Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A Jobbik szerint hibáztak a geodéták

Dóc - A földtulajdonos lezárhatja magánbirtokát, ha egyéb úton megközelíthetők a környékbeli tanyák. A földhivataltól megtudtuk, sokszor több földet művelnek a gazdák, mint amennyire jogosultak.
Bodorszéken most ért véget a téeszvilág címmel írtunk a Dóc melletti kétszáz hektáros legelő tulajdonosváltásáról, az ott élők bejárási kálváriájáról. Beszámoltunk arról, hogy a Bodorszékre vezető, több évtizede használt útról kiderült: magánterület. Cikkünk kapcsán Székely Gyula, a dóci Jobbik elnöke állítja: „A tanyákra való szabad mozgást minden tulajdonosnak biztosítania kell. Ha ezt nem teszik lehetővé, akkor a helyi önkormányzatnak kisajátítási joga van az út létrehozásáért".

Levelében kifejtette, „a nehéz körülményekben élő, dolgos tanyasi emberek... életterét csökkenti vagy érdekkörét sérti a jelenlegi helyzet". Állítása szerint „2011-ben a helyi önkormányzat kimérette ezt a vitatott területet. Az akkori geodéták hibáztak? A mostaniak nem?"

 A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatalánál érdeklődtünk, hogyan dolgoznak a földmérők, mi okozhatta a tanyán élők és az új tulajdonos közötti nézeteltérést. Kötelezhetik-e a földbirtokost, hogy átjárjanak a szántóján?

– A földterületek megközelíthetősége közútról vagy közforgalom számára megnyitott magánútról történhet. Ha a megközelítés (akár hosszabb útvonalon, akár jelenleg nem használt) önkormányzati útról jogilag biztosított, nem kötelezhető a földtulajdonos az átjárás biztosítására – tudtuk meg a földhivataltól. Megírtuk: két önkormányzati út is biztosítja a bejutást.

A geodéták munkájával kapcsolatban Gósz Zoltán hivatalvezető megjegyezte, a kitűzést csak megfelelő jogosultsággal rendelkező földmérő hajthatja végre.

– A tanyás térségekben sokszor előfordul, hogy a tanyatulajdonosok nem az ingatlan-nyilvántartási térképen szereplő alakban, formában és a tulajdoni lapon szereplő nagyságú területet művelik. Sokszor túlhasználat fordul elő. Jellemző, hogy az elmúlt évtizedekben (1960-tól) a tanyák tulajdonosváltozásakor nem tűzték ki a térképi állapotot, a használat pedig jelentősen eltérhet – mutatott rá a konfliktus forrására Gósz Zoltán. A földhivatal vezetője hozzátette: a kitűzés ma sem követelmény egy adásvételnél. Megtudtuk, a területileg illetékes járási földhivatalnál lehet ingyenes betekintést kérni a tulajdonosi és a térképi adatokba.

A jobbikos képviselő a kerítésépítéssel kapcsolatban elmondta, „nemcsak bitumenemulziót, hanem fáradt olajat is használtak a cölöpök megvédésére a földbe helyezés előtt". – A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a napokban kereste meg felügyelőségünket az ügyben. A felügyelőség az ügy kivizsgálását megkezdte, annak eredménye későbbre várható – tudtuk meg az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől.

Olvasóink írták

 • 11. Roland1000 2013. június 04. 15:48
  „Info! A Jobbik nem fog győzni.”
 • 10. info 2013. június 04. 14:41
  „7. papsajt 2013.06.04. 13:23 Kell neki a reklám,következik nemsokára a választás,de remélem a jobbik fog győzni!!”
 • 9. uborka 2013. június 04. 14:17
  „Hát igen?? Fordítva néztek bele a mérő lyukába!!!!”
 • 8. Roland1000 2013. június 04. 13:45
  „NP1! Már régóta tudni lehet, hogy milyen az ember..., így hát azokat a bizonyos jelöléseket akár oda is lehet betonozni. Ha másképp nem megy... Már pedig úgy tűnik, hogy nem.

  Azért az érdekes, hogy mióta ott lakom, ahol, a telekhatárt jelölő vasrúd meg sincs moccintva. Azt oda letették azok, akik kimérték a területet, és nem piszkálta azóta senki. Igaz, elég szépen le van rakva. Szerintem vagy 1 méter mélyen van a föld alatti része, és talán még betont is találnék a végén...”
 • 7. papsajt 2013. június 04. 13:23
  „Minden munkánál van hibahatár, de a geodétáknál ez pár cm.
  Az utak helye a tanyavilágban évente változik. Sőt minden nagyobb eső után előfordulhat. Ahol tócsa van, ott kikerülik. A szántó szélét eltapossák, aztán arra jár mindenki,ahol kitaposott út van.
  A Jobbikkal és nélkülük is létezik tulajdonhoz való jog. Ha valóban eddig más portáján kocsikáztak emberek, de most a tulaj ezt a lehetőséget megszünteti, akkor azt illene hüppögés nélkül tudomásul venni és használnia másik 2 utat.”
 • 6. deszkás 2013. június 04. 13:18
  „Hogy a "szolgalmi jog" kimaradt a törvényből? Kit érdekel.”
 • 5. deszkás 2013. június 04. 13:16
  „Ez pontosan olyan-igazat adva a Jobbikos képviselőnek- mint a tsz világból visszamaradt villanyhálózat "kié-mié" gazdátlansága. A "gazdát" csak a haszon érdekli a többit magasról le se ....ja. Még arról sincs fogalma "meliorizált" területen gazdálkodik mondván ez komcsi találmány. (pedig csak a hollandoktól loptuk el) Hogy mit jelent kit érdekel, megkapja a különbözetet állambá-tól.”
 • 4. NP1 2013. június 04. 13:13
  „Boldogult ifjú koromban Makó külterületén volt alkalmam ilyen kimérésekben részt venni.
  Az általunk levert, területhatárokat jelölő cövekek 2-3 óra múlva már néhány méterrel arrébb voltak....mindig a TSZ földje felé....”
 • 3. Roland1000 2013. június 04. 12:47
  „Ha már így kiderült, akkor talán kénytelenek lesznek akarni...”
 • 2. AN 2013. június 04. 12:45
  „Hát lehetne, ha akarnának...”
 • 1. Roland1000 2013. június 04. 12:10
  „Könyörgöm! Ezek a határok csak papíron vannak, nem 2 méter magas falban... Hát korrigálják a hibákat! Ha a gazdák több földet művelnek, mint amennyi a valós területük, akkor ezen azért lehetne ám segíteni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi árnyjáték a Waldorf-érettségin

A Waldorf-gimnáziumba járó diákok az állami érettségi előtti évben művészi produkciót mutatnak be. Tovább olvasom