Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A jó virsli húsból készül

Megtaláltuk a megye legolcsóbb és legdrágább virslijét. A szilveszter előtti felhozatalban a legolcsóbbat a Cora kínálta, kilónként 139 forintért, a legdrágábbra az újszegedi Reálban bukkantunk, azt 3050 forintért adták. Független hentesünk véleménye szerint ez utóbbi a létező legfinomabb húsból készül. Az olcsó virslinek viszont sajnos nagyon is híg a leve.
Tonnaszám fogy az olcsó virsli. Fotó: Karnok Csaba
Végy 100 kiló szárazanyagot, keverj hozzá vizet, fehérjét, keményítőt, tartósítószereket, s máris 240 kiló alapanyagot kapsz, amiből virslit lehet gyártani. Ez az olcsó virsli elkészítésének titka. A szárazanyagon mellesleg húsféleséget értenek, igaz, ami tényleg hús, azt sosem hívják szárazanyagnak. Azt is olvastam, hús- vagy csontpépből is állítanak elő virslit, aminek attól van virsliíze, hogy olyan sűrítő- és ízesítőanyagot kevernek hozzá. Manapság bármiből bármi készíthető, ha az elvben nem káros az egészségre.

Ezen a szilveszteren a legolcsóbb baromfivirslit a Cora reklámozza, kilónként 139 forintért adják. Szlovák import, amelynek összetételében húst nem említenek, szójafehérjét, ivóvizet, és négyféle E-t azonban igen.
Szigeti Sándor, a megyei élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatója a felsorolást hallva kijelentette: komoly kétségei vannak afelől, hogy ez a virsli húst is tartalmazna. Szerinte kizárt, hogy 139 – azaz áfa nélkül 115 – forintért egy kiló virslit lehetne gyártani, amikor egy kiló baromfihús minimum 170-be kerül.

Ezt az összeget valóban hajazzák a megye többi élelmiszer-áruházának árai. A baromfivirsli kilója ugyanis szinte mindenütt a többszöröséért, általában 400 forint közelében mozog, míg a műbeles sertésvirsli átlagosan 5-700, a juhbeles 1000-1300 forintba kerül. Ez utóbbi a legkedveltebb virslifajta, kilószám viszik minden szilveszter előtt. A Pick Horgosi úti áruházában elmondták, most csak akcióban 1349 forint a juhbeles kilója – jelenleg még így is ők kérnek érte a legtöbbet –, máskülönben 1650 alatt nem adják. A legdrágább, a békebeli roppanós kilója pedig 1524 forintba kerül.

Az idei legdrágább virsli kilóját 3050 forintért mérik az újszegedi Reálban: ez mellesleg egy frankfurti virslikülönlegesség. Megkérdeztük Turu Kálmán mórahalmi hentest, mit tud erről a drága eledelről. Kapásból azt válaszolta: a legfinomabb, íntalanított és zsírmentes húsból készül. A Mars téren, a csarnokban árusító, Szeged-szerte ismert hentesmester nagyon rövid választ adott arra a kérdésre, milyen a jó virsli. Azt mondta ugyanis, hogy a jó virsli száz százalékban húsból készül. Nála már tegnap elfogyott a juhbeles szilveszteri eledel, amelynek kilóját 1190 forintért adta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei szónoklatok a parlamentben

Csongrád megyéből a legaktívabb országgyűlési képviselőnek Ujhelyi István, a legpasszívabbnak pedig… Tovább olvasom