Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A Jobbik módosítana a felsőoktatási törvény tervezetén

Szeged – A felsőoktatási törvény tervezetét értékelte Szegeden Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, szakpolitikus.
– A kormány úgy tekint a felsőoktatásra, mint olyan szolgáltatásra, ahonnan pénzt lehet kivonni – mondta Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a Parlament oktatási bizottságának tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegeden. Szerinte a diákhitel ajánlása cinikus válasz a kormány részéről azoknak, akik az államilag finanszírozott férőhelyek csökkentése miatt kiszorulnak a felsőoktatásból. Elmondta: a költségvetés vitájában Hiller István a szocialisták korábbi oktatási minisztere számon kérte a Fidesztől a tandíj bevezetését. Három év alatt felcserélődtek a szerepek, mindkét pár köpönyeget cserélt – fogalmazott.

A szóbeli felvételiztetés lehetőségét pozitívumként értékeli a Jobbik, kifogásolja viszont, hogy a törvénytervezet keretjellegű, a hallgatói szerződésről például csak annyit mond: a felvett hallgatókkal szerződést kell kötni. Ebben a párt szerint arany középútra van szükség, a röghöz kötés nem lehet cél, de reális elvárás, hogy az itthon hasznosuljon a tudás. A nyelvvizsga kötelezővé tételét csak akkor tudják elfogadni, ha a középiskolában ez a tudás megszerezhető, de a köznevelési törvény ilyet nem tartalmaz – folytatta a képviselő. Szerinte aggasztó, hogy a törvénytervezet az államra bízná a rektorok kinevezését, akik pedig nagyobb jogkört kapnak, így a minisztérium kinyújtott karja lesznek.

A Jobbik módosítók tucatjait nyújtotta be, mert jelenlegi formájában nem tudja támogatni a törvénytervezetet – hangsúlyozta a képviselő.
– A Jobbik bizakodva várta az új felsőoktatási törvényt, de csalódott, mert a minőségi szempontok helyett a kormány gazdasági szempontokat érvényesít – mondta Varga Antal a Jobbik szegedi alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváry tizenötezredik látogatója

Csütörtökön délután érkezett a kultúrpalotába a Csontváry-kiállítás a kiállítás tizenötezredik látogatója. Tovább olvasom