Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

A Jobbik több utcanevet is megváltoztatna Szegeden

Szeged - Szomorúan vettük tudomásul, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén még csak tárgyalni sem volt hajlandó a Marx-dombormű lebontásáról - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a szegedi Jobbik elnöke.
A kérdésben Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő nyújtott be egyéni képviselői indítványt, de a testület nem vette napirendre a kérdést. Tóth Péter szerint „az MSZP-LMP liberálbolsevik koalíció összeállt ennél a szavazásnál", a Fidesz és a Jobbik között pedig ebben a témában kellene a legkevesebb ellentétnek lenni.

A Jobbik nem adja fel, felkérik az oktatási és kulturális bizottságot, hogy vizsgálja meg a szegedi közterületek neveit, majd egy csomagban fogják kezdeményezni a névváltoztatást. Tóth példaként említette a Dáni János és a Somogyi Béla utcát. Szeretné továbbá, ha az egyetem vezetése felülvizsgálná, hogy épületei viselhetik-e tovább például a Ságvári Endre vagy a Károlyi Mihály nevet.

Olvasóink írták

133 hozzászólás
 • 133. deszkás 2011. október 09. 10:05
  „CSERGEMERGE! Az szégyen tényleg hogy húsz év után is itt tartunk. pl:arról vizionálni eldől a komcsik által épitett Újszegedi viztorony. Jobbat azóta se tudtak, TUDTATOK. Hol is tartunk ? A béka s...... Csak igy tovább a kardinális problémák rögtön megoldódnak.”
 • 132. kondaszantal 2011. október 07. 13:45
  „129. bánki 2011.10.07. 09:48

  A SZTE Ságvári Endre Gyakokorló Gimnázium nevéről csak annyit, hogy amikor ebbe az intézménybe jártam az első osztályfőnöki órán tisztázta velenk az osztályfőnököm a gimnázium nevének eredetét.

  90-es évek elején is szóba került a gimnázium átnevezése, az akkori igazgató, pedig tanácsot kért levélben az akkor köztársasági elnöktől, Göncz Árpádtől. A válász ennyi volt: Ságvári Endre a II. világháború latti antifasiszta mozgalmak egyik kiemelkedő alakja a gimnázium büszkén viselje nevét.

  Én az egykori köztársasági elnökünk véléményét tartom iránymutatónak, a fenntnevezett személy bármely tulajdonságának (nem, nemzetiség, politikai hovatartozás) minősítése nélkül”
 • 131. macs 2011. október 07. 11:21
  „Bocs hogy beleszólók néhányatok vitájába, de a Radnóti névadója egy MAGYAR költő.
  124. Apátfalvi**,
  ha követem egyesek logikáját, nem csak Karinthy és Szerb Antal, de a Nobel díjasok is jöhetnek még. :-(”
 • 130. szergyuri 2011. október 07. 11:01
  „129. bánki 2011.10.07. 09:48

  Szerintem tévedés lehet a korábbi hivatkozás (124. Apátfalvi** 2011.10.07. 00:53). Nagy valószínűséggel Radnóti Miklósra célzott Apátfalvi. Az a tény, hogy Ságvári is zsidó származású volt, megtévesztetheti azt, aki mindenáron cionistákat meg terroristákat keres a történelemben fellelhető komcsik között. Ezt a két fogalmat is óvatosan kellene használni, olyanra nem illik, aki mással tűnt ki. Személy szerint sajnálom, hogy az MSzDP is hírbe hozható Ságvári ürügyén, de ez történelmileg közismert, hogy búvóhelyként szolgált az illegalitásba szorult kommunista mozgalom számára. A szociáldemokraták jó része mindig is békepárti volt, és elítélte az erőszak minden fajtáját.”
 • 129. bánki 2011. október 07. 09:48
  „124. Apátfalvi** 2011.10.07. 00:53

  Ságvárinak nem a származása az alaphibája ! Cionista, terrorista volt !

  ,,Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a marxizmussal. 1935-ben a Magyar Izraeliták Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének keretében létrehozott Haladó Diákok Pártja (HDP) egyik vezetője lett. 1936-ban az államtudományok doktorává avatták. Tisztviselő a fővárosi elöljáróságon. Ebben az időben lépett be a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP). Elsősorban előadásokat tartott, a baloldali ifjúsági mozgalom szervezésével foglalkozott. 1937. július 25-én elvette egyik pártbéli társát, Bars Magdát. 1937. szeptemberében részt vett a Tompa utcai nyilasház elleni támadásban, amiért 8 havi fogházra ítélték. 1940. december 10-én szabadult, majd rövid hódmezővásárhelyi katonai munkaszolgálat után a Népszava alkalmazta terjesztési osztályán. MSZDP ifjusági tagozata az OIB (Országos Ifjúsági Bizottság) titkára lett,a mely idejének jelentős részét lekötötte. Életének nagy fordulata volt, hogy 1940 végén csatlakozott a Kommunisták Magyarországi Pártjához. 1942-től illegalitásba vonult, és továbbra is az ifjúsági mozgalommal foglalkozott.
  . július 27-én Budapesten, a Budakeszi úti Nagy cukrászdában (ma Remiz étterem) találkozott egy másik kommunistával; ide érkezett négy csendőr az őrizetbe vételükre. Társa ellenállás nélkül megadta magát, Ságvári viszont hamis igazolványt mutatott fel, majd pisztolyt rántott a csendőrökre és hármójukat megsebesítette. A kibontakozó tűzpárbajban Ságvári megpróbált elmenekülni, kiürült pisztolyát eldobva kifutott az utcára, ám ott az egyik csendőr rálőtt és halálosan megsebesítette. A legenda szerint a csendőrök a haldokló Ságvárihoz lépve személyazonosságáról kérdezték, mire a válasz annyi volt: ,,Harminckét nevem volt, találjátok ki, melyik az igazi." Ságvári és az egyik csendőr - akit a többiekkel együtt kitüntettek - a kórházban belehalt sérüléseibe.

  Kristóf Lászlót, az egyik intézkedő csendőrt 1959-ben többek között Ságvári meggyilkolásáért halálra ítélték és kivégezték, a Legfelsőbb Bíróság azonban 2006. március 6-án hatályon kívül helyezte az ítéletet, kimondva, hogy Ságvárival szemben a csendőrök a korabeli jognak megfelelően jártak el. Ez heves vitát váltott ki, mivel az indoklás úgy is értelmezhető, hogy a bíróság álláspontja szerint Magyarország a német megszállás ellenére jogállamként működött. (Ságvári megítéléséről korábban 2004-ben, halála 60. évfordulóján, majd 2005-ben folyt sajtóvita.) 2008 júliusában, Debrecenben, a helyi MDF vezetője letakarta Ságvári emléktábláját, és az önkormányzathoz fordult a végleges eltávolítás ügyében. Az önkormányzat eltávolította az emléktáblát.”
 • 128. vmagdi 2011. október 07. 08:13
  „elkepzeltetetek mar az igazolvanyokat, a tajkartyakat vezetoi engedelyeteket rovasirassal?

  Ez a gonda Istvan megrohogtetett.

  Szerintem az a baj, hogy a sagvariban nincs villanyszerelo szak :))) most akkor zagyva kiallhatna erte :)”
 • 127. vmagdi 2011. október 07. 07:50
  „vajon a jobbik megkertezte e a szegedi polgarokat, hogy szeretnek-e ezt?
  mert szerintem nem szeretnenk, masreszt nem is nagyon van ra a varosnak penze, mert eppen most tapsoljak el a kozvagyunkat a draga fidesz-jobbik mutyi.
  Szerintem a jobbik a sajat nevet valtoztassa meg,lenne ra tippunk mire.”
 • 126. Kisg 2011. október 07. 07:31
  „90-re: ezek hogy hangzanak: Izrael vagy Vatikánváros Első Európai Provinciája... Valamelyik... De hogy ha így haladunk, autonóm állam nem sokáig leszünk, az biztos.”
 • 125. Mogyoró 2011. október 07. 05:30
  „Ki kellene rugdosni valamennyi jobbikost a képviselő testületből, nélkülük tisztább lenne a testület, fidesz bérencek.
  Vagy fizessék ki párt pénzből a névváltozáshoz szükséges pénzt, vagy így már nem is olyan jó az ötlet.
  Nekem például édes mindegy, hogy mi az utca neve, de az már szemétség, hogy nekem kelljen utána szaladgálni és át irattani az össze létező különböző nyilvántartást, ha nem tetszik neki költözzenek el jó messze.
  Valamelyik jobbikosnak biztos utcanévtábla gyártó vállalkozása van, és így akar közpénzhez jutni.”
 • 124. Apátfalvi** 2011. október 07. 00:53
  „111. GondaIstván, mit szólsz ahhoz például, hogy Szeged egyik legjobb gimnáziuma egy zsidóról lett elnevezve? Változtassuk meg a nevet azonnal? Azután meg következzenek a Karinthy meg Szerb Antal utcák...?”
 • 123. Apátfalvi** 2011. október 07. 00:50
  „"Nem sokban értek egyet a Jobbik politikájával, különösen annak kommunikációjával(...)"

  "Hajrá Jobbik!"

  Azt hiszem Barátaim, egy csodálatos pálfordulásnak(megvilágosodásnak?) lehettünk tanúi! Emlékezetes nap! :D”
 • 122. tom_peris 2011. október 06. 23:34
  „119. szergyuri 2011.10.06. 21:27
  Ó de mennyire igazad van!
  végre találni itt a forumon művelt gondolkozó embert...

  De a Tóth-os felvetésemre (82 talán) még nem reagált senki...”
 • 121. csergemerge 2011. október 06. 23:10
  „Szégyen, hogy 20 esztendővel a rendszerváltozás és a kommunista diktatúra után még mindig Ságvári Endre lehet egy kiváló gimnázium neve.
  Nem sokban értek egyet a Jobbik politikájával, különösen annak kommunikációjával, de a mostani akcióval messzemenően egyet tudok érteni!
  De nézzünk körül Tápén is!
  Ott annak a Sziklai Sándornak jutott utca ("56 kommunista áldozata") aki ávósként a fegyvertelen tömegbe lövetés után félelmében öngyilkos lett!
  Ugyanakkor Tápé szűkkeblűsége nem engedte meg, hogy 56 "nem kommunista" áldozatai közül egynek is jusson hely! Ez gyalázat!
  És szerintem Dobi István sem tartozik a legkiválóbb honfiaink közé.
  És a sok kommunista nevet még sokáig lehetne folytatni.
  Tápén az ötvenes években megállott az idő.
  Itt az ideje a változtatásnak, Fidesz! Hajrá Jobbik!”
 • 120. florian70 2011. október 06. 21:27
  „109. theseus 2011.10.06. 15:01

  A haverjaid" abból a pénzből élnek már 21 éve ,csak dolgózni ne keljen.”
 • 119. szergyuri 2011. október 06. 21:27
  „Füvesember jól beszél. Ehhez kiegészítés. A komcsizók gyakran elfeledik azt az apróságot, hogy az utcák gyakran szociáldemokratákról vannak elnevezve. A szocdemek maguk is a kommunisták áldozataivá váltak a történelem során, így nem kellene összemosni őket. Persze érthető mindez a viselkedés azok részéről, akik szívesen emlékeznek a fehérterror győzelmére, amikor minden humánumot félretéve, a vörösterror elkövetőivel együtt gyilkolták le a mélyen békepárti szociáldemokraták jeles képviselőit is. Ezt jól vésse be mindenki abba az alig létező történelemkönyvbe, amelyből hazánkban szinte sohasem tanították az ifjú nemzedékeket. Azután - és csakis ezek után - szabad sorakoztatni érveket és ellenérveket az utcák elnevezése ürügyén. Emlékszünk még sokan a Szabó Ervin Könyvtár körüli vitákra. Ne essünk ugyanabba a hibába, amit a fővárosban követtek el. Akik történelem szakot végeztek, azoknak kiemelt a felelősségük a többiek "felvilágosításában". Ugyanakkor, fizikus vagy egyéb végzettséggel is az értelmiségi lét összes felelősségét kell vállalni az ilyen nézeteltérések tisztázásakor. A tanulatlan, műveletlen tömegek félrevezetése nem bocsátható meg nekik sem!”
 • 118. cat49 2011. október 06. 20:48
  „Én úgy tudom, hogy nincs ilyen, hogy oktatási és kulturális bizottság. Van olyan, hogy Oktatási bizottság, annak Farkasné Pocsai Blanka (FIDESZ) az elnöke, és van Kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, aminek az elnöke Haág Zalán (FIDESZ). Az lehet, hogy KFCS-nek fogalma sincs melyik bizottságot akarja éppen ugráltatni?”
 • 117. tatár 2011. október 06. 20:36
  „Javaslataim: Zazrivecz sugárút, Keresztúri Farkas tér valamint Toroczkai utca..-)”
 • 116. Füvesember 2011. október 06. 20:30
  „Ezek ám a mai szegedi ember komoly, időszerű problémái!
  Ezt még gyorsan megoldják, aztán minden rendben is lesz....
  Amúgy Karl Marx nem tehet róla, hogy a .... komcsik miféle szibólummá tették.
  Azok közül egy sem olvasta a "Das Kapital"-t......de szerintem a Jobbikból se´ sokan!
  Gyanítom a jónép magasról szarik erre is, mint "nagyjaink" hasonló magsröptű baromságaira.
  Hajrá magyarok?”
 • 115. Zsanetta 2011. október 06. 20:02
  „106.
  Ekkora marhaságot már rég olvastam!
  Személyesen ismerem a Ságvári Gimi tanári karának több, mint a felét! Semmi bajuk a névvel!
  Pár éve valamelyik idóta tüntetést szevezett a név miatt a gimnázium elé! Na hallani kellett volna az odajáró diákok véleményét! Én hallottam!
  Szóval maradjon csak Ságvárinak!”
 • 114. Triton 2011. október 06. 19:42
  „A terrorista Ságvári, mert a mai fogalmaink szerint az volt, méltatlan a hajadanában Szent Lászlóról - aki nem tudná, a második államalapító- elnevezett Gimnáziumhoz. A Ságvári név védelmezői, többségükben -barátaim is vannak köztük- nem a nevet, hanem egy volt közösséget védenek. Térjenek észhez, Ságvári bűnöző volt, Szent László pedig hazánkért sokat tett nagy Király. Ez azért különbség. Az Ő élményeik a volt osztályukról ezzel nem változna.”
133 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajti könyve Belgrádban

Szeged - Szerbül is megjelent Sajti Enikő Magyarok a Vajdaságban 1918–1947 című kötete. Tovább olvasom