Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A Jobbik a város gazdasági életteréről

Szeged - Rácz Tibor, a Jobbik szegedi alelnöke az elmúlt 20 év legigazságtalanabb csomagjának nevezte Botka László polgármester által a múlt csütörtökön ismertetett városi büdzsét.
Rácz szerint a 36,5 milliárd forintosra tervezett költségvetésből nem díszburkolatot kellene tervezni, hanem munkahelyet teremteni az embereknek. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a város gazdasági élettere 1990 óta folyamatosan szűkül, Botka tízéves regnálása alatt ez felgyorsult. Rácz Tibor szerint azonnali beruházásokra lenne szükség, hiszen Szeged lemaradt a megyei jogú városok versenyében.

Kifejtette, hogy az akkori kormány Szegedre akarta telepíteni a Mercedes beruházást, „de Botka Lászlóék nem mutattak fogadókészséget. Ki a felelős ezért? Neveket akarunk!" Mivel nem először kerül elő ez a vád, akartunk kérni Botka László polgármestertől választ, de parlamenti elfoglaltsága miatt nem értük el. Megkérdeztük az akkori fejlesztési alpolgármestert, Nagy Sándort.
– A Mercedes és az összes többi nagyberuházó nem a kormányok, hanem a saját érdekeik és igényeik szerint választanak helyszínt. Szeged semmiféle megkeresést nem kapott. A cég eleve bejelentette, hogy Budapesttől 100 kilométernél távolabb nem kíván beruházást megvalósítani – mondta a volt alpolgármester.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. macs 2013. február 12. 15:47
  „Ami a munkahelyeket illeti, nos érdemes gondolkozni a következő híren:
  "Bővíti szentgotthárdi üzemét az Opel: a 130 millió eurós beruházással a cég több mint száz munkahelyet hoz létre"
  130 millió eurós beruházás, több mint 100 munkahely.”
 • 30. csonakos 2013. február 12. 15:19
  „29. lukrecia 2013.02.12. 14:16
  Mire végeznek ezek a gyerekek már olyan kormánya lesz az országnak amelyik nem elüldözi a bankokat befektetőket hanem idevonzza és akkor lesz a te lányodnak is munkája! No nem közmunka 37000 forintért hanem tisztességes nyugatihoz közelítő bér! 2014 után változni fog a világ a számukra is! Lassan de biztosan! A rombolás, ámokfutás után mindig nehezebben indul újra a normális élet!”
 • 29. lukrecia 2013. február 12. 14:16
  „26: lehet a lanyom osztalytarsa vagy :)) Sajnallak benneteket amikor radobbentek, itt kell hagynotok ezt a nagyon szep Dugo teret, mert munkatok meg nem lesz. Nem eleg kozgazdasagot tanulni, addig ez nem sokat er mig , jol fizeto allas nem parosul hozza. De Londonban a pizzafutarok egyetemi vegzettseguek , ne keseredj el. Magyarok. Lehet angolt gyakorolni . sajnalom h ennyire elvontan tanultok kozgazdasagiul h. a dugoteri infrastruktualis beruhazasnak munkahelyteremto hatasa van. talan a nanotudomany ki tudna mutatni. Amikor kozgazdasz letetekre a sajat iskolatokat sem tudjatok megmenteni a csodhullamtol , nagyon nem azt tanuljatok amit kellene.”
 • 28. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 12. 12:33
  „Mondjuk ennek a sándornak egy szavát sem hiszem el.”
 • 27. bagalas 2013. február 12. 12:25
  „25. Lukrécia
  26 éves vagyok közgazdász hallgató és Botka abban hibás hogy nem keményebben mondja meg azt amit meg kell mondani. Ő sem szent, nyilván és nem is tökéletes de legalább látszik rajta hogy nem fél megmondani a véleményét.
  Úgy vélem, hogy azok a fejlesztések amiket sokmindenki kifogásol, pl a Dugonics téri átépítések és egyéb esztétikai beruházások igenis segítenek. Az infrastruktúra tág fogalom. El van tévedve aki azt hiszi hogy egyelő az autópályával. Ezeknek a beruházásoknak közvetett munkahelyteremtő hatása van. Emelik a versenyképességet turisztikai fronton és emelett neked is jó érzés egy szép utcán vigigsétálni. Megjön tőle a munkakedved nem?

  26. Strangerr
  Első gondolatom az, hogy a társaságok jórésze a kapott pénzt önnfenntartási célra használta. Ha nem kapták volna meg a pénzt lehuzzák a rolót. Bár így ennyiből nem derül ki hogy milyen célra kapták meg a pénzt. Még ha fejlesztési célra is kapták akkor is lehet felhasználni önnfentartásra mert max az eredtileg fejlesztésre szánt pénzt használják munkabér kifietésre. Papíron simán az látszik hogy eleget tettek a pályázati feltételeknek.
  Nem kétlem, hogy van aki zsebre tette de ha mindenki ezt tette volna annak akkor a fogyasztásban kellene jelentkeznie. Ennél többet így nem lehet kihámozni belőle.”
 • 26. strangerrr 2013. február 12. 10:52
  „Ez jóval érdekesebb (bár olvasni kell hozzá, 2 sornál többet...)

  Az országgyűlés hétfőn tárgyalta azt a jelentést, amely a kkv-szektor 2009-2010-es teljesítményét, támogatását és működését foglalta össze. A közel százoldalas dokumentum részletezi az uniós és állami támogatások során vállalt kötelezettségeket és kifizetéseket is: a vizsgált két évben 526 és 576 milliárd forint támogatást fizettek ki, írja a Napi Gazdaság.

  Az összegből évi több mint 300 milliárd forintot tett ki a vidékfejlesztési tárca által koordinált, mikrovállalkozásoknak nyújtott támogatás.Tíz év alatt összesen 3490 milliárd forint támogatást osztottak ki, a vidékfejlesztési dotáció nélkül 2114 milliárdot, a teljes támogatási célú kifizetés ez idő alatt majdnem 9 ezer milliárd forint volt.

  A támogatás azonban semmilyen mutatóban nem köszön vissza: a termelékenység ugyan folyamatosan emelkedett 2008-ig, ez azonban a gazdaság egészére jellemző volt. A kkv-k által előállított hozzáadott érték azonban arányaiban nem emelkedett, 55 százalék körül maradt. A teljes szektoron nem lehet természetesen számon kérni a néhány tízezer társaságnak kiosztott támogatást, tíz év távlatában azonban már lehetne érezhető hatást regisztrálni.

  Nem készült és a jövőben sem készítenek olyan értékelést, amely kifejezetten a kkv-támogatások megtérülését és hatékonyságát vizsgálná - válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Napi Gazdaság kérdésére. Mindez azt is jelenti, hogy semmi sem támasztja alá a támogatások kiosztásának sikerességét, ennek fényében azonban megkérdőjelezhető minden ilyen típusú kifizetés értelme. Konkrét értékelés híján az ahhoz legközelebb álló, félidei elemzésre lehet támaszkodni, de az sem támasztja alá a kkv-knak adott támogatások fenntartását.”
 • 25. lukrecia 2013. február 12. 10:44
  „Nyugi , a szokasos rokkantnyugdijas elvtarsak ugy is megvedik Botkat. BOTka nem hibas semmiben, meg kell valasztani ujbol. KB ez lesz a lenyeg . Igaz ezen elvtarsak rokonai is mar Budapesten, es kulfoldon dolgoznak.
  Botka igen is hibas, sot ujhelyi is, sot parttekintet nelkul, az osszes csongradmegyei orszaggyulesi kepviselo is. Mint a kiscicak uldogelnek a Parlamentben, es lobbi max, a sajat es csaladjuk erdekeben .
  Egyebkent Kinai befektetot is igertek nekunk,es ezt mar tenyleg Botka. Abbol sem lett semmi, max pisti csinal valamit Sanghaiban okosban.”
 • 24. bagalas 2013. február 12. 10:14
  „20. Csont
  Neked is feltűnt, hogy amíg Strangerr olyen tényeket állít amiket senki nem vitat (Gazdasági válság, csökkenő GDP, általános beruházáscsökkenés, és fantasztikus gazdasági miniszterünk villámpolitikája) addig te olyan szavakat használsz hogy időjárás száljárás meg sámánok? Miből gondolod, hogy Debrencenben vagy Miskolcon több beruházás volt mint szegeden? Ne Budapestel és a nyugati városokkal hasonlítsd össze mert már az elsővéves közgazdászok is tudják a gazdaságfölrdraz kurzusról, hogy Magyarország településföldrajzának sajátossága Budapest túlsúlya és Dunántúli városok városiasodottabbsága (kulturálisi feljlettsége). SOHA nem lesz Szegeden olyan szintű beruházás mint Győrben vagy Sopronban. Egyébként tudsz forrást linkelni arra hogy Debrecenben mennyivel volt több a gazdaságélénkítő beruházás?”
 • 23. strangerrr 2013. február 12. 10:00
  „20. Gazdája a kutyádnak van.
  A különadók, a hitelezés megfojtása, meg a csökkenő GDP az nem befolyása a tőkevonzást, egy vidéki pm meg igen???
  Miről beszélsz ember? Üldözik ki a működő tőkét az országból aztán meg egy vidéki pm az oka hogy nincsenek beruházások? Miért Vásárhelyen vannak?
  Amúgy 2010 óta fideszjobbik városvezetés és fideszes kormány van.

  Egyébként továbbra sem értem: előtted is adott a lehetőség hogy gyárat építs Szegeden:)”
 • 22. dondongó 2013. február 12. 09:59
  „Van némi képem a mercédesz humán erőforrás követelményeiről. Még adminisztratív munkakörökben is csak felsőfokú végzettséggel lehet megfelelni gyakorlatilag - kiváló német nyelvtudás és komoly számítógépes adatbázis kezelési ismeretek mellett. Persze az angol is jól jön pluszban. El nem tudom képzelni azt, hogy a jobbikos észkombájnok - beleértve ezt a nyilatkozó fiúkát is - vajh mely munkakörre lennének alkalmasak ott. Tartok attól, hogy a budi pucolása se jöhetne szóba számukra. :-)”
 • 21. csonakos 2013. február 12. 09:44
  „20. Csontember 2013.02.12. 09:12
  Csak a hitelesség kedvéért írd már ide, mikor is mentek el a nagy termelő vállalatok Szegedről és azt is mi miatt! Jól írta az akit most kritizálsz! A hitelezést megfojtják, az önkormányzatokat adók kivetésre kényszerítik az elvonások miatt! Ugye tudod, kell a pénz a focipályákra! Bizony, a tények azok tényleg makacs dolgok!”
 • 20. Csontember 2013. február 12. 09:12
  „strangerrr, elhiszem, hogy foggal körömmel ragaszkodsz a gazdádhoz, de nézzük objektíven a dolgot. Az, hogy semmi munkahelyteremtő beruházás nem volt, igen is a pm felelőssége. Lehet itt az időjárásra, széljárásra, meg sámánokra fogni, de ez tény! Az is tény, h. más városokban történtek beruházások. Elegem van, h. Szegeden, csak díszburkolat épül milliárdokból. (arra is kíváncsi lennék ki gyártja illetve forgalmazza ezeket). Az is tény, hogy amikor mszp vezetés volt, akkor sem fejlődött e téren semmi. Az is tény, h. több termelő vállalat bezárt vagy elköltözött szegedről. A tények meg makacs dolgok!”
 • 19. Együgyű 2013. február 12. 09:05
  „,,A Jobbik a város gazdasági életteréről"
  "Szeged térségében nem raktak fészket az arany tojásokat tojó tyúkoknak"
  Bizonyára a szegedi városházában-többségben levő szegedi Fidesz-KDNP pártszövetség és szegedi Jobbikos képviselő ide csalogatják/ja és fészket raknak az arany tojást tojó tyúkok! Esetleg megint az MSZMP majd az utódpártja az MSZP, továbbá Botka lesz a hibás az utóbbi lassan három évért is? Azonban elismerem a nagy nézettségű Móravárosi szakszíró elkészült és fészket rakott! Ugye kiemelt beruházásként a szegedi kiemelt labdakergetőknek kiemelt nézettségű százezres stadionja is felépül? A szegedi gazdasági életet fellendítette a (kiemelt) és többség által megszavazott átláthatatlanul felhasznált kiemelt sporttámogatások? (Mennyivel csökkentek a gyermekek tagdíjai a nem számlázott tagdíjak befizetésekor?) Most mennyi uniós támogatást sikerül megszerezni a többségben levőknek, Szegednek? Esetleg ezért most is Botka és az elmúlt húsz év a felelős az MSZMP-vel együtt? Bizonyára azokkal a nemzetekkel, akikkel a nagyvezérünk a volt kelet Európai frontokon harcolt és papíron üzletet kötött velük valamint egyes Arab nemzetek befektetői Szegedre raknak fészket?”
 • 18. strangerrr 2013. február 12. 08:37
  „17. Talán azóta volt egy gazdasági válság, jöttek a szektoriális adók, a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, a hitelezés megfojtása, csökkent a GDP, csökken a gazdaság.
  Nem tűnt fel, hogy kis hazánkban történelmi mélyponton van a beruházások aránya? Arról nem is beszélve hogy 2010 óta fideszes többségű város Szeged mégis mindenről a pm tehet?
  A fideszjobbik mit hozott Szegednek 2010 óta??”
 • 17. Csontember 2013. február 12. 08:23
  „2010: "Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester megkeresésünkre úgy felelt, hogy bár még csak tervek szintjén, de újra elstartolt egy soha nem látott, komoly munkahelyteremtő beruházás, amely - Ujhelyi István államtitkár hathatós lobbitevékenységének is köszönhetően - jövő év április 1-jére valósulhat meg. Majd megjegyezte: ,,Most hatványozottabban fog dőlni Szegedre a pénz."" (és ezt 2 perc alatt találtam), tessék a többinek is utánanézni, a régi újságokat olvasni, mert itt a botka védőknek szelektív a memóriájuk! Ígértek nekünk mercédesz gyárat, Richter beruházást, biopoliszt, stb. Mi lett azóta?
  Úgy néz ki szeged döntő többségű polgárait jogosan nézik hülyének!”
 • 16. bagalas 2013. február 12. 08:04
  „13. Jung
  Én speicel egyetértek ezzel a törekvéssel. A demokratikus országoknak nincs befoláyus (vagy nem sok) arra, hogy a nagyvállalataik hova merre mennek. Ellenben ha putyinka vagy "csingminmong" (fantázianév) aztmondja, hogy hungarikumba megyünk gyáratépíteni akkor biza ide jönnek. A diktatúra, mint politikai forma nem megvetendő mivel a sok rossz esetpélda ellenére még mindig nem azonos a türannikus (zsarnoki) vezetéssel amit oly sok diktatúra esetén látunk. Hunyadi Mátyás is diktátor volt, bár sokat nem tudunk róla de annyit igen, hogy nem volt éhezés meg más vallású népek fosztogatása.
  Szóval, nincs semmi baj az arabokkal. Van sok pénzük amikből adni akarnak nekünk is. Az arabok nem vallási okokból gyilkolnak és nem is minket. Csak a Zsidó állammal és annak érdekszövetségeseivel van bajuk. Szomorú az is de legalább minket békénhagynak... sőt.
  Szóval ha egy arab "diktátor" itt akar gyáratépíteni a csillió miliárd vagyonábal, tegye meg. Ettől még nem fog eltűnni az annyira féltett demokráciánk.”
 • 15. kontrapista 2013. február 12. 07:57
  „Kecskemét kiválasztása a Mercedes döntése volt, amelyet valószínű alapos felmérés előzött meg. Az egyik lényegesebb kritérium ilyen esetekben a rendelkezésre álló helyi munkavállalók műszaki képzettsége, ami Kecskemét esetében adott. Rácz Tibornak ezt tudnia kellett volna, mielőtt nyilatkozott.”
 • 14. online 2013. február 12. 07:55
  „2. tatár. Ez viszont igaz ...”
 • 13. JungHeinrich 2013. február 12. 07:05
  „A Fenyes Osvenyseg igenis targyalt !Kinaiak, oroszok, közel keleti diktaturak, Szaud Arabia es barki aki kelloen messze all a demokraciaktol.”
 • 12. csonakos 2013. február 12. 06:55
  „"Szeged térségében nem raktak fészket az arany tojásokat tojó tyúkoknak"
  Biz az első ember ezeket a fészkeket megrakta! Lehet messzi élsz innen de egy két közművesített szabad terület várja a befektetőket, beruházókat ide a délmagyarországi, szegedi részre! Ráadásul a legjobb helyen lett kialakítva a két autópálya közötti területen, úgy ahogy az a nagykönyvben le van írva! Arról a szegedi első ember nem tehet, belerondítottak ebbe a tervbe rendesen a dilettantizmus huszárjai, kurucai. A tőke meg menekül még egyelőre ebből az országból! Beruházást említs már meg az elmúlt két és fél évben amit nagy kurucaink hoztak vagy egyáltalán tárgyaltak valakivel!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számbűvészkedés és siker az Országgyűlésben

Oligarcházás, bűvészkedés és zúgodolás a tavaszi ülésszak első napján. Vona népszavazáson szakítana az EU-val. Tovább olvasom