háromnegyede gerincferdüléses vagy bokasüllyedéses.
Korábban a természetes talaj kényszerítette állandó mozgásra a kicsik lábát, de mostanság már alig járnak mezítláb a földön, füvön. A beton és a padló nem edzi természetes ingerekkel a lábat, a cipő pedig tovább korlátozza a lábizmok mozgását. Emiatt többet várunk a jó gyerekcipőtől: legyen könnyű és hajlékony, illeszkedjen a lábra, valamint védjen és tartson.

Már alig járunk mezítláb a földön, füvön. Ezért a lábboltozat izomzatát aktív tornáztatással kell erősíteni. Fotó: Tésik Attila

– A lábbeli „sarkalatos pontja" a sarka, ahová a terhelés legnagyobb része jut. A jó cipő saroktengelye egyenes, vagy ellátják a sarok talprészét néhány milliméteres belső emeléssel. A cipő kérgének erősnek kell lennie, és legyen fűzős – részletezte dr. Rattay Katalin ortopéd vezető főorvos. – Beépített betétre nincsen feltétlenül szükség, de erről döntsön a szakorvos. A lábboltozat izomzatát amúgy sem elég passzívan megemelni, emellett erősíteni kell aktív tornáztatással. Ne hordjon a kisgyerek nyitott sarkú, kéreg nélküli cipőt vagy szandált! Otthonra sem javaslom a papucsot, mert nem tartja a sarkukat. Nem egészséges a kicsiket télen mindennap „hótaposóban" járatni, még ha gyorsan belebújnak is. Az ilyen csizma bő, lötyög a lábon, csak úgy „klaffog" benne a gyerek.

Lúdtalp

A legutóbbi országos gyermek-egészségügyi szűrővizsgálat-sorozaton a gyermekek 70-75 százalékánál ortopédiai elváltozást állapítottak meg az orvosok. Az átlagot nézve rosszabb a helyzet, mint 5-10 évvel ezelőtt volt. A leggyakoribb probléma a tartáshiba, a gerincferdülés és a bokasüllyedés.

– Nem célszerű mások által levetett, széttaposott cipőt „átörökíteni" a csemeténkre, mert minden embernek saját járástechnikája alakul ki, ami lehet helytelen is – hangsúlyozta az ortopéd szakorvos. – Ez a felnőtteknek való „second hand" boltokra is vonatkozik. A higiénés viszonyokról nem is beszélve.

Ha felnőttkorig megmarad, akkor véglegesnek tekinthető a bokasüllyedés, vele pedig a fáradékony láb, lábdagadás, lábzsibbadás, derékfájás, éjszakai lábikragörcsök, bütyök, kalapácsujjak, bőrkeményedések a sarkon és a talpon. Erre már javasolt a lúdtalpbetét – lehetőleg egyedi mintavétel alapján. A felnőttcipőnek is sarkalatos pontja a sarok, főként a nőknél. A helyes sarokmagasság legfeljebb 4 centi. Ebből következik, hogy nem egészséges sem a magasabb, sem a most divatos, sarok nélküli cipő. Divatos ugyan, de nem tesz jót a hegyes orr, mert összepréseli a lábujjakat, ezáltal fokozatosan „összeroppantja" a harántboltozatot. Nem jó a túlságosan lapos orr-rész, mert az meg nyomja a kialakult kis kalapácsujjakat.

Olvasóink írták

  • 2. egal 2007. december 27. 23:09
    „A Fogklinikával pont szemben,a Tisza L.krt. 83. sz. alatti gyógyászati segédeszköz üzletben.”
  • 1. Papp József 2007. december 25. 10:10
    „Én is hasonló gondal küszködöm.27 éves vagyok és fájnak a térdeim meg a derekam a sok gyaloglás illetve álldogállás után.Jó lenne ha tanácsot adnának kihez forduljak a problémámmal.Láttam a tévében hogy számítógépes érzékelövel feltérképezik a talpon a sulyeloszlást és ez alapján egyedi talpbetétet készítenek.Csak azt nem tudom hol tudnám ezt megtenni, hol végeznek ilyen vizsgállatot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nagyobb védelem a méhnyakrák ellen

Szeged - Szenzációnak számított az Amerikai Mikrobiológiai Társaság közelmúltban, Chicagóban megrendezett konferenciáján: a négykomponensű védőoltás nemcsak az eredetileg benne lévő két rákkeltő HPV-típus, hanem további tíz, méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen nyújt védelmet. Tovább olvasom